хибрид или електромобил

Хибрид или електромобил? Какво предпочита българинът?

България е с най-стария автопарк и с най-ниски доходи от всички членки на Европейския съюз. Независимо от това българинът иска да бъде в крак с времето и желае следващият му автомобил да е електрически или хибрид, показва изследване на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

България е с най-стария автопарк и с най-ниски доходи от всички членки на Европейския съюз. Независимо от това българинът иска да бъде в крак с времето и да кара електромобил или хибрид.

76% от купувачите на автомобили казват, че при следващата покупка на кола биха избрали хибриден или електрически автомобил. Едва 24% биха са посочили бензинов или дизелов модел.

Това показват данните от второто издание на Климатичното изследване за 2021 – 2022 г., оповестено от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). ЕИБ е институцията за финансиране на Европейския съюз.

Търсенето на хибридни автомобили превишава търсенето не само на автомобили с дизелови или бензинови двигатели, но и на електромобили. На въпроса за бъдеща покупка на автомобил повечето анкетирани са заявили, че предпочитат хибрид (40%). Електрически модел биха избрали 36%. Изследването поставя в една група хората с предпочитания към бензинов и дизелов автомобил – желаещите да купят такава кола са общо 24%. Виж графиката:

©EIB

Хибридът – избор на българите над 30-годишна възраст

Изследването разкрива една интересна тенденция – хибридните и електрическите автомобили са по-предпочитани сред по-възрастните българи. Докато по-младите биха са се спрели на бензинов/дизелов автомобил. Явно не ги плаши това, че много европейски градове въвеждат редица ограничения за тези коли и дори готвят забрани за тях.

Ето какво показва проучването. 53% от българите над 65-годишна възраст са заявили, че следващият им автомобил ще бъде хибрид. Такъв би бил изборът и за 40% от българите на възраст 30 – 64 г. Докато той е най-малко предпочитан за хората на възраст от 15 до 29 г. – едва 28% от тях биха закупили хибрид.

37% от българите под 30 г. биха предпочели бензинов или дизелов автомобил. В същото време тези модели са най-малко предпочитаният избор за хората на възраст между 30 и 64 г. (23%) и хората над 65-годишна възраст (14%).

Купувачите на възраст от 30 до 64 г. са най-склонни да се сдобият с електрическа кола. 38% от тях биха се спрели на този вид автомобил в сравнение с 34% от хората на възраст под 30 г. и 33% от хората над 65-годишна възраст. Виж графиката:

©EIB

Румъния изпреварва България

Въпреки че цели 76% от българите предпочитат хибриден или електрически автомобил, оказва се, че у нас не сме толкова склонни да преминем към нови автомобилни технологии в сравнение с румънските купувачи на коли (81%). Все пак цифрата за българите е пет пункта над средната стойност за Източна Европа (71%). Също така, българските купувачи на автомобили са по-склонни да си купят хибриден или електрически автомобил спрямо френските (61%) или немските (52%).

18% от българите като цяло казват, че нямат кола и не възнамеряват да си закупят.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Хибриден автомобил – избор по нации

Ето как изглежда изборът на европейците за хибрид като следваща покупка на автомобил:

  • Българските купувачи на автомобили – 40%
  • Румънските купувачи на автомобили – 45%
  • Източноевропейските купувачи на автомобили – 42%.
  • Френските купувачи на автомобили – 38%
  • Германските купувачи на автомобили – 28%.

Електрически автомобил – избор по нации

Ето как изглежда изборът на европейците за електрически модел като следваща покупка на автомобил:

  • Българските купувачи на автомобили – 36%
  • Румънските купувачи на автомобили – 36%
  • Източноевропейците купувачи на автомобили – 30%
  • Френските купувачи на автомобили – 23%
  • Германските купувачи на автомобили – 23%.

В Китай предпочитат електрическите автомобили

Като цяло в Европа предпочитат хибридни автомобили (39%). Бензиновите или дизеловите автомобили се класират на второ място (33%). Електрическите автомобили заемат трето място – само 28% заявяват, че биха закупили такъв модел. Китайците са най-склонни да закупят електрически автомобил (44%). Американците биха избрали на първо място хибриден автомобил (38%), на следващо място бензинов или дизелов автомобил (33%) и едва след това електрически автомобил (29%). Виж графиката:

©EIB

Още любопитни материали за автомобилистите и пътната безопасност четете на уили.сom.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.