годишен преглед на колата

Без Гражданска на хартия при годишен преглед на колата

Уили е щастлив да те информира, че вече няма да е нужно да представяш полицата си Гражданска отговорност на хартия при преминаване на годишен преглед на колата.

Страхотна новина: Без ГО на хартия при годишен преглед на колата!

От вчера е установена връзка за обмен на информация за наличието на сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ между Гаранционния фонд и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която контролира дейността на пунктовете за ГТП.

Така при извършване на годишен преглед на колата вече не е необходимо
да предоставяш на хартия застраховка ГО на автомобилистите. Наличието и валидността на задължителната застраховка ще се проверява по електронен път.

Напомням ти, че преди няколко години подобна връзка беше осъществена между системата в пунктовете за ГТП и Общините и така отпадна представянето на бележка за платен пътен данък.

С тази промяна задължителните документи за преминаване на ГТП остават както следва:

  • Регистрационен талон на автомобила – части I и II в оригинал. Или това са т. нар. голям и малък талон. Допуска се представяне на ксерокопие на големия талон;
  • Документ за самоличност на лицето, представящо автомобила на годишен преглед;
  • За монтирана газова уредба след 1.09.2014 г. се изисква валиден протокол за поставяне на уредбата;

Важно уточнение е, че не отпада задължението пътният данък и Гражданската на автомобила да са заплатени предварително.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Какви още промени се предвиждат?

Отпадане на всички стикери по колата. Преди дни от Министерството на транспорта и съобщенията информираха, че ще следват политиката на премахване на всички излишни документи, които се създават на хартия и затрудняват гражданите, включително и ненужните стикери на автомобилите. “Удостоверяването на категорията и стандарта на автомобила следва да се извършва с един идентификационен знак. Това е свидетелството за регистрация на автомобила” – заяви министърът.

Отпадане на синия талон. Според министъра на електронното управление синият талон е напълно излишен. Това е така, защото служителите на МВР имат пълен достъп до централизирания регистър, в който са всички данни, свързани с този документ.

По-бърза регистрация на МПС. Да може да се запазва час за преглед онлайн, плащането на такси, включително екотаксите, да става също онлайн. Обсъжда се да не се минава на канал, а да се минава на произволно място за годишен технически преглед в 7-дневен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *