ДДС и мито при покупка на кола от САЩ и Швейцария

Дължи ли се ДДС и мито при покупка на кола от САЩ и Швейцария?

Интересът на българския автомобилист към купуването на кола от Швейцария, САЩ, Канада, ОАЕ, Южна Корея или друга трета за ЕС страна не е малък и не е от сега. Немалко шофьори предпочитат да платят повече за транспорт и други съпътстващи разходи, но да купят желания автомобил. Най-много превозни средства от “несъюзни” държави се внасят от Швейцария, показва справка на Агенция “Митници”. Какви документи се изискват при внос на МПС от държава извън ЕС? Дължи ли се ДДС и мито при покупка на кола от САЩ и Швейцария? Отговорите ще намериш в статията.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Интересът на българския автомобилист към купуването на кола от Швейцария, САЩ, Канада, ОАЕ, Южна Корея  или друга трета страна (нечленуваща в ЕС) не е малък и не е от сега.

Има хора, които предпочитат да си купят автомобил втора употреба, например, от Щатите, отколкото от Германия или Италия. Аргументите им са няколко – държат по-ниска цена, по-поддържани са и на по-малко километри. Докато за същата цена автомобил от Европа може да бъде по-амортизиран. Така шофьорите предпочитат да дадат значително по-висока сума за транспорт и други съпътстващи  разходи, но да купят нещо по-добро. Други пък предпочитат автомобил от Швейцария или от азиатска държава по същите причини.

Има ли измами с колите от трети страни?

Българските митничари неведнъж са се натъквали и на схеми за внос на коли на силно занижени цени, за да се спести от плащането на ДДС и мито. Преди броени дни беше разбита такава мрежа с автомобили от САЩ и Канада. Луксозните и скъпи автомобили били записвани като катастрофирали, дефектирали, наводнени, ударени от градушка и декларирани на силно занижени цени. В специализирани форуми се обменят съвети как да се спести от данъци и мито, като по този начин се намалят разходите с поне 30-40%.

От държавите извън ЕС в България най-много превозни средства се внасят от Швейцария – показва справка на Агенция „Митници“, изготвена след запитване на Уили.

През изминалата година в страната ни са внесени 13 558 превозни средства. Само за първите 9 месеца на тази година те са 12 340. Следва Великобритания, която от 1 януари е трета страна, с 3441 превозни средства. Посочената статистика се отнася до внос на нови, употребявани и катастрофирали леки автомобили, АТВ и други.

Какви документи се изискват при внос на МПС от държава извън ЕС? Дължи ли се мито и ДДС? Как се начисляват таксите и кога се плащат? Цялата информация от Агенция „Митници“ ще намериш в статията.

Какви документи трябва да представиш на митницата?

При внасяне на нов или втора употреба автомобил от трета за ЕС страна на митницата трябва да бъде представена митническа декларация в комплект с договор за сделката и/или фактура. Към тях се прилагат още документи за транспортни и други разходи, направени по доставката на колата до нашата страна. Важно за пред КАТ е колите втора употреба да имат и талон за предишна полицейска регистрация.

Какви мита се начисляват?

Според своите характеристики пътните превозни средства се разпределят в различни тарифни кодове, което може да доведе и до разлика в процента на облагане с мито.

За новите коли и автомобилите втора употреба, в т.ч. товаропътническите и състезателните коли, ставката на митото от трети страни е 10%. За нови и употребявани автомобили за транспорт на стоки ставката на митото от трети страни зависи от общото тегло и от работния обем на двигателя – 10% или 22% .

Най-общо леките автомобили се облагат с 10% мито. Справката може да се извърши чрез базата данни ТАРИК (TARIC – Tarif Intégré de la Communauté) на ЕС ТУК

При вноса от трети страни дължи ли се ДДС?

При внос на МПС без значение дали е ново или старо се дължи и 20% ДДС. В данъчната основа за начисляване на ДДС се включва и митото. ДДС се дължи дори при 0% мито, например, поради ползването на тарифна преференция.

Как се определя стойността на автомобила, върху която се плаща мито и ДДС?

Митническата стойност е платената/подлежащата на плащане цена за автомобила и всички разходи и такси, направени във връзка с неговия внос. Това са разходи за транспорт, товароразтоварване, застраховка и др. Митническата стойност се определя с приемане на митническата декларация.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Какви са правилата при внос на автомобил лична собственост?

Гражданин, който се премества да живее в България, се освобождава от плащането на мито и ДДС за автомобил, който е за лично ползване. Той трябва да е живял в трета за ЕС държава минимум една година. Колата трябва да е негова собственост/владение от поне шест месеца. Този факт той трябва да докаже с регистрационен талон, договор за покупко-продажба, фактура или друг подобен документ. Не трябва да възникват съмнения, че колата се внася с цел продажба. Същите условия важат и за коли на лизинг.

Има ли облекчения за хора с увреждания?

Няма предвидени облекчения.

Може ли при внос от трета страна МПС да се освободи от мита?

Възможно е да има преференции от дадени държави. Всеки случай се разглежда отделно. Повече информация ще намериш ТУК.

Още за данъците и таксите, които трябва да заплащаш за твоя автомобил, чети на уили.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *