глоба за пътно нарушение в чужбина

Глоба за пътно нарушение в чужбина: Какво трябва да знаеш?

Какво ще се случи, ако получиш глоба за пътно нарушение в чужбина? Може ли да не я платиш? Как ще те намерят, след като те снимат да караш с превишена скорост в Германия, а ти живееш в България? Много шофьори си задават тези въпроси, когато направят нарушение извън нашата страна. Ако и ти си сред тях, прочети статията. Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Българин е получил глоба за пътно нарушение в чужбина от 2500 евро за шофиране след употреба на алкохол в градче в Западна Австрия. Тъй като не е платил паричната санкция, местните власти изпратили удостоверение за влязъл в сила акт в България, където нарушителят живее по постоянен адрес. Случаят бил разгледан от български съд, който признал за редовна наложената санкция. Левовата ѝ равностойност е изпратена за изпълнение в НАП.

Глобите за пътно нарушение в чужбина се признават от български съд

Това е само един от десетките случаи, в които български съд е признал глоба за пътно нарушение, извършено от българин в страна членка на Европейския съюз. В последните години нашите съдилища буквално са залети от подобни казуси. Разказвам това, защото много често виждам запитвания от рода на: „Какво ще се случи, ако направя нарушение в чужбина? Мога ли да не плащам? Как ще ме намерят и т.н.?“

Каква е процедурата?

В случай, че не платиш глобата, докато си в страната, където е извършено нарушението, може да получиш писмо по пощата на последния известен твой адрес. Ако доброволно не внесеш исканата сума по посочената в писмото сметка, тогава актът, с който е наложена глобата, се изпраща до компетентния окръжен съд по местоживеене в България. Образува се частно наказателно дело и искането за признаване и изпълнение на глобата се гледа в открито заседание. Описаната процедура е по силата на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции  (ЗПИИРКОРНФС).

Паричната санкция трябва да е поне 70 евро

Съгласно правото на ЕС, принципът на взаимно признаване се прилага относно финансови санкции, които са влезли в сила и техният размер не е по-малък от 70 евро. Благодарение на това съдебните или административните органи в една държава – членка на ЕС, могат да изпращат в друга държава членка решението за налагане на дадена глоба без никакви допълнителни формалности. Тоест съдът у нас не се занимава да изследва фактите, а ги признава, както са в получените от чужбина документи. Българските магистрати обаче имат задължението да проверят дали българският гражданин е бил уведомен от наказващата страна за правото си да обжалва решението, за сроковете, в които може да го направи, и за производството, съгласно законодателството на издаващата държава.

Германия изпраща най-много искания за признаване на глоби

Германия е най-усърдна в изпращането на искания за признаване на глоби у нас. Следват Австрия, Нидерландия, Словения и др. Най-често наложените глоби са за превишена скорост, но има и за винетки, за неправилно паркиране и др. Освен паричните санкции наказаните шофьори плащат и разходи по административното или съдебно производство.

880 евро глоба за шофиране с невалидна книжка и износени гуми

Една от тежките санкции, които български съд е разлеждал миналата година, е на водач от Пазарджишко. Шофьорът бил заловен да кара автомобил по магистрала в Словения без валидна шофьорска книжка за категория В. Освен това гумите на колата били износени и не отговаряли на стандартите. За тези две нарушения мъжът получил глоба от общо 880 евро.

Отново Пазарджишкият окръжен съд е признал глоба от 150 евро плюс 28,50 евро разходи, наложена на шофьор на камион, засечен да шофира със 107 км/ч по федерална магистрала в Германия, където имало ограничение от 80 км.

В чужбина изключително сурово се преследват и наказват шофьорите на камиони. През месец май Варненският окръжен съд призна 980 евро глоба за тираджия, който е допуснал 4 нарушения в Австрия – на два пъти не е спазил изискванията за задължителна почивка, не е използвал правилно тахограф и не е предоставил записки за два от последните 28 дни.

Българин със 75 евро глоба за 10 км превишение – Нидерландия 1 г. го преследва

Нидерландия също не се отказва да преследва нарушителите на пътните правила дори когато вече са извън пределите на страната.

Наскоро български съд гледа дело за признаване на глоба от 75 евро за 10 км превишение на скоростта в населено място в Нидерландия. Нарушението е било извършено миналото лято. По данни на съседи виновният шофьор живеел в страната на лалетата, но тъй като очевидно официалният му адрес е в България, тамошните власти са изпратили документите за изпълнение на наказанието у нас. Делото било насрочено за 31 май т.г. Дни преди това обаче – в средата на същия месец, вероятно след като засегнатият водач вече е научил, че ще има процес, сумата от 75 евро (или нейната левова равностойност) била внесена. На делото магистратите са признали наложената от властите в Нидерландия фанансова санкция и са я приспаднали, тъй като, както стана ясно, задължението вече било погасено.

Отново по искане на Нидерландия съд в Пловдивско гледа дело срещу шофьор, получил 100 евро глоба за спиране върху велоалея. Паричната санкция също е потвърдена и е изпратена за изпълнение в НАП.

Така че дори и за 10 км превишение на скоростта или неправилно паркиране в чужбина има начин глобата да пропътува „хиляди километри“ и да те застигне в България. Затова те съветвам да се запознаеш с правилата за движение в държавата, която ще посетиш, и да ги спазваш стриктно. Впрочем спазването на правилата трябва да бъде еднакво както у нас, така и в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *