катастрофа заради дупка на пътя

Катастрофа заради дупка на пътя: какви са правата ти?

При катастрофа заради дупка на пътя имаш някои основни права, така че да защитиш своя интерес. Ако има нанесени вреди върху автомобил, имаш право да поискаш обезщетение от стопанина на пътя. Кой стопанисва пътищата в България? Как може да предявиш иск за обезщетение? На тези и други въпроси ще намериш отговорите в тази статия.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

В България едва 12% от пътната мрежа е в отлично състояние. Нерядко зарада пътната настилка има случаи на катастрофи, спукани гуми, увредени джанти, повреди по ходовата част, шаси, брони и други елементи на автомобила.

През годините сме ставали свидетели и на катастрофи с фатален край след опит на шофьора да заобиколи дупка, след преминаване през някой пътен кратер или заради некачествена настилка. Такъв пример е катастрофиралият край Своге автобус, в който загинаха 20 души.   

Какви са правата ти в тези случаи? В статията ще обърнем внимание само на претенции за имуществени вреди.

Кой дължи обезщетение при катастрофа заради дупка на пътя?

Съгласно разпоредбите на Закона за пътищата, изграждането, ремонтът и поддръжката на пътищата от републиканските мрежа са отговорност на АПИ, а на общинските пътища – на общините. В Закона за движение по пътищата пък е записано, че стопаните на пътя го поддържат в изправно състояние, сигнализират и обезопасяват препятствия по него и ги отстраняват възможно най-бързо. Кметовете чрез службите за контрол следят за пътя, маркировката и съоръженията.

Всеки гражданин, пострадал в инцидент заради дупки и лоши пътища, може да заведе дело за обезщетение срещу стопанина на пътя.

За да заведеш иск, трябва да са налице следните обстоятелства:

  • Противоправно деяние в резултат на действие или бездействие на собственика на пътя;
  • Вреда – имуществена под формата на претърпени загуби и пропуснати ползи или неимуществена, изразяваща се в претърпени болки и страдания;
  • Причинна връзка между деянието и настъпилите вреди.

Отговорността обхваща всичките вреди, които са настъпили за пострадалия от противоправното деяние.

Важно! Трите посочени предпоставки трябва да са едновременно изпълнени – настъпилата вреда да е причинена, например, от дупка на пътя, която не е била сигнализирана от стопанина на пътя със специален пътен знак (напр. Г11 – за препятствие на пътя) или не е била обезопасена.

Собственик или застраховател може да предяви иск за обезщетение?

При катастрофа в резултат на дупка или неравност по асфалта собственикът на повредения автомобил може да претендира за обезщетение. Ако има сключена само „Гражданска отговорност“, той трябва сам да заведе иск срещу собственика на пътя и да докаже вината му.

Когато автомобилът има застраховка „Каско“, която покрива този застрахователен риск, по-добре е пострадалият собственик да поиска обезщетение от застрахователя. След изплащането на сумата на свой ред застрахователят има право да предяви иск срещу общината или АПИ да му се възстанови изплатеното обезщетение. Разбира се, ако застрахователят откаже да покрие щетите, собственикът на МПС може и сам да предяви иск срещу причинителя на вредата.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

При катастрофа заради дупка на пътя задължително уведоми КАТ и своя застраховател

При настъпила катастрофа заради лош път Уили те съветва задължително да уведомиш Пътна полиция преди още да си напуснал местопроизшествието. Важно е обаждането в КАТ да бъде регистрирано. КАТ може и да откаже да дойде, ако колата може да се придвижва на собствен ход.

В случай, че Пътна полиция посети произшествието, трябва да издаде Протокол за ПТП – това е основно доказателство, че причината за злополуката е минаване през дупка, например, която не е обозначена. Добре е да има снимки на повредените детайли и на мястото на злополуката.  

Потърпевшият собственик трябва да уведоми и застрахователя.

Често в съдебни процеси по дела за обезщетения собственикът на пътя се опитва да обори дори протоколите на Пътна полиция с аргумента, че механизмът на катастрофата е отразен в протокола по данни на водача. Според ответника катаджиите не са свидетели и няма как да знаят дали твърдяното от шофьора отговаря на истината. В този смисъл нямало убедителни доказателства за причинно-следствена връзка между инцидента и настъпилите щети.

Така че тези дела не са толкова лесни и не се гледат формално – изискват се солидни доказателства.

В съдебното производство обикновено се назначава и съдебна автотехническа експертиза. Тя установява връзката между катастрофата, причиняването на вредите от неизправния път и противоправното деяние, изразяващо се в неподдържането на инфраструктурата. Възможно е пострадалият собственик да бъде посочен като съпричинител на катастрофата. В този случай той може и да не получи обезщетение или да получи такова в намален размер.

Текстът е консултиран с адвокат Росен Димитров.

Още важни за шофьорите въпроси и техните отговори може да откриеш в рубриката “Попитай Уили”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *