акумулатор

Акумулаторът на колата: Какво трябва да знаеш?

Акумулаторът на автомобила има нужда от професионално обслужване на всеки шест месеца в сервиз. Някои дейности по профилактиката обаче могат да се извършват и в домашни условия. За тях ни разказват от веригата автосервизи AutoBOX express service. Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Акумулаторът на автомобила също има нужда от внимание. Проблемите с него възникват не само през есенно-зимния период, но и през лятото. Затова правилната грижа и редовната профилактика са гаранция за по-дълъг живот.

Професионалното обслужване трябва да се прави на всеки шест месеца в сервиз. Някои дейности по профилактиката обаче могат да се извършват и в домашни условия. За тях ни разказват от веригата автосервизи AutoBOX express service.

Първото нещо е да провериш клемите на акумулатора за корозия или сулфатно отлагане, както и за прахообразни наслоявания.

Корозиращите клеми могат да причинят големи проблеми на автомобила. Първо, това е ясен сигнал за лош контакт между клемите на акумулатора, и второ – за възможен проблем в самия акумулатор, който трябва да бъде установен. Ако автомобилът има по-труден старт (запалване), много вероятно е това да е причината.

Как се почиства корозията от клемите на акумулатора?

Отлаганията по клемите на батерията трябва да се почистват редовно с четки, които са специално за тази цел. Може да се ползват още обикновена телена четка или фина шкурка. Задължително се работи с ръкавици и предпазни очила.

Ето как става почистването в няколко стъпки.

Стъпка 1 Загаси колата и извади ключа.

Стъпка 2 С помощта на гаечен ключ се разхлабват и свалят накрайниците на кабелите за акумулатора от клемите. Първо се откачва отрицателният (-) кабел.

Стъпка 3 Ако по клемите има бял или син прах, това означава наличие на корозия. Корозиралата част трябва да се почисти с четка или шкурка. За да си помогнеш, може да използваш най-обикновен разтвор от вода и сода за хляб (сода бикарбонат).

Стъпка 4  След обливането на корозиралата част с течността, ще се образуват мехури. Когато процесът утихне и забележиш, че течността придобива ръждив цвят, измий с обикновена вода. След това клемите, полюсите и цялата горна част на батерията старателно се подсушават с чист, сух парцал или плътна салфетка. Целта е да се премахнат всички остатъчни вещества и полепи и да се изглади повърхността.

Стъпка 5 Свържи обратно кабелите на акумулатора. Червеният кабел се свързва с положителната клема, а черният – с отрицателната. Винаги първо се затяга положителната (+) клема и после – отрицателната (-).

Запомни: отрицателният кабел е първи при откачване и последен при свързване.

Стъпка 6  Намажи клемите с диелектрична смазка, която се купува от автомагазини. Може да се използва също специална грес или технически вазелин. Това помага да се предотврати появата на нова корозия. В никакъв случай не трябва да се използва автомобилно масло. То може да предизвика окисляване и преждевременна смърт на батерията и зарядната система на колата.

Ако нямаш специална смазка или технически вазелин, по-добре не слагай нищо.

Как да измериш напрежението на акумулатора?

Състоянието на акумулатора трябва да се проверява често – препоръчително е веднъж в месеца. Най-лесният начин в домашни условия е с помощта на мултицет (мултиметър). Добре е това да става рано сутринта, тъй като автомобилът не трябва да е бил в движение поне няколко часа. Превключвателят на мултицета се поставя на скалата, означена със знак V (в белия сектор отляво). Уредът се настройва на 20V. Черният кабел се поставя в буксата с надпис COM. Червеният в буксата за мерене на волтаж. После червеният кабел на устройството се поставя на положителната клема (+) на батерията, а черната – на отрицателната клема (-). На дисплея на мултицета ще се покажат стойностите на напрежението на акумулатора.

Как да ги разчетеш?

  • Над 12,7 V – 100% заредена батерия
  • 12,5 V – капацитетът на акумулатора е нормален
  • Под 12,4 V – акумулаторът е разреден

Когато акумулаторът се държи разреден дълго време, капацитетът му пада и той си заминава бързо-бързо.

Ако колата се кара на близко разстояние, желателно е от време-навреме акумулаторът да се сваля и да се слага на зарядно устройство. Четири часа след заряда батерията трябва да държи над 12,5 V.

Ако започва да не задържа след такова зареждане, може да се опита разряд до 10,8 с крушка или с някакъв консуматор и след това отново зареждане догоре със зарядно устройство. Разрязът става като се закачва крушка с консуматор и се следи да падне напрежението до 10,8. В сервизите се ползва специален уред за тази дейност.

Ако имаш нужда от нов акумулатор, може да се обърнеш към мен, за да попиташ за цена. Достатъчно е да ми пишеш ТУК.

А специалистите от AutoBOX express service препоръчват диагностика на акумулатора и зарядната система на всеки 6 месеца. Това може да направиш в техните обекти на територията на цялата страна. Там те извършват професионална диагностика на зарядната система на всички видове превозни средства, както и безплатна проверка на всички гаранционни акумулатори, закупени от тях, задължително на 6 месеца. При тези проверки се измерва електролитът (ако акумулаторът има контролни вентили), тества се акумулаторът, зарядната система на колата, ремъка на алтернатора, за да се направи цялостна оценка на състоянието и издръжливостта на батерията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *