течност за чистачки

Течност за чистачки – въпроси и отговори

Течността за чистачките е обикновен, но много важен консуматив, който наред с изправните чистачки осигурява добрата видимост на шофьора. Много често автомобилистите не се зачитат в етикета. Взимат бутилка с продукт и наливат в резервоара. Има и такива, които през лятото наливат обикновена вода. Допустимо ли е това и за какво трябва да внимаваш при избора на измиваща течност? Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Представи си, че караш по магистралата с допустимите 140 км. в час. С тази скорост за броени секунди колата изминава няколкостотин метра. Решаваш да почистиш стъклото от полепнал прах и мушички. Ако течността за чистачките е качествена, може с два замаха да отстрани замърсяванията. Когато вместо специална измиваща течност, си сложил чиста чешмяна вода има опасност прахолякът дори да се размаже и да останат ивици. Пълното почистване на панорамното стъкло ще се забави още повече. През това време колата си върви, а видимостта ти е ограничена. Ето един от примерите колко е важно да сложиш качествен продукт в резервоара на стъклопочистващата система на твоя автомобил.

За какво да внимаваш при избор на течност за чистачките?

Течностите за чистачки представляват специална формула от етилов алкохол, миещи агенти, оцветители и др. Колкото по-качествен е продукта, толкова по-добре ще чисти. През зимата употребата на чистачките е много по-интензивна. Затова наред с редовната проверка за достатъчна наличност в резервоара трябва винаги да имаш и резервна бутилка в багажника.

Специалисти съветват шофьорите да избират от доказани производители, проверени търговци и доверени сервизи. Периодично потребителски организации предупреждават за опасни продукти на българския пазар. Става дума за течности с токсичен метанол. През 2018 г. ЕС забрани пускането на пазара на течности за чистачки и за размразяване на стъкла с концентрация на метанол над 0,6%. Всичко над това количество е опасно за здравето.

Некачествените продукти могат да причинят също повреди по перата на чистачките, автомобилния лак, пластмасовите компоненти, детайлите с хромирана повърхност и др.

На пазара има зимни и летни течности за чистачки, както и концентрати и продукти, готови за употреба. Разгледай ТУК моите предложения за течност за чистачки.

Зимна течност за чистачки – как се разрежда?

Зимната течност за чистачки е високоустойчива на ниски температури и предпазва от замръзване. Някои продукти издържат на -25 градуса. Други – на -80 градуса. Съдържат специални формули за бързо и лесно топене на скреж и лед, като същевременно чистят без да оставят ивици.

Важно е, когато избираш концентрат, да разгледаш добре етикета. Там обикновено има таблица с пропорции за разреждане. На етикета може и да пише -60 градуса, но когато я разредиш вече няма да има същата защита от замръзване. Ако се разреди 1:1, може да стане например -30, а при 1:3 – още повече ще намалее защитата от измръзване. Цялата тази информация би трябвало да е описана в таблицата на етикета.

В случай, че не си сигурен в правилното дозиране на разреждането на течността от концентрат, по-добре използвай готов за употреба продукт. Ако имаш останала лятна течност в резервоара, може да долееш зимна течност – концентрат. Рискът тук е да дозираш правилно, за да не замръзне при по-ниска температура. Ако все пак това се случи, колата трябва да работи известно време или да я вкараш в топъл гараж.

Вода или лятна течност за чистачките?

Лятната течност за чистачки лесно отстранява всякакви следи от мазнини, замърсяване, прах и насекоми. Специални добавки помагат да се забави образуването на мръсотия. Има и водоотблъскващ ефект. На пазара освен готови за употреба, се предлагат и концентрати. Те се разреждат в голямо съотношение.

Може ли водата да замени лятната течност? Накратко – не.

  • В сравнение с водата течността за чистачки има по-силен почистващ ефект.
  • Съдържа различни миещи съставки и разтворители, които по-добре премахват насекоми и мръсотия.
  • Водата може да спомогне за образуването на бактерии и плесени в маркучите и дюзите и в един момент да ги запуши. 
  • Водата замръзва при по-ниски температури и може да предизвика повреди по системата.
  • Специалните течности смазват стъклоизмиващото устройство, докато водата може да натрупа котлен камък.

Знаеш ли, че има и почистващи таблетки?

Почистващата таблетка се поставя в резервоара и се добавя вода. Според производители продуктът е безопасен за човека и автомобила. Предпазва повърхностите, лайсните и всякакви хромирани и пластмасови елементи. Използва се през всички сезони, като през зимата се добавя незамръзваща течност.

Съветите на Уили

Съветът на Уили е да не пестиш от този необходим консуматив. Винаги проверявай произхода и чети етикета. Ако ползваш концентрат, дозирай в правилни пропорции. Винаги носи резервна бутилка с течност в багажника. Избягвай продукти с метанол и изопропанол. Най-безопасната течност за чистачки е на базата на етанол.

В моя онлайн магазин ще откриеш течност за чистачки и много други автопродукти. Специално за твоята първа поръчка може да използваш и промокод “самозаприятели”, с който получаваш допълнително +5 лв. отстъпка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *