пътуване с деца в чужбина

Пътуване с деца в чужбина. Какви документи са необходими?

Знаеш ли, че при пътуване с деца в чужбина детето трябва да има валиден паспорт, ако е до 14 години, или валидна лична карта, ако между 14 и 18 години? Не забравяй, че актът за раждане на малолетно лице не може да послужи за заместващ документ. В статията ще научиш най-важното.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Настъпи любимото време за всички! Лятото е в разгара си, учениците са във ваканция, а вече планираш семейната отпуска. Предстои ти пътуване с деца в чужбина, които още са непълнолетни? По-долу виж какви документи са необходими, за да минете безпрепятствено през граничния контрол. Също и може ли малолетното ти дете да напусне страната само с акт за раждане или е нужен паспорт?

Какви документи са нужни при пътуване с деца в чужбина, когато са малолетни?

„Часове наред чакахме на опашка на границата с Гърция. Когато дойде нашият ред, граничните служители не ни допуснаха да излезем от страната, тъй като 5-годишното ни дете няма паспорт. Носехме само акта му за раждане, но не знаехме, че и толкова малки деца трябва да имат паспорти. Оказа се, че на опашката има и други като нас.“

Това е една от реалните истории на българо-гръцката граница, а за да не започва и твоята ваканция по подобен начин, добре е да имаш предварителна информация какви документи са необходими при пътуване с деца в чужбина.

Малолетните български граждани (деца до 14 г.) могат да напуснат страната само с паспорт дори когато са придружавани от двамата си родители. Удостоверението за раждане не може да послужи за заместващ документ пред граничните власти. Независимо от това, случвало се е освен документа за самоличност служители да искат и акт за раждане. Така те удостоверяват, че пътуващите в автомобила възрастни са родители на детето особено ако са с различни фамилии.

 Непълнолетните български граждани (това са лица над 14 г., които още нямат навършени 18 години) мога да пътуват с лична карта или паспорт според Закона за българските документи за самоличност. Само с лична карта те могат да пътуват в страните членки на ЕС, както и в държави, с които България е подписала допълнителни споразумения.

Властите могат да не разрешат излизане извън страната на малолетни и непълнолетни и поставени под запрещение лица. Това е възможно дори да притежават валиден паспорт или лична карта, но когато нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители (или настойници/попечители).

Как да извадиш първи паспорт на дете до 14 години?

За изваждане на първи паспорт на малолетно дете е необходимо:

  • попълнено заявление и закрепено към него копие на акта за раждане
  • оригинал на удостоверението за раждане
  • платена държавна такса. Цените и срокове за издаване виж ТУК

Заявлението за издаване на паспорт се подава от неговите родители или законни настойници, като присъствието му е задължително.

Пръстови отпечатъци се снемат само на лице, навършило 12 години.

Важно е да се отбележи също, че документ за самоличност с изтекъл срок трябва да се върне на органа, който го е издал. Паспорт се връща до три месеца след изтичане на валидността му. След този период се налага глоба в размер на от 20 до 150 лева.

Справка за валидност на български лични документи може да направиш ТУК.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Кога се подава декларация за напускане на страната от лица под 18 години?

При пътуване с деца в чужбина само с единия от родителите, необходимо е той да се снабди с декларация за съгласие от другия родител (или настойник/попечител) или съдебно решение по отношение на другия родител. Декларацията трябва да е нотариално заверена, като копие се оставя на граничния пункт. В случай, че се съмняваш, потърси професионален съвет от адвокат. Различните видове декларации за пътуване с деца може да изтеглиш от сайта на Министерството на външните работи (МВнР)  – от рубриката „Консулски услуги”, подзаглавие „Формуляри”.

Не се изисква декларация за съгласие, ако отсъстващият родител не е български гражданин, лишен е от родителски права по съдебен ред или съдебен орган е разрешил пътуването, както и в редица други случаи. Подробности ще научиш от сайта на ГД „Гранична полиция“.

Страната, за която пътуваш, може да има различни изисквания по отношение на документите за деца. В рамките на ЕС няма въведени единни правила. Ако се нуждаеш от повече информация относно законодателството в дадена страна, може да посетиш сайта на Съюза ТУК.

Различните страни имат различна интерпретация за граничната възраст за пълнолетие. За изясняване на подобни въпроси най-добре е да се свържеш с посолството или консулството на съответната държава, която смяташ да посетиш. Контакти с националните администрации ще откриеш на същия (горния) линк.

Уили ти препоръчва да се запознаеш и с приложението Re-Open EU, което дава много полезна информация при пътуване в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *