постъпления пътни такси

Какво става с постъпленията от пътни такси?

Приходите от електронни винетки са в пъти повече от тол таксите. Тежкотоварният трафик плаща само за 3115 км магистрали и първокласни пътища. Задава ли се увеличаване на тол таксите за тирове и автобуси?

Продължи да четеш…

Равносметката от работата на Националната система за електронни винетки и тол такси дотук е, че тя едва успява да се самоиздържа. От прогнозните 1,3 млрд. лева годишен приход реално се събират под 400 милиона общо от е-винетки и тол такси. Тази сума не може да осигури необходимите средства за рехабилитация на пътищата и за реализирането на нови големи инфраструктурни проекти.

Главната цел на системата за пътни такси бе да обърне пирамидата – по-големите приходи да идват от тежкотоварния трафик, автобусите и големите превозни средства, които повече рушат и замърсяват. По последни данни на Министерството на регионалното развитие обаче  ¾ от годишния приход идват от продажбата на електронни винетки. Собствениците на леки коли продължават да издържат системата. Друг парадокс е, че в момента за голяма част от републиканската пътна мрежа тежкият трафик не плаща нищо – нито е-винетки, нито тол такси.

Пътната реформа с новите пътни такси

По препоръка на Световната банка инфраструктурата на тол системата трябваше да бъде изградена върху 80% от републиканската пътна мрежа. През 2018 г. тогавашният регионален министър Николай Нанков обясни, че първо ще се плаща само за 11 000 км пътища. Постепенно и след рехабилитация ще бъдат присъединявани нови отсечки, така че да се обхванат общо 16 000 км.

Голямата административна пътна реформа стартира година по-късно с електронизацията на винетките. Такива плащаха превозни средства под 3,5 т и над 3,5 тона.

Тол таксите за изминато разстояние за автомобили над 3,5 тона бяха въведени през март 2020 г. След протести на превозвачите се възприе много по-омекотен вариант за таксуване. В пъти бе свит обхватът на платената пътна мрежа. Намалена бе и тарифата за изминат километър. Очакваните приходи от 1,3 млрд. лв. бяха свити наполовина.

Тол такси само за 3115 км пътища

В актуалния към днешна дата списък на пътищата, за които се събират такси, са включени автомагистрали, пътища първи и втори клас. Общата им дължина е 6050 км. От тях за 2935 км второкласни пътища е приета нулева ставка.

В момента реално тол такси се събират само за 3115 км от републиканската пътна мрежа – близо 800 км магистрали и към 2300 км първокласни пътища. В началото този вариант на тол системата бе приет за пробен период от три месеца. След това трябваше да се направи анализ на постъпленията и евентуално да се коригират обхватът и тарифите. Междувременно обаче дойде пандемията. Логично въведения през миналата пролет локдаун засегна и тежкотоварния трафик. Не с толкова обаче, че да оправдае четири пъти по-ниски постъпления от тол такси. В бюджета за 2020 г. бяха заложени 450 милиона лева постъпления само от тол такси и още 300 милиона от електронни винетки. На практика бяха събрани почти наполовина от прогнозната сума. И то основно от винетки.

Оказва се, че същата тази година, когато тръгна тол таксуването за изминато разстояние, общите приходи са спаднали със 7% спрямо предходната 2019 година, когато и камионите плащаха за е-винетки.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Постъпления от винетки и тол такси

Според публични данни реалните постъпления от електронни винетки и тол такси от 1 януари 2019 г. (когато започнаха да се продават е-винетки) до 8 декември 2020 г. са общо 753 599 410 лв.

Купени са 13 343 119 електронни винетки на стойност 650 249 781 лв. (до въвеждането на тол таксите превозни средства над 3,5 т също пътуваха с винетки). Приходите от тол такси от въвеждането им през март 2020 до 8 декември същата година възлизат на 103 349 629 лв.

Ако трябва да разбием средствата по години, общите приходи изглеждат така:

  • 2019 г. – 392 млн. лв.
  • 2020 г. – 379 млн. лв.
  • 2021 г. – очакванията са за приблизително 380 млн. лв.

Тоест въвеждането на тол таксите не увеличава, а намалява приходите.

За финал, големи инфраструктурни проекти очакваха постъпленията от новата система, които така и не влязоха в бюджета. Причината не е само в пандемията и в свитата икономика в резултат от нея. Проблемът е комплексен – малък обхват на платените пътища и пълно изключване на второкласни пътища от него, ниски тарифи, не добро управление, спорни договори, ниска събираемост на глоби и компенсаторни такси.

В следващите седмици вероятно ще се решава дали да бъдат променени условията за тежкотоварния трафик, така че да се обърне пирамидата и повечето постъпления да идват от тирове, автобуси и тежки камиони. Как обаче ще отговори пътният бранш на фона на поскъпването на горивата?

Хубавата новина за шофьорите е, че електронните винетки за МПС под 3,5 т остават със същите цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *