приложение за пътуване в чужбина

Безплатно приложение за пътуване в чужбина

Знам, че преди да потеглиш на път извън България се информираш от многобройни източници. Дали обаче информацията е винаги достоверна и актуална? Препоръчвам ти да използваш безплатното приложение за пътуване в чужбина Re-open EU. Там ще октриеш всички отговори за твоето пътуване. Научи още за платформата в този текст.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Мога ли да пътувам в Гърция без антигенен тест? Валиден ли е сертификатът ми за васкинация в Италия? Трябва ли да попълвам PLF (формуляр за локализиране на пътници) за Хърватия? Ще ме глобят ли без предпазна маска в Швейцария?

В сезона на отпуските хиляди българи планират лятната си почивка в чужбина. И всеки човек вероятно си задава подобни въпроси преди да поеме към желаната дестинация. Тревогите са основателни. Във всяка страна действат различни мерки срещу коронавируса. Хората могат да се информират от многобройни източници. Дали обаче информацията винаги е достоверна и най-актуална?

Re-open EU осигурява отговори на повечето въпроси.

Какво представлява безплатното приложение за пътуване в чужбина?

То е уебплатформа, създадена от Европейската комисия, която в реално време дава най-важната информация за хората на път. Сайтът е добро решение за всеки автомобилист и ползвател на туристическа услуга в Европейския съюз плюс Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн.

Благодарение на платформата не е нужно да ровиш с часове из интернет. В нея ще намериш всичко на едно място. Освен уебсайт, има и безплатно мобилно приложение. Така информацията е още по-достъпна – дори е в джоба ти.

Тя е достъпна на всички официални езици на ЕС, включително на български.

Как работят сайтът и мобилното приложение за пътуване в чужбина?

В сайта и съответно в безплатното приложение за пътуване в чужбина постъпват най-актуалните данни за противоепидемичните мерки и граничния контрол за всички държави от списъка. Там може да се намери много информация за по-добро планиране на пътуването. Например, правила за влизане в дадена държава и за обратно връщане в България, изисквания към транзитно преминаващите, списък с признаваните ваксини и др. Има и полезни препратки към сайтове и ведомства.

Информацията за отделните държави постъпва всекидневно от националните органи и институции. От ЕК предупреждават, че е възможно съдържанието в платформата не винаги да е в нужната цялост. Това зависи и от своевременното подаване на информация от съответните страни.

Използването на платформата е лесно и удобно.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Как да намериш информация за твоето пътуване в приложението?

Обичайно най-предпочитаната дестинация е Гърция.  За да намериш информация за пътуването си дотам, влез в Re-open EU. Избери „План за пътуване“. Щракни върху бутона „Страна на заминаване“ и избери България. Като „Държава на местоназначение“ избери Гърция. Така само с два-три клика получаваш цялата нужна информация за пътуването. Като се започне от това какво е необходимо преди влизането до подробна инструкция за попълване на PLF – формуляр за локация на пътниците, полезни мобилни приложения и др.

Има и списък на признаваните от гърците ваксини.

Друг начин за търсене на информация е като на началната страница щракнеш върху бутона „Въведени мерки“. От падащото меню избираш страната, която те интересува. Излиза интерактивна карта на съответната държава. Вдясно на екрана има различни рубрики с важни данни. Отново пълен обем от данни за пътуването, начин на влизане, граничен контрол, мерки срещу коронавируса и др.

Да вземем например Италия. Въведена е информация за туризма в отделните региони, включително в какви цветови зони са. В момента всички региони в Италия са класифицирани като „бели“ и „жълти“ зони. За всеки цвят важат различни правила за отстояние, маски, събирания и пр.

Притежателите на „зелен“ сертификат (удостоверява се с пълна ваксинация, отрицателен тест или удостоверение за изкаран COVID-19) имат право да се движат из цяла Италия.

Къде още да търсиш достоверна информация за пътуване в чужбина?

Ако планираш пътуване, може винаги да се допитваш до официалните уебсайтове на МВнР и на МВР. За автомобилистите, които ще пътуват за или през съседни държави напомняме, че в интернет портала на МВР всекидневно се публикува актуална информация за трафика по българските гранично-пропускателни пунктове. 

За още полезна информация при пътуване извън страната виж рубриката “На път” и съветите на Уили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *