проходите в България

Какво е състоянието на проходите в България?

В България има 39 планински прохода, не малка част от които са в лошо състояние. Има такива, които целогодишно са затворени. Някои трасета през зимния сезон са непроходими. Други са в ремонт или са планирани за такъв. Какво е състоянието на проходите в България на прага на зимата? Продължи да четеш.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Проходите са много важна част от инфраструктурата на една държава, защото скъсяват пътните връзки и улесняват свободното движение на хора, стоки и капитали.

В България има около 40 планински прохода и, за съжаление, не малка част от тях са в лошо състояние. Има такива, които целогодишно са затворени. Някои трасета през зимния сезон са непроходими. Други са в ремонт. При трети предстои ремонт. Например, Ришкият проход бе рехабилитиран изцяло през 2013 г., а сега има обявена процедура за нов ремонт.

На прага на зимата Уили провери безопасни ли са планинските проходи за автомобили и хора? Кои пътища са затворени и кои не? Кои трасета са били рехабилитирани и къде предстоят ремонти? Информацията е от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Кои от проходите в България са най-натоварени?

20 от всичките близо 40 планински прохода се намират в Стара планина. Според информация на АПИ те са натоварени целогодишно, защото осигуряват пътните комуникации между Северна и Южна България. Най-интензивен е трафикът през Прохода на Републиката (Хаинбоаз), Ришкия, Шипченския, Троянския (най-високият Старопланински проход с 1550 м н.в.)., Айтоския и Котленския проходи. Интензивно е и движението през „Предела“ (с големи наклони): пътят Симитли – Разлог е най-пряката и удобна връзка между Северозападна и Западна България със зимните курорти в Пирин.

В последните години част от тези проходи са били изцяло или частично рехабилитирани. Други в момента се ремонтират, а при трети е планирано да бъдат обновени в близко бъдеще.

Проходът на Републиката (Хаинбоаз)

Проходът на Републиката свързва Велико Търново и Гурково. Част е от първокласната пътна мрежа на България. Най-високата му точка е 700 м н.в. Целогодишно е отворен и е много натоварен. На денонощие оттам минават между 8000 и 12 000 автомобила.

В момента се ремонтират близо 22 км от този проход, на пътя Дебелец–Гурково в област Велико Търново. Второкласното трасе е най-пряката и удобна връзка на пътуващите от ГКПП „Дунав мост 1“ през Стара планина към ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Маказа“ и е проходът с най-интензивния тежкотоварен трафик.

Дейностите за подобряване състоянието на пътя включват машинно изкърпване на асфалтовата настилка, подмяна на компрометирани дилатационни фуги, нова хоризонтална маркировка, обрушване и обмрежване на скатовете, укрепване на откосите, подобряване на отводняването, почистване на крайпътната растителност, подмяна на мантинели и др. Прогнозната стойност на ремонта е 2,1 млн. лв. В момента проходът е затворен. На 11 ноември ремонтът приключи и проходът беше отворен за движение.

Айтоски проход

Айтоският проход се намира по пътя от Айтос за Шумен. Най-високата му точка е около 390 м. н. в. Проходът е отворен през всички сезони.

До края на тази година се предвижда да завърши цялостната рехабилитация на над 33 км от прохода. Става въпрос за третокласния път Провадия – Дъскотна – Айтос, който е най-кратката връзка за шофьорите от Варненска област с магистрала „Тракия“. Отсечката е разделена в Лот 29 и Лот 30. Инвестицията е за над 24,3 млн. лв.

В лот 29 отсечката е в областите Бургас и Варна. Началото на участъка е от моста над язовир „Цонево“ при 49-ти км. Краят е при 65-ти км, недалеч от с. Вишна в област Бургас. Отсечката ще е с нова конструкция на някои места и с нова асфалтобетонова настилка. Ще бъдат възстановени банкети и откоси, с обновени ограничителни системи, вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка. Основно ще се ремонтират 6 мостови съоръжения. Сред тях са мостът над яз. „Цонево“, над р. Камчия и р. Гермето. Проектът предвижда разширяване и укрепване на скалния тунел при 56-ти км, в близост до с. Билка, който е в експлоатация от 1936 г. В участъци от пътя се възстановяват или надстрояват укрепителните стени.

В лот 30 е отсечката, която започва в близост до с. Вишна (км 65+933) и завършва малко преди кръстовището с третокласния път Руен – Просеник (км 82+749). Проектът включва цялостна подмяна на асфалтовата настилка, подобряване на отводняването, нови бордюри, мантинели, пътни знаци и маркировка. Включва и ремонт на 3 моста – над р. Казан дере, над Сазла дере и над р. Ябълчевска. Съоръженията ще са с възстановено бетоново покритие, нова хидроизолация и асфалтова настилка, обновени тротоарни блокове и предпазна ограда.

Проходът „Петрохан“

Проходът „Петрохан“ свързва София с Берковица и Монтана. Част е от второкласната пътна мрежа. Най-високата му точка е на около 1440 м н.в. Има много остри завои. Отворен е целогодишно.

През 2019 г. бяха рехабилитирани общо 43 км от „Петрохан“ в Софийска област – второкласен път Костинброд – Бучин проход – Берковица. Инвестицията е за близо 23 млн. лв. Според информацията на АПИ пътят е с нова асфалтобетонова настилка, възстановено отводняване, с нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи и пътни знаци. Ремонтирани са 11 кръстовища, укрепен е свлачищен участък от км 9+950 до км 10+030. Трасето на прохода „Петрохан“ на територията на област Монтана е ремонтирано през 2013 г. Второкласен път София – Петрохан – Лом е основна комуникация на Северозападна с Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II, пристанище Лом и балнеоложкия курорт Вършец.

Златишки проход

Златишкият проход свързва градовете Златица и Етрополе и е част от второкласната пътна мрежа. Целогодишно е затворен заради лошо състояние.

В момента се изработва технически проект за основен ремонт на близо 17 км от пътя Етрополе – Златица, който преминава през Златишкия проход в Софийска област. Участъкът от с. Църквище (при 43-ти км) до 35-ти км в посока билото на планината, с дължина 7 км, беше ремонтиран през 2014 г. В момента се подготвя проект за ремонт на останалите две неремонтирани отсечки от прохода  – от изхода на Етрополе (при 20-ти км) до края на ремонтирания участък /при 35-ти км/ и от с. Църквище (при 43-ти км) до Златица (при 45-ти км). Проектното решение трябва да предвиди ремонт на подпорни стени, на участъци с активирани срутища и на мост над река Балъм дере при 44-ти км. Въз основа на техническия проект и при осигурено финансиране след това ще се възложат конкретните ремонтно-възстановителни дейности и ще се определят стойността и срокът им за изпълнение. 

Ришки проход

Ришкият проход се намира по пътя от Карнобат за Шумен. Състои се от три прохода – Веселиновски, Ришки и Карнобатски. Част е от второкласната пътна мрежа. Най-високата му точка е около 420 м н.в. Проходът е целогодишно отворен.

През 2013 г. Ришкият проход бе ремонтиран, като направената инвестиция бе за 61 млн. лв. Сега от АПИ информират, че е в ход тръжна процедура за избор на изпълнител за изработване на технически проект за рехабилитацията на същите над 90 км от второкласния път II-73 Шумен – Карнобат (Ришки проход) в област Шумен. Обществената поръчка е разделена в две обособени позиции. В първата е проектирането на рехабилитацията на 43,5 км от път II-73 Шумен – Радко Димитриево – Смядово – Веселиново – Лозарево – Карнобат /от км 0+000 до км 43+500/, в област Шумен. Началото на отсечката е при гр. Шумен и завършва при границата с област Бургас. Трасето преминава през две населени места – с. Радко Димитриево и с. Веселиново. В участъка има 15 големи съоръжения.

В обособена позиция 2 е проектирането на ремонта на 46,8 км от второкласния път II-73 /от км 43+500 до км 90+332/ в област Бургас. Отсечката започва при границата с област Шумен и завършва при пресичането с първокласния път Карнобат – Бургас. Трасето преминава през три населени места – с. Прилеп, с. Лозарево и с. Вълчин. По трасето има 8 големи съоръжения, както и регистрирани свлачища и срутища. Предстои отваряне на ценовите предложения.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Проходът „Вратник“

Проходът Вратник свързва градовете Сливен и Елена. Най-високата му точка е на около 1000 м н.в. Част е от първокласната пътна мрежа на България. Отворен е целогодишно

През следващата година предстои да стартира рехабилитацията на прохода „Вратник“. Ремонтът е включен в  Лот 31 – това е второкласен път Поликраище – Елена – Сливен /от км 34+400 до км 46+290 и от км 72+200 до км 87+301/. Той е с обща дължина близо 27 км и е на територията на областите Сливен и Велико Търново. Стойността на обекта е около 28,5 млн. лв.  Проектът предвижда полагане на нова асфалтобетонова настилка, възстановяване на отводняването, нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи и пътни знаци. През 2013 г. проходът също е бил ремонтиран, но в друг участък.

Още важна информация за шофьорите

  • Проходите „Златишки“ и „Върбишки“ – затворени целогодишно за всички МПС
  • Проходът „Петрохан“ – целогодишно е ограничено преминаването на тежкотоварни превозни средства над 12 тона
  • Проходът „Шипка“ – забранено е движението на камиони с тегло над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4.
  •  Проходът „Твърдишки“ – ограничено е преминаването на тежкотоварни камиони над 10 тона
  • Проходите „Вратник“, „Дюлински“ и „Пампорово“ – могат да преминават само автомобили с обща маса до 3,5 тона.

Запознай се с актуалната пътна обстановка в България ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *