dpf филтър

DPF филтър: Как да удължиш живота му?

Ако колата ти е на дизел, шофираш предимно градско, пътуваш на кратки разстояния и обикновено не надвишаваш разрешените 50 км в час, може да възникне проблем. Той е свързан с филтъра за твърди частици (DPF филтър), който може да се запуши. Ремонтът е скъп, а нов филтър излиза още повече. Има ли решение и как да удължиш живота на DPF филтъра?

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Почти от две десетилетия има изискване дизеловите автомобили да притежават филтър за твърди частици (DPF филтър). Той улавя и съхранява саждите от отработените газове. Така опасните за здравето и околната среда вредни емисии от дизела не попадат в атмосферата.

Филтърът има определен капацитет и с времето той се запълва. Електронният блок за управление на автомобила отчита обема на натрупаните частици и в подходящия момент започва тяхното елиминиране – саждите „изгарят“. Този процес се нарича регенерация. Някои производители споменават, че DPF регенерира на всеки 300 км.

За да започне процесът обаче, са необходими няколко условия: определени обороти на двигателя, определено натоварване, по-висока скорост – над 60 км/ч. При някои автомобили дори и над 100 км/ч.

Кога DPF филтърът на дизеловия автомобил се запушва?

При шофиране на къси разстояния с ниска скорост в градски условия двигателят не може да достигне до оптималната си работна температура. Филтърът може да се запуши, защото не може да влезе в режим за регенерация. Възникват проблеми с улавянето на праховите частици и се появява издайническият черен дим. Същото може да се случи и при много работа на двигателя на празен ход.

Ако филтърът за твърди частици се напълни твърде много, индикаторът на таблото ще светне. Виж в ръководството на твоя автомобил как изглежда предупредителната лампичка.

Какво да направиш, за да запазиш DPF филтъра?

Регенерацията възниква, когато автомобилът се движи с висока скорост по време на по-дълги пътувания по магистрала или скоростен път, което позволява температурата в DPF филтъра да се повиши до по-високо ниво (над 400 градуса по Целзий) и да изгори излишните сажди.

Ако предупредителната лампа продължи да свети в оранжево или стане червена, закарай колата възможно най-скоро в сервиз за принудителна компютърна регенерация. Когато и това не помогне, филтърът се сваля и се оглежда дали няма разтопяване по ядрото. Ако няма, се почиства с химикали и отново се поставя. Подобен ремонт е от порядъка на няколкостотин лева. След това филтърът отново ще може автоматично да се регенерира.

Нов DPF от производител е още по-скъп, понякога цената му е от порядъка на няколко хиляди евро.

Филтърът може да се затлачи още и от лошо обслужване, от некачествени горива, от лошо функциониране на горивната система, неподходящо подбран тип двигателно масло. Монтьори предупреждават, че някои масла всъщност съдържат добавки, които могат да блокират DPF.

Как филтърът за твърди частици да издържи по-дълго?

Експлоатационният живот на филтъра за твърди частици силно зависи от правилната регенерация. Как да удължим живота на саждовия филтър – ето няколко съвета от Национална верига автосервизи AutoBOX express service:

  • Ако колата се използва само в градски условия, поне веднъж в седмицата карай 30 – 35 км с минимум 60 км/ч извънградско и дори с по-висока скорост, съобразявайки се, разбира се, с ограниченията на пътя. Така ще се предизвика регенеративен процес на филтъра. Поне веднъж в месеца прави по-дълга разходка, по възможност на магистрала или скоростен път;
  • Карането на ниски обороти не е препоръчително. Двигателят загрява твърде бавно и регенерацията не може да стартира;
  • Избирай качествено и подходящо масло за двигателя на твоя автомобил. Виж ръководството на производителя;
  • Маслото деградира по-бързо и трябва да се сменя по-често;
  • Редовна профилактика в сервиз. Увери се, че DPF също е проверен;
  • Използване на подходящи добавки, които подпомагат регенерацията на филтъра. Виж пример ТУК

От веригата автосервизи AutoBOX express service обръщат внимание на друг важен, понякога подценяван проблем. Саждите се трупат по целия всмукателен тракт на автомобила. Даже и да се прибегне до регенерация на филтъра, при тази процедура няма как да се почистят натрупаните частици във всмукателния колектор, вихровите клапи и т.н. „Лечението“ е само едно – на определен период от време този механизъм се разглобява, мие се и се връща обратно.

И не забравяй, че правилната поддръжка на автомобила е от съществено значение филтърът за твърди частици да продължи да работи перфектно за дълго време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *