докога детето трябва да се вози в столче

Докога детето трябва да се вози в столче?

Проучване показва, че над 90% от българите не знаят докога детето трябва да се вози в столче. Децата трябва да се возят в детско столче до достигане на височина от 150 см. 20% от родителите пък признават, че не поставят колан на детето си на задната седалка. Знаеш ли какви биха били последиците, ако детето пътува без колан или столче? Научи повече в статията.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Знаеш ли, че…?

 • При катастрофа с 50 км/ч дете, което е без колан или без детско столче, ще бъде изхвърлено напред със сила минимум 30 пъти по-голяма от неговото тегло.
 • Детето не е в безопасност, ако седи в скута на родител. При удар на автомобила то може да бъде смазано между тялото на възрастния и седалка в автомобила или пък инерцията може да го изтръгне от ръцете на родителя и да го отхвърли в предното стъкло.
 • Да използваш един предпазен колан за себе си и детето си не е безопасно, а опасно.

Подобни примери от статистиката и практиката на МВР има достатъчно много. Едно от най-важните задължения за всеки родител е да осигури безопасност за своето дете при пътуване в автомобил. Затова трябва да бъде добре информиран и да познава закона.

90% от българите не знаят докога детето трябва да се вози в столче

Според едно национално проучване над 90% от българите не знаят докога детето трябва да се вози в столче. Съответно, че до достигане на ръст от 150 см децата трябва да пътуват в детско столче, твърдят от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. В 2/3 от инцидентите деца са били пътници, не пешеходци или велосипедисти.

На прага на новата учебна година Уили ще припомни някои основни правила при превоз на деца (чл. 137б  – чл. 137д от Закона за движение по пътищата).

За да бъде добре защитено, до достигане на ръст от 150 см детето трябва да се вози в подходяща обезопасителна система. В някои държави, например, изискването е до 135 см височина.

Системите за обезопасяване на деца под 12 години и височина под 150 см се одобряват от ИКЕ (Икономическата комисия за Европа на ООН). Преди да влязат в употреба върху тези системи са били извършени достатъчно проучвания и тестове за оценка на безопасността и сигурността.

Видове детски столчета

Видовете столчета са разделени на пет групи. Изборът на система е в зависимост от теглото и ръста на детето.

Новородени и деца до 1 година

Малките пътници от тази възрастова група е препоръчително да пътуват в столче с лице, обратно на посоката на движение. Столчето може да е поставено на задната или на предната седалка. Абсолютно е забранено возенето на бебе в столче с гръб към движението, когато обезопасителната система е закрепена на седалка с предно разположена недеактивирана въздушна възглавница.

Деца между 1 и 4 години

Децата в тази възрастова група трябва да пътуват в седалки, снабдени със специални ремъци (колани). Те трябва да опасват добре детето. За безопасното закрепване на детското столче към задната седалка на автомобила се използват фабрично инсталираните колани на превозното средство или системата ISOFIX, която е за предпочитане.

След 4-годишна възраст

След 4-годишна възраст и до достигане на ръст от 150 см детето трябва да използва специална повдигаща седалка. Целта е да бъде вдигнато на подходяща височина, така че фабричният колан да минава през рамото, а не през врата му. Предпазните колани са проектирани за хора с над 150 см височина. Ако детето е по-ниско и не ползва повдигаща седалка, коланът може да го нарани, предупреждават от МВР.

 В автомобили, които не са оборудвани с обезопасителни системи, като такситата, деца над 3 години и под 150 см се возят на задната седалка.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Класификация на системите за обезопасяване според теглото

 • група 0 – за деца с тегло под 10 kg;
 • група 0+ – за деца с тегло под 13 kg;
 • група I – за деца с тегло между 9 и 18 kg;
 • група II – за деца с тегло между 15 и 25 kg;
 • група III – за деца с тегло между 22 и 36 kg.

От агенцията за пътна безопасност препоръчват и след навлизане в третата група децата да пътуват в детско столче, докато това е възможно, а не върху повдигаща седалка. Причината – столчето осигурява по-голяма безопасност при страничен удар заради по-добрата подкрепа в областта на главата.

Кое е най-безопасното място за детето в колата?

Трудно е да се определи кое място е най-безопасно. Някои експерти препоръчват детето да бъде в столче по диагонал на задната седалка, за да може родителят да има визуален контакт с него. Други смятат, че най-добре е обезопасителната система да бъде закрепена в средата на задната седалка, за да е равно отдалечено от двете странични врати. При някои автомобили обаче това е невъзможно.

Още полезни съвети от Уили

 • Преди монтажа на столчето се консултирай в магазина или се запознай с инструкциите. Половината от обезопасителните системи са монтирани частично или напълно грешно.  
 • Никога не оставяй дете без надзор в автомобила.
 • Активирай предпазните ключалки в колата си.
 • Наблюдавай детето да не отвори прозорец.
 • Не позволявай детето да свали предпазния колан, да се надвесва над прозореца или да застава между двете предни седалки.
 • Не оставяй ключовете за колата без надзор.
 • Детето не трябва да се измъква само от столчето. Ако това се случи, значи не е добре закопчано или столчето не му е по мярка.

В заключение, най-важната препоръка към шофьорите и родителите е да спазват правилата за пътна безопасност и да бъдат добър пример за подрастващите. Всяка година по един училищен клас загива при пътни инциденти в България. Стотици деца не успяха да пораснат заради грешките на възрастните. Струва си ежедневно да се замисляме върху това. 

Още важни за шофьорите въпроси и техните отговори може да откриеш тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *