спукана гума

Как да смениш спукана гума на пътя бързо, лесно и безопасно?

Шофирайки, внезапно чуваш зловещ звук, последван от тревожни вибрации. Това е проблем, защото може би си спукал гума. Подмяната на спукана гума е от ремонтите тип „Направи си сам“. Всеки шофьор трябва да има умения да го направи. Не винаги обаче идеята е добра. Когато си на магистрала или пък вали сняг или порой, по-добре извикай пътна помощ. Ако прецениш, че риск няма, ето правилния начин как да смениш гумата бързо и безопасно според механиците на AutoBOX Express Service. Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

СТЪПКА 1 Паркирай на безопасно място

Паркирай на равна, твърда повърхност в безопасна и широка зона, която ще ти позволи да се движиш около автомобила.

Увери се, че не се подлагаш на риск да бъдеш пометен от камион или кола.

Задействай ръчната спирачка и включи на скорост.

Облечи светлоотразителна жилетка.

Не забравяй да включиш аварийните светлини.

СТЪПКА 2 Извади крика и укрепи колата

Извади резервната гума, крика и подходящ ключ за болтовете от багажника на автомобила.

Преди да започне процесът по подмяната, колата трябва да бъде допълнително укрепена. Как става това? Като застопориш здраво гумата, разположена по диагонал на спуканата, която ще се сменя. Например, при спукана предна лява гума трябва да бъде затисната с някаква подпора (трупчета, камък, дърво) задната дясна гума и в двете посоки – отпред и отзад.

СТЪПКА 3  Постави крика в правилна позиция

Тасът или капакът на колелото с повредената гума се сваля. С ключа леко се разхлабват гайките. Крикът се поставя близо до повредената автомобилна гума – в точно определените за целта точки. Тази специална отливка се намира зад предните колела или пред задните колела. Ако не ги откриеш, погледни в ръководството на автомобила. Неправилно поставен крик може да счупи праг или да повреди пластмасов елемент по колата.

Увери се, че крикът е добре центрован и не е поставен накриво. Колата се повдига така че гумата да се отлепи от земята на 5-10 сантиметра. Никога не лягай под колата.

СТЪПКА 4 Монтирай резервната гума

Болтовете се развиват до край и се свалят. Много важно е всеки болт да бъде сложен отново на същото място, където е бил. Гумата се сваля.

Главината се почиства. При алуминиевите джанти се получава електрокорозия между джантата и метала. Затова, ако има натрупана мръсотия или ръжда, хубаво е да се отстрани с обезмаслител и четка. Така джантата ще легне по-добре.

Резервната гума се поставя на мястото на повредената. Болтовете се навиват умерено и задължително на кръст, за да се намести джантата по-добре. 

Автомобилът се спуска и болтовете се донавиват с ключа до оптимално състояние.

Крикът се освобождава.

СТЪПКА 5  Провери налягането на резервната гума

След монтирането на резервната гумата е добре да провериш налягането. Ако е мека, трябва да се напомни. Във всеки автомобил има фабричен етикет за налягането на въздуха в гумите. Обикновено се намира върху колоната на шофьорската врата или върху капачката на резервоара. След като изминеш няколко километра, спри контролно и провери дали всичко е наред с монтажа на гумата.

Шофирай внимателно с резервна гума – тя не е подходяща за много дълъг преход и висока скорост.

Ако търсиш цени за летни, зимни или всесезонни гуми, поискай индивидуална оферта от Уили ТУК.

Гумите е добре да се помпат с азот

Знаеш ли, че гумата е по-добре да се помпа с азот, отколкото с обикновен въздух.

Молекулите на азота са по-големи от тези на въздуха. Това позволява налягането да остава стабилно за дълго време, което влияе върху износването и разхода на гориво.

Дали ще е пълна с азот, или с въздух, гумата редовно трябва да се проверява за правилно налягане. AutoBOX Express Service  съветват това да става в сервизни условия. Манометрите на бензиностанциите може да не дават точните показания, защото не се знае дали са проверявани. Докато в сервизите всички инструменти – манометри, шублери и др., минават през специализиран контрол на всеки шест месеца.

Неправилно износване на гумата. Каква е причината?

Неравномерното износване на гумите е признак за някакъв проблем по автомобила.

Гуми, износени равномерно в двата външни края: Получава се, когато гумите са по-меки. Необходимо е да ги напомпаш и да провериш дали не изпускат.

Гуми, износени в центъра: Получава се, когато гумите са пренапомпени. Ако е необходимо, изпусни въздуха до необходимите стойности.

Неравномерно износени гуми: Ако протекторът е износен в единия край повече или има по-износени петна, това е индикация за повреден компонент по ходовата част или че не е направен реглаж на сходимостта, който е задължителен при сезонната смяна на гумите.

Още няколко съвета от механиците на AutoBOX Express Service

  • Резервната гума трябва да се поддържа в изправно състояние и редовно да се проверява налягането.
  • Резервната гума трябва да е симетрична.
  • Внимавай как монтираш гумите, ако са асиметрични. Трябва да се вземе предвид коя страна е водеща, за да се монтира по посока на движението. Защо? При асиметричните гуми площта на протектора от вътрешната и от външната страна е с различни канали и има значение как се извършва монтажът. Шарките на външната част осигуряват по-добра маневреност, докато вътрешните осигуряват добро сцепление при преминаване през вода с цел избягване на аквапланинг. На страницата на гумата има информация за правилния монтаж.
  • Задължителна смяна на гумите спрямо сезона

Зимната гума има по-малко канали за отвеждане на вода и затова колата е по-нестабилна през летните месеци. По принцип е с по-мек каучук и това помага за по-добро сцепление с пътя, когато температурите паднат под 7 градуса. Лятната гума е изработена от по-твърд каучук, има повече такива канали и това спомага за липсата на  аквапланинг в дъждовно време. Това е причината, лятната гума да има по-добро поведение и сцепление през летния сезон.

  • Спазвай експлоатационния срок на гумите. Дори и да имат запазени грайфери, те трябва да се сменят, защото каучукът остарява.

Много кратък наръчник за гумите

По страниците на гумите има различни обозначения, които дават информация за характеристиките и параметрите на протектора.

Да вземем за пример следното означение – 205/55 R16 91V.

Символът 205 (или 20,5 см) показва ширината на гумата в милиметри.

55 е височината на страничната стена на гумата. Нарича се още профил – това е разстоянието между колелото и ръба на гумата, като се гледа отстрани. Височината е  процент от ширината на гумата. Профилът на нашата примерна гума е 55% от ширината от 205 мм, или 112,75 мм.

16 е диаметърът на джантата.

R означава, че гумата е с радиален тип конструкция

91 е индексът за натоварване (91=615 кг на гума)

V е индекс за скорост – гума с категория V има максимална скорост от 240 км/ч.

DOT е съкращение на Департамента по транспорта на САЩ.  В DOT кода последните четири цифри показват кога е произведена конкретната автомобилна гума. Например 4421 означава, че гумата е произведена 44-тата седмица на 2021 година.

Бонус съвет

Ще припомним, когато колата аварира, какви са  задълженията на шофьорите, според Закона за движение по пътищата.

На път извън населено място шофьорът е длъжен незабавно да премести повредената кола от платното. Ако е в населено място, той трябва незабавно да я измести на място за паркиране или извън платното за движение. Когато преместването е невъзможно (отнася се и за двете хипотези), автомобилистът трябва да постави предупредителен триъгълник или да обозначи колата по друг подходящ начин. Светлоотразителният триъгълник се поставя на разстояние не по-малко от 30 метра от повреденото превозно средство. На магистрали и скоростни пътища се слага на поне 100 метра.

Ако търсиш цени за летни, зимни или всесезонни гуми, поискай индивидуална оферта от Уили ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *