гумите на автомобила

5 съвета за гумите на автомобила

Отговорните шофьори трябва редовно да следят за състоянието на гумите на своя автомобил. Именно гумите са основната връзка между колата и настилката. Добрата им поддръжка осигурява по-добра управляемост, комфорт на возене и безопасно шофиране. В обратния случай може да възникнат внезапни инциденти. В статията виж 5 съвета за гумите на автомобила.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Грижиш ли се за гумите на твоя автомобил? Колко често ги оглеждаш за наранявания или забити остри предмети? Редовно ли проверяваш налягането? Правилно ли съхраняваш летните и зимните гуми?

Отговорните шофьори трябва редовно да следят състоянието на гумите. Гумите са основната връзка между колата и настилката. Добрата им поддръжка осигурява по-добра управляемост, комфорт на возене и безопасно шофиране. Обратно – при лошо състояние на гумите, изтрит грайфер, неподходящо налягане и др. колата по-лесно губи контакт с пътя, способност да спира и завива. Съответно става по-неуправляема, особено при мокра настилка.

Според производители на гуми подходящото налягане, спазването на допустимите норми за натоварване на гумите на леките и тежкотоварни автомобили, проверката на протектора, на повреди от дупки и неравности на пътя са сред задължителните елементи в грижата за тях. Това намалява риска от сериозни и внезапни инциденти.

Проверявай налягането в гумите веднъж месечно

Налягането представлява количеството въздух в гумата, което позволява да издържа товари и влияе върху цялостното поведение на превозното средство.

Гумите се износват по-бързо, ако не са напомпани, и се износват неравномерно – ако са прекалено напомпани или колелата не са регулирани добре. И в двата случая се налага да се купуват по-често нови гуми. При по-ниско ниво на налягането автомобилът харчи повече гориво.

Налягането в гумите трябва да се измерва поне веднъж месечно, включително на резервната. Същото важи и когато автомобилът има система за предупреждение при ниско налягане в гумите (TPMS). Производители предупреждават, че тази екстра в колата не замества редовната грижа за гумите. Преди дълъг път или при превозването на по-голям товар – налягането също трябва да се измери.

Това може да стане в домашни условия – с надежден преносим манометър, или на бензиностанция.

Измерването се прави при студени гуми – след поне три часа в покой. Тогава отчитането е по-точно. Оптималното ниво на въздушното налягане на гумите за конкретна марка автомобили се посочва от автомобилния производител. Информация може да се намери и в наръчника за експлоатация на автомобила или на видимо място в колата. Ако не се ориентираш правилно – попитай производител или търговец на гуми.

Проверявай дълбочината на протектора на гумата

Износеният протектор на гумата променя представянето ѝ на пътя и се отразява на спирачния път. Плитките канали затрудняват управлението, особено при влажно време – тогава шансът за аквапланинг се увеличава. Гумите имат фабрично поставени индикатори, които показват на водачите кога е достигнат абсолютният минимум на износване. При дълбочина на протектора под 1,6 мм почти няма сцепление. Спирачният път и контролът са нарушени. Не чакай гумите да достигнат този минимум.

Как да избереш нови гуми?

Когато купуваш нови гуми, те трябва да са със същия размер, индекс на натоварване и спецификация за скорост, препоръчани от автомобилния производител или производителя на гуми.

За избора може да се ориентираш и по информацията на страничната стена на фабрично поставената гума. В документите на превозното средство също има такива данни. Много важно при смяната е диаметърът на колелото и гумата да са правилно съчетани.

За оптимална безопасност добре е да се подменят едновременно и четирите гуми. Ако се сменят само една или две – те трябва да са с еднакъв размер и индекс на натоварване и скорост, посочен от производителя.

Смяната само на една гума обаче не е препоръчителна.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Баланс на гумите

За да се избегнат вибрации, когато гумата се върти, тя трябва да е добре балансирана. Колелата трябва да са правилно регулирани, за да не се износват гумите и за да не възниква проблем с управлението.

Когато забележиш неравномерно износване на гумите – това може да е знак за проблеми с баланса на гумите или с регулирането на колелата. Тези настройки изискват специално оборудване и трябва да се извършват само в специализиран сервиз.

Какво казва Законът?

Законът за движение по пътищата предвижда 50 лв. глоба за управление на автомобил с износени и разкъсани гуми или с гуми, които не отговарят на изискванията по чл. 139, ал. 1, т. 4.

Според чл. 139, ал. 1, т. 4 в периода от 15 ноември до 1 март пътните превозни средства трябва да се движат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm.

Още от съветите на Уили за автомобила виж тук.

Източници: www.continental-tires.com, ДАБДП и МВР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *