спирачен път

Спирачен път и висока скорост: Какво трябва да знаеш?

Най-важно е да знаеш, че при по-висока скорост автомобилът има по-дълъг спирачен път. Например, ако дете пресича на около 15-16 м. пред автомобил, който се движи с 30 км./ч., шофьорът има шанс да спре навреме. Но при скорост от 50 км./ч. – шанс за избягване на удара няма. Затова те съветвам да се запознаеш с тази статия. И винаги шофирай отговорно!

Whilli – Най-добрият приятел на колата ти

Превишената и несъобразената скорост са сред най-честите причини за тежките и смъртоносни катастрофи. Според проучвания увеличаването на скоростта само с 1% води до 3% по-голям риск от пътен инцидент. С това нараства и тежестта на получените наранявания.

Летният сезон, хубавото време и сухите пътища често изкушават много шофьори да натискат повече педала на газта, пренебрегвайки „скучните“ статистики на МВР. 

Карат припряно, не спазват дистанция, предприемат рискови изпреварвания, особено на широки и прави участъци. Много автомобилисти имат фалшивото убеждение, че са достатъчно умели зад волана, за да реагират и спрат навреме. За съжаление математиката и законите на физиката понякога ги опровергават.

Спирачният път е по-дълъг при по-висока скорост. Ако удвоиш скоростта, разстоянието за спиране става не два пъти повече, а три, дори четири пъти по-дълго. При дъжд или лед спирачните разстояния се увеличават още повече. Шофьорът по-трудно преценява дистанцията. Изисква се повече концентрация и по-бърза реакция. Освен това зрителното му поле рязко намалява – с периферното си зрение обхваща по-малко обекти от заобикалящата го среда.

При по-висока скорост намалява и времето на останалите участници в движението да предприемат адекватно решение за избягване на опасността.

Спирачен път – от какво зависи?

След натискането на спирачките и преди напълно да спре, автомобилът изминава дадено разстояние. То се нарича спирачен път.

За изчисляването на общия спирачен път (общата дистанция, която обхваща и периода преди задействане на спирачките) трябва да се вземат предвид и следните компоненти:

  • Време за възприятие;
  • Време за реакция на водача;
  • Способност за спиране на превозното средство – задействането на спирачната система зависи от нейното техническо състояние.

Счита се, че всички тези действия при средностатистическия шофьор отнемат 2-3 секунди (времетраенето е различно при шофьорите и зависи от много фактори). След задействането на спирачките до пълното спиране на автомобила той изминава дадено спирачно разстояние, което зависи най-вече от скоростта. Но не само…

Спирачен път: фактори на влияние?

Посочените по-горе компоненти са само груб ориентир. В реална ситуация спирачният път зависи от още много други фактори: състояние на пътната инфраструктура; коефициент на сцепление; вид на пътния участък; метеорологични условия – сух, мокър, заснежен или заледен е пътят; гумите (дали са износени и подходящи за сезона, правилно ли са напомпани и др.); уменията на шофьора и неговата когнитивна способност да се справи с неочаквани обстоятелства на пътя; натрупана умора, разсеяност, емоционално състояние и др.; времето от деня; шофиране под въздействие на лекарства, алкохол или наркотични вещества; вид и тегло на превозното средство; техническото състояние на автомобила и др.

Скорост км/ч

Спирачен път при суха настилка

Спирачен път при мокра настилка

30

17 метра

18 метра

50

34 метра

38 метра

90

82 метра

95 метра

100

96 метра

118 метра

130

147 метра

172 метра

*Източник: Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“

Примерите в тази таблица показват, че ако едно дете пресича на около 15-16 м пред автомобил, който се движи само с 30 км/ч, водачът има шанс да спре навреме. При скорост от 50 км/ч – шанс за избягване на удара няма (освен, ако не завие рязко, което пък крие друг риск от ПТП).

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Какви са последиците от високата скорост?

От Държавната агенция по пътна безопасност предупреждават още, че високата скорост:

  • Увеличава риска от грешки на водача и води до по-бърза умора;
  • Изисква по-голямо внимание през нощта, тъй като фаровете осветяват до определено разстояние. Така препятствие, появило се в осветената зона при скорост над 70 км/ч, трудно може да се избегне;
  • Намалява степента на визуално възприятие.
  • Намалява времето за пътуване несъществено;
  • Увеличава замърсяването на въздуха и шумовия фон;
  • Увеличава разходите на превозното средство за гориво, масло, поддръжка на елементите от ходовата част.

Как се променя зрителното поле при по-висока скорост?

Илюстрацията на Панамериканската здравна организация показва зрителното поле на водача при различни скорости. С нарастването на скоростта – периферното му зрение намалява. При скорост от 40 км/ч то е 100 градуса, при 100 км/ч фунията се стеснява и намалява до 45 градуса.

Източник: Pan American Health Organization

Виж още полезни материли и най-важното, което трябва да знаеш, когато си на път, тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *