моторно масло

Моторно масло – въпроси и отговори

Кога се сменя моторното масло и какъв вид продукт да избереш? Допустимо ли е да направиш компромис с качеството за сметка на по-ниската цена? Как да разчетеш символите върху етикета? Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Моторното масло за автомобила е като кръвта за човешкия организъм. То е жизненоважно за работата на двигателя, като същевременно с това му осигурява и необходимата защита. Маслото не просто смазва триещите се части в автомобилния двигател. От него се очаква още да:

  • почиства добре от нагар компонентите на двигателя;
  • охлажда определени части, за да помогне на двигателя да работи гладко и ефективно;
  • предпазва от корозия;
  • предотвратява от износване;
  • намалява разхода на гориво;
  • запазва оптимални вискозни характеристики при различни температури и др.

Ето защо, когато дойде време за смяна на маслото, е много важно да подбереш качествен и възможно най-подходящия продукт за твоя автомобил.

В статията със съдействието на автосервиз Мирекс Авто ще отговорим на основните въпроси за автомобилните масла.

Кои типове моторно масло са по-добри: минерални, полусинтетични, синтетични?

Моторното масло се състои от два компонента – базово масло, извлечено от суров нефт, плюс добавки. Това, което отличава различните видове продукти, е степента на рафиниране и пакетът от присадки/добавки.

Минералните (конвенционални) масла са най-малко рафинирани от трите. Те са най-евтините и с най-ниско качество. Следователно не осигуряват и достатъчна защита. Съдържат различни добавки и независимо от това животът им е твърде кратък – препоръчва се смяна на 5000-6000 км пробег.

Полусинтетичните моторни масла са хибрид от минерално и синтетично масло. Те имат живот около 10 000 км преди да се наложи смяна.

Най-съвременните и скъпи моторни масла са синтетичните, защото са силно рафинирани. Най-големите им предимства са: по-добра защита, работят добре и при ниска, и при висока температура, имат по-добри почистващи и смазочни способности, водят до икономии на гориво, по-нисък разход на масло, намалени вредни емисии и т.н. Този тип смазка има и най-дълъг живот. Много производители вече дават удължена смяна на маслото – на 20 000 – 30 000 км. Затова въпреки че синтетичното масло е по-скъпо, в крайна сметка автомобилистът може и да спести пари от не толкова честата  му смяна.

Ако искаш да научиш цената на всяко от тези масла или търсиш най-добрата цена в Интернет обърни се към Уили ТУК.

Как да разчетеш кодовете върху етикета на моторно масло?

Върху етикета на бутилката с моторно масло ще видиш изписани съчетания от букви и цифри. Какво означават те? Например да вземем маслото 5W-30. W означава зима. Съчетанието от 5W описва вискозитета на маслото при ниски температури. Колкото по-ниско е числото, толкова по-бързо при стартирането на колата течността ще се задвижи по маслените пътища. Числото след тирето е високотемпературният вискозитет, когато двигателят е достигнал оптимален работен режим.

Маслото се сгъстява при ниски температури. Ако живееш в студен регион, за двигателя е по-добре да работи с масло с вискозитет 5W. Колкото по-високо е  числото след минуса, толкова по-гъсто е маслото и толкова по-добре издържа на разреждане при високи температури. Класове като 15W-40 и 20W-50 са за топъл климат.

Повечето съвременни автомобилни двигатели използват масла 5W30 или 5W40. Хибридните автомобили използват масла 0W8, 0W12, 0W16 и др. Тенденцията е да се върви към по-тънки масла, т.е. с по-нисък вискозитет.

Спецификации на маслата

На етикетите може да се видят още обозначения, като най-важните от тях са различни спецификации.

Спецификации на маслата по SAE (Дружеството на автомобилните инженери) –  видовете масла се разделят според вискозитета: 0W, 2.5W, 5W, 7.5W, 10W, 15W, 20W, 25W и др. По-горе вече обяснихме какво означават съчетанието от буквата W и цифрите.

Cпeцифиĸaции нa мacлaтa пo АРІ (Американски петролен институт)– класифицират ги по качество. Ако видиш надпис “АРІ-Ѕ” –  Ѕ е зa бeнзинoви двигaтeли, буква С – за дизелови. След Ѕ или С има друга буква, ĸoятo пoĸaзвa ĸaчecтвoтo нa мacлoтo. Кoлĸoтo по-назад в азбуката е тази буква, толкова пo-качествен е продуктът.

Cпeцифиĸaции на маслата по ACEA (Асоциация на европейските автомобилни производители). По тази класификация маслата са описани с буквите:

А – масла за бензинови двигатели;

В – масла за дизелови двигатели на леки автомобили;

С – масла за дизелови двигатели с филтър за твърди частици.

След буквите има и цифри, които отразяват качеството на продукта, напр. А5.

Някои марки двигателни масла имат одобрение от автомобилните производители, което също се отбелязва върху етикета. Например Мерцедес, Форд, Фолксваген.

Как да избереш най-подходящото моторно масло за твоята кола?

Когато дойде време за смяна на маслото, е важно да знаеш какво моторно масло да използваш. Първо потърси информация в сервизната книжка или в ръководството от автомобилния производител. Основното е да се спазят изискванията за качество, вискозитет, годините на колата. Ако нямаш информация, посъветвай се с механици в доверен сервиз. Препоръчва се при смяната да се използва същото масло или със сходни характеристики. Ако досега двигателят е работил с минерално масло, механици не препоръчват доливане със синтетично. Смесването на полусинтетично с конвенционално масло е допустимо. Както и смесването на синтетично със синтетично. Тънкият момент при смесването е съвместимостта на пакета с присадки в „старото“ и „новото“ масло.

Моторно масло за смяна или доливане може да поръчаш от онлайн магазина “Пазарувай с Уили” сега със супер намаление от 30% от редовните цени. Виж повече ТУК.

Колко често се сменя маслото?

Препоръчва се това да стане след изминат пробег или времеви интервал. Когато автомобилът се кара на по-къси разстояния, добре е маслото да се сменя по-често от препоръчания срок. Защо? При такъв режим двигателят не достига оптимален работен режим. Подложен е по-често на студен старт и това влошава качеството на маслото.

Ако в колата няма индикатор за масло, препоръчително е нивото на течността често да се проверява с щеката, като се потапя в картера на двигателя. Автомобилът трябва да е паркиран на равно, а двигателят да е охладен.

Смяната на масло е добре да се извършва в сервиз. Задължително се сменя и масления филтър.

Трябва ли да сменяш маслото през зимата и лятото?

Преди години автомобилите работеха с моторно масло с различен вискозитет през зимата и през лятото. С напредъка на технологиите вече не е необходима сезонната смяна. Може да се използва един клас масло през цялата година благодарение на подобрителите на индекса на вискозитета.

На пазара има и зимни, и летни масла. Наблюденията на търговците са, че  всесезонните са най-желани, защото запазват стабилност в широк температурен диапазон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *