олимпик

Пострадали от фалита на Олимпик имат шанс за обезщетение

Българският Гаранционен фонд спечели арбитражно дело по казуса с фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“. Решението на арбитъра е шанс потърпевшите близо 200 000 български шофьори да получат обезщетение за предварително прекратените пред 2018 г.  автомобилни застраховки „Гражданска отговорност“.

Арбитражното дело за фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“ приключи в полза на българския Гаранционен фонд. Решението дава възможност на хората, които имат вземания по застрахователни договори, сключени чрез българския клон на “Олимпик”, да получат обезщетения.

Припомняме, че през 2018 г. близо 200 000 автомобила останаха без застраховка „Гражданска отговорност“ заради обявяването в несъстоятелност на застрахователната компания. Средствата, които  “Олимпик” трябваше да върне по предварително прекратените полици, възлизаха на 9,3 млн. лв.

Как ощетените от Олимпик шофьори ще получат обезщетения?

Арбитражното дело бе заведено от българския Гаранционния фонд срещу кипърския Гаранционен фонд пред Съвета на бюрата, съобщиха от Българския Гаранционен фонд. Основното заключение в решението на арбитъра е, че кипърският фонд е отговорен за сключените застрахователни договори от българския клон на “Олимпик“. След потвърждение, че кипърският Гаранционен фонд ще се съобрази с решението на арбитъра, предстоят разговори за сключване на споразумение. С него трябва да се уточнят механизмите и процедурите по разплащанията. Те предвиждат разплащанията по вземанията да бъдат извършвани от българския Гаранционен фонд, а изплатените от него суми да бъдат възстановявани от страна на кипърския Гаранционен фонд. Гаранционният фонд ще оповестява своевременно информация за развитието на процеса.

Българският Гаранционен фонд ще има право на възстановяване и на разходите си към Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) по системата „Зелена карта“, ако инцидентите, във връзка с които са изплатени суми, са възникнали в България.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Кипърският Гаранционен фонд отказва да поеме отговорност

До арбитражното дело се стигна, след като кипърският Гаранционен фонд отказа да признае приложимостта на Конвенцията за правото на регрес между гаранционните фондове от 1995 година и съответно да поеме отговорност за сключените застрахователни договори от кипърското дружество „Олимпик“ – клон България. Според залегналия в Конвенцията принцип обаче в случай на неплатежоспособност на застраховател със седалище в друга държава членка на ЕС увредените лица се обезщетяват от гаранционен фонд по седалище на застрахователя.

Кипърската застрахователна компания „Олимпик“ вече не съществува. През 2018 година кипърските надзорни органи отнеха лиценза ѝ. Година по-късно съдът в Никозия обяви компанията в ликвидация.

Решението на арбитражният съд пред Съвета на бюрата е само първата стъпка по обезщетяването на потърпевшите в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *