тест за алкохол и наркотици

4 години без книжка, ако откажеш тест за алкохол и наркотици

Четири години без книжка и 4000 лв. глоба е наказанието за шофьор, който откаже едновременно тест за алкохол и наркотици. Това става ясно от решение на ВАС. Според магистратите това са две самостоятелни нарушения. В ЗДвП отказът за проверка и за алкохол, и за наркотици е с определен размер – по две години без книжка и по 2000 лв. глоба. Така шофьор, който откаже да бъде тестван едновременно и за двете, ще получава двойни наказания. Научи повече в статията.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Двойна глоба и 4 години без книжка при отказ от тест за алкохол и наркотици

Четири години без книжка и 4000 лв. глоба трябва да бъде наказанието за шофьор, който откаже едновременно тест за алкохол и за наркотици. Това става ясно от тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС). Според магистратите „отказите по чл. 174, ал. 3 от Закона за движението по пътищата на водач за извършване на проверка за наличие на алкохол и/или наркотици в кръвта са две самостоятелни административни нарушения, като в този случай е приложима нормата на чл. 18 от Закона за административните нарушения и наказания“.

В настоящия ЗДвП отказът за проверка и за едното, и за другото нарушение се наказва с отнемане на книжката за 2 г. и 2000 лв. глоба. От тълкувателното решение излиза, че ако водач откаже едновременно тест и за алкохол, и за наркотици, наказанието му трябва да бъде двойно – лишаване от правото да шофира за 4 години и 4000 лв. глоба.

Противоречива съдебна практика

Тълкувателното дело бе образувано не както писаха някои медии заради случая от последните дни с един кмет, който отказа да бъде тестван при пътна проверка.

Това стана още през март по искане на главния прокурор заради различно тълкуване на чл. 174, ал. 3 от ЗДвП и съответно противоречивата съдебна практика по тези дела. Една група съдебни състави постановяват, че при отказ и от двете проверки (за алкохол и за наркотици) се извършват две отделни нарушения. Други съдии пък смятат, че това е едно единствено нарушение, подлежащо на наказване с предвиденото в разпоредбата наказание. Съответно те постановяват 2 години лишаване от правоуправление и 2000 лв. глоба.

В тази връзка главният прокурор постави следния въпрос: „Отказите по чл. 174, ал. 3 ЗДвП на водач за извършване на проверка за наличие на алкохол и/или наркотици в кръвта две самостоятелни нарушения ли са или едно нарушение, и ако са две нарушения приложима ли е нормата на чл. 18 от ЗАНН?“

Съгласно разпоредбата водач на моторно превозно средство, който откаже да му бъде извършена проверка за установяване употребата на алкохол и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества… се наказва с отнемане на шофьорската книжка за срок от 2 г. и глоба 2000 лв.

Съгласно чл. 18 ЗАНН, когато с едно деяние са извършени няколко административни нарушения или едно и също лице е извършило няколко отделни нарушения, наложените наказания се изтърпяват поотделно за всяко едно от тях.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Едновременната употреба на алкохол и наркотици увеличава обществената опасност

Според медицинската наука водачът е в пияно състояние, когато в кръвта му има над 0,5 промила. Пленумът на ВАС е възприел становището, че „при такава алкохолна концентрация, състоянието на водача е повлияно и той не е пригоден да управлява безопасно МПС“.

Същевременно в България има нулев толеранс към употребата на наркотици – няма въведен праг, както е при алкохола.

„Едновременната употреба на алкохол и наркотици допълнително засилва отрицателния ефект увеличава обществената опасност“ – смятат съдиите. Според тях двата отказа не могат да се приравнят на един отказ и да бъде наложено едно общо наказание.

„Когато водачът откаже да бъде проверен за всяка от двете субстанции, той отказва да бъдат извършвани действия с различен вид и характер за контрол за спазване на различни забрани“ – пишат още върховните съдии.

Решението е подписано с особено мнение от двама съдии. Те смятат, че при двоен отказ има извършено само едно нарушение и съответно трябва да се налага едно общо наказание.

Виж още статии в раздел “Закони” на сайта на Уили тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *