екостикери

Екостикери: Каква ще бъде цената на техническия преглед?

В обхвата на тези екостикери ще влязат само леките и товарни автомобили до 3,5 т. Ако обаче закупуваш нов автомобил, очаква се той да няма знак за екологична група. Това означава, че може да бъдеш засегнат от рестрикции. Разбери защо в материала по-долу.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

От 12 юли при преминаване на периодичен технически преглед ще се издава нов стикер. Той ще бъде заменен с чип, в който ще се отбелязва екологичната група на автомобилите.

Промяната ще доведе и до нови, по-високи цени на техническия преглед. Прогнозите са от минимум 10 лв. до двойно увеличение. Някои пунктове дори вече вдигнаха цената на услугата.

Кои категории автомобили ще имат екостикери?

Екологичните групи ще се определя само на моторни превозни средства от категории М1 и N1 – това са леки автомобили и лекотоварни автомобили до 3,5 т., предвиждат промени в Наредба №Н-32 за техническите прегледи. Целта е в дни със силно завишени вредни емисии на въздуха управите на София-град и други големи общини да въвеждат ограничения за МПС от по-ниските екологични групи, които най-много замърсяват околната среда. Контролът ще е трифакторен – визуален,  по данните в електронния чип на стикера и по регистрационния номер на автомобила.

Въвеждат се пет екологични групи. Кои са те?

Много хора бъркат екологична еврокатегория с екологична група. Екологичната категория се определя от производителя и се записва в свидетелството за регистрация. Това са добре познатите ни стандарти от EURO 1 до EURO 6.

Екологичната група се определя от следните компоненти:

  • екологичната категория (EURO) или датата на първата регистрация на МПС (ако няма екокатегория);
  • съдържанието на въглероден оксид (СО) при бензиновите двигатели
  • коефициента на поглъщане на светлината (димност) – при дизеловите автомобили.
ЕКОЛОГИЧНИ ГРУПИ НА МПС
1 За бензинови автомобили: обхваща МПС без екологична категория с дата на първа регистрация преди 01.07.1992 г. или с EURO 1 и 2 с първа регистрация до 01.01.1996 г.
За дизелови автомобили: обхваща МПС без екологична категория; с EURO 1, 2 и 3 с дата на първа регистрация до 2002 г.
2 За бензинови автомобили: обхваща МПС с EURO 1, 2 и 3 с дата на първа регистрация преди 01.01.1998 г.
За дизелови автомобили: обхваща МПС с EURO 4 и 5 с дата на първа регистрация от 01.01.2002 г. до 01.01.2007 г.
3 За бензинови автомобили: обхваща МПС с EURO 3, 4, 5, EEV или EURO 6 с дата на първа регистрация от 01.01.1998 г. до 01.09.2009 г.
За дизелови автомобили: обхваща МПС с EURO 4, 5, EEV или EURO 6 с дата на първа регистрация от 01.01.2007 г. и преди 01.09.2009 г.
4 За бензинови автомобили: обхваща МПС с EURO 5, EEV или EURO 6 с дата на първа регистрация след 01.09.2009 г.
За дизелови автомобили: обхваща МПС с EURO 5, EEV или EURO 6 с дата на първа регистрация след 01.09.2009 г.
5 Обхваща: електрически автомобили, автомобили, задвижвани с горивна клетка (FCEV), и Plug-in хибриден електрически автомобил (PHEV).

 

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Как ще се извършват проверките за екологична група?

Екологичната група на автомобила ще се определя по време на техническия преглед. От една страна ще се проверява техническата изправност, както досега. На базата на отделяните вредни емисии ще се определя екологичната група, поясни Михаил Янков – управител на AUTO TEST GROUP.

Ако автомобилът е с двугоривна система (оборудван е с уредба за работа на двигателя с ВНГ или СПГ), измерването ще се прави на второто или алтернативно гориво – обясни още г-н Янков.

В новите екостикери ще има електронен чип. В тях служител от контролния пункт ще въвежда информация за прегледа, за превозното средство, собственика, екологичната група и др. Те ще се лепят в средата на предното стъкло – зад огледалото – и ще са с валидност до следващия периодичен преглед.

Ще получават ли екостикери новите автомобили?

Новите автомобили и колите нов внос минават първоначален технически преглед при първа регистрация в Пътна полиция. Там се прави проверка без да се определя екологична група. В този случаи автомобилите трябва да преминат допълнително през технически пункт. В него ще се направи измерване на емисиите и ще се издаде стикер с екологична група. Това е само по желание. Шофьорът не е длъжен да го прави, но ако бъдат наложени рестрикции заради мръсен въздух, той няма да може да влезе в съответната градска зона. Същото се отнася и за колите с все още валиден  преглед, които обаче не са минавали преглед за екологична група.

Информация за прегледа и екогрупата ще постъпва и в МВР.

От януари 2022 г. влизат в сила и други промени. Автомобилната администрация започва да следи в реално време за показанията от газоанализатор, димомер и спирачен стенд. При преглед на автомобил в технически пункт данните от тези три уреда ще пристигат при тях в реално време. По този начин фиктивните прегледи или вписването на нереални стойности ще станат по-трудни.

Още полезни материали със съвети и информация от Уили може да откриеш в категория “За автомобила” тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *