автомобилни чистачки

Автомобилни чистачки – въпроси и отговори

Чистачките са твърде малка част от автомобила, но с голямо значение за безопасността на пътя. Доброто им състояние е важна предпоставка за видимостта на шофьора и неговото правилно поведение зад волана. Какви са признаците за износване и през колко време се препоръчва смяната на чистачките? Как да избереш подходящите автомобилни чистачки за твоята кола? Всичко това ще научиш в статията. Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Кристално чистото панорамно стъкло на автомобила не е лукс. То създава комфорт за шофьора и пътниците и е жизнено важно за тяхното безопасно пътуване. Ето защо чистачките са изключително важен елемент от оборудването на колата.

Чистачките се използват ежедневно и то нееднократно. Особено в сезоните с чести валежи и през зимата. Съвсем естествено честата употреба влошава тяхното качество. Влиянието на слънцето и студа също оставя своя фатален отпечатък, особено върху перата, което налага и по-честата им смяна. Това трябва да става на 6 месеца или на 1 година в зависимост от функционалното им състояние.

Автомобилни чистачки: компоненти

Автомобилните чистачки се състоят от различни компоненти като:

 • Перо на чистачката (изработват се от материали като каучук, силикон и др., а острието е покрито с графитен прах).
 • Превключвател.
 • Мотор.
 • Рамо (прехвърля движението от двигателя към самата чистачка).
 • Конектори (свързва перото с рамото на чистачката).
 • Спойлери (предпазва повдигането на чистачката от вятъра при шофиране с висока скорост) и др.

4 признака за износване на чистачките

Когато става дума за смяна на чистачки, най-често се има предвид износване и повреди по т.нар. пера. Понякога обаче дефектират и самите рамена на чистачките или задвижващите ги механизми.

Има поне четири признака, по които може да познаеш, че чистачките са износени или повредени и са за смяна:

 • Оставят ивици – може да е от замърсяване по перото или износен микро ръб на перото. Ако след почистване продължава да оставя петна, значи трябват нови. 
 • Оставят непрозрачни или замъглени участъци – не прави добър контакт със стъклото и причината може да е в рамото на чистачката.
 • Работят с неправилни движения, подскачат или вибрират – сигнал, че има химични отлагания или вакса върху стъклото или деформация на перата. Почисти и ако не се подобри работата – смени с нови.
 • Видими повреди като разкъсване или корозия.

Как да избереш подходящите чистачки?

Купуването на нов комплект трябва да се съобрази с:

 • Марка, модел и година на производство на автомобила.
 • Дължината на чистачките (посочва се в mm). Прекалено дългите може да се удрят една в друга. Прекалено късите – да остават непочистени зони.
 • При някои автомобили двете предни чистачки са с различна дължина.
 • Вида на захвата на чистачката.

Провери в онлайн магазина на Уили, за да подбереш правилните чистачки за твоята кола.

Видове автомобилни чистачки

На пазара има няколко вида чистачки: шарнирни (това са конвенционалните, познати като рамкови), безшарнирни тип „банан“ (наричани още плоски, безрамкови), хибридни. 

Шарнирните чистачки на предното стъкло имат метална или пластмасова конструкция, към която посредством шарнири е прикрепена гумена лента за почистване. Като технология са малко остарели, но пък са по-евтини. Осигуряват между 4 и 8 точки на натиск върху предното стъкло. Основен недостатък е, че шарнирите и други елементи са подложени на износване и измръзване.

Безшарнирните чистачки тип „банан“ са проектирани според кривината на стъклото. Те са по-модерни, леки, тънки, дискретни и по-скъпи. Дизайнът им използва пружинни елементи, благодарение на което чистачката прилепва по цялата дължина и сякаш прегръща стъклото. При този вид чистачки има стотици контактни точки, което дава равномерен постоянен натиск и по-добро почистване. По-плоската аеродинамична форма намалява шума от вятъра и ги прави по-устойчиви срещу повдигане от вятър. В конструкцията няма открити метални части, заради което се препоръчват през зимата.  

Хибридните чистачки – конструкцията при тях е пружинна стоманена рамка в гумен или пластмасов калъф, която предпазва от атмосферните влияния. По това наподобява на безрамковите чистачки и поддържа същите или сходни характеристики на работа, но с добавена аеродинамичност. Този вид чистачки са част от стандартното оборудване при някои автомобилни производители, предимно японски и корейски.  Някои ги предпочитат и защото дават по-добър външен вид на автомобила.

Важно е да знаеш също, че има чистачки за автомобили с ляв и десен волан.

Как да се грижиш за чистачките – 7 важни съвета

 1. При минусови температури първо размрази стъклото и изстържи леда. Може да използваш и спрей за размразяване (виж ТУК). Никога не отлепяй чистачката от леда.
 2. Ако върху стъклото има натрупан няколко сантимента сняг, не го почиствай с чистачката, дори да не е замръзнал. Това натоварва работата на рамената на чистачките. Оттам и на мотора, които ги задвижва, и може да изгори. По-добре почисти с четка.
 3. Почиствай често остриетата с вода и чиста кърпа, за да отстраниш замърсяванията.
 4. Редовно почиствай предното стъкло, отделно от почистването с чистачките. Измивай всеки път, когато спираш на бензиностанция. Това важи особено в случаите, когато има засъхнала или полепнала кал, пясък, повече мръсотия.
 5. Не пести течността за чистачки. Измивай винаги с достатъчно качествен продукт. Течност за чистачки може да откриеш ТУК.
 6. Никога не използвай чистачките на сухо стъкло.
 7. Сменяй перата на 6 месеца или една година.

Съветите на Уили

Автомобилните чистачки са много важен елемент за твоята собствена безопасност. Затова не подценявай грижата за тях. Подбери продукт от доказан производител и търговец. На пазара има чистачки, които се предлагат за безшарнирни или хибридни. По-скъпи са, което заблуждава потребителите, че са и по-качествени. Всъщност са произведени от нискокачествени материали и са с много по-кратък живот.

Ако искаш да намериш правилните чистачки за предно или задно стъкло, разгледай цялата гама с качествени чистачки в онлайн магазина на Уили ТУК.

Материалът е консултиран с автосервиз Мирекс Авто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *