камери за скорост на КАТ

Камери за скорост на КАТ: С какво ни снимат?

Шофьорите обикновено се интересуват къде са поставени всички камери за скорост на КАТ. Знаеш ли обаче с какви камери снимат от Пътна полиция и от какво разстояние могат да те засекат, ако караш с превишена скорост? В този текст ще научиш всички подробности по темата.

Whilli – Най-добрият приятел на колата ти

Над 1 милион електронни фишове за превишена скорост са издадени през изминалата 2020 г., показват данни на МВР.

Пътна полиция разполага с 208 технически средства за контрол на скоростта за цялата страна. Как ли би изглеждала статистиката, ако бяха двойно повече?

Швеция е световен пример в пътната безопасност. В страната има изградена плътна мрежа от пътни камери – към 3000. В редица анализи е посочено, че скоростомерите са сред най-важните причини за успеха на шведския модел. Тяхната цел е превенцията. Не да се глобяват повече шофьори.

Това е и правилният подход. Камерите да бъдат не в храстите или на места с неосветени знаци, а на опасните участъци.

Извън тази тема, за много автомобилисти сигурно е любопитно да научат с какви камери за скорост на КАТ ни снимат. Те са три типа – радарен, лазерен и система за средна скорост, става ясно от сайта на МВР.

Стационарни камери за скорост на КАТ

Стационарни камери за скорост на КАТ „SITRAFFIC ERS 400”

камери за скорост на КАТСтационарната видеорадарна системана „Сименс“ служи за заснемане на МПС с превишена скорост. Радарите от този тип от години са позиционирани на едни и същи места и шофьорите ги знаят. Случвало се е да бъдат обект на покушения. По тях дори е стреляно с пушка, заливани са с боя и т.н. 

Работят в режим 24/7, с диапазон на измерване от 10 до 250 км/ч. Имат възможност за заснемане в двете посоки на движение при отдалечаване на МПС. Принципът на измерване на скоростта е базиран върху Доплеровия ефект.

Когато има две или повече превозни средства в зоната за обработка на данните, софтуерът извършва контролно изчисление. Електронен фиш не се издава при спорен резултат от контролното измерване.

Стационарна система MultaRadar SD580 

камери за скорост на КАТТази стационарна система е германско производство. Системите от този тип също работят на принципа на ефекта на Доплер. Тоест антената излъчва сигнал и го прихваща след отразяването му. Може да снима в денонощен режим. Засича нарушители при приближаващ или отдалечаващ се трафик на дистанция от 1 до 99 м. Има обхват на измерване от 10 до 300 км/ч. Може да следи до 4 ленти от пътното платно.

Стационарна система „SENSYS SSS Droplet RS240”

камери за скорост на КАТШведска видеорадарна система, която следи няколко пътни ленти и до 8 автомобила едновременно. Скоростта се определя чрез Доплеров ефект и се проверява през определен интервал от време. Засича скорост от 3 до 300 км/ч.  Има обхват на проследяване до 150 м за идващи и до 180 м за отдалечаващи се автомобили. Обхватът на измерването на скоростта е до 80 м за приближаващи се и до 100 м за отдалечаващи се МПС.

Системи за средна скорост

3М Система за средна скорост

Средната скорост се изчислява, като разстоянието между две точки за контрол се раздели на времето за преминаването между тях. Принципът е следният: камера записва автомобила в точката на влизане в контролирания участък и в точката на излизането му. Може да засича и коли без застраховка „Гражданска отговорност“.

Мобилна система TFR1-M

Българската мобилна система TFR1-M е интегрирана в полицейските автомобили. Тези устройства измерват скоростта чрез възпроизвеждане на Доплеровия ефект. За всяко нарушение е задължително да има видеоклип или снимки. Системата работи в стационарен или мобилен режим на патрулния автомобил. Измерва от 20 до 250 км/ч. Обсегът на радара е до 150 м.

Лазерни камери за скорост на КАТ

Лазерни мобилни камери за скорост на КАТ ARH CAM-S1

Унгарските мобилни камери са добре познатите радардетектори на тринога, които срещаме край пътя. Тези устройства измерват скоростта и времето чрез излъчване на лазерни импулси към МПС и приемане обратно на отразените сигнали. Записват едновременно по няколко нарушители при три ленти на движение. Обхватът на измерваната скорост при тях е до 300 км/ч. Интервалът на дистанцията за измерване -25-600 м.  

Други технически средства за контрол на скоростта

Мобилна система за скорост на КАТ Cordon – M

Руските видеорадарни системи, преносими на триноги, са най-новото въоръжение на Пътна полиция. Имат обхват на измерване на скоростта от 20 км/ч до 300 км/ч. Разстояние на засечена цел – от 10 до 60 м. Може да контролират от 2 до 6 ленти. Посоката на движение се разпознава автоматично.

Whilli те съветва да спазваш ограниченията. Имай предвид, че този вид система може да измерва скоростта на 32 автомобила едновременно.

Радарна система “SOITRON”

Сред одобрените за работа са и словашките пътни радарни системи “SOITRON”. Тези уреди са с обхват на измерване от 10 до 250 км/ч. Работят в стационарен и мобилен режим. Могат да засичат приближаващи и отдалечаващи се автомобили в двете посоки.

Информация за спецификите на системите за контрол на скоростните режими може да откриеш в сайта на Българския институт по метрология.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *