глоби кат

Кои са най-малко известните глоби на КАТ?

Знаеш ли каква е глобата, ако опръскаш пешеходец с колата си? А могат ли да ти напишат фиш, ако си изхвърлиш пепелника с фасове от прозореца на автомобила? Законът за движение по пътищата предвижда санкции за нарушения, за които може би не подозираш. Кои са най-малко известните глоби на КАТ виж в статията. Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Законът за движение по пътищата (ЗДвП) е може би най-нарушаваният закон в България. Заради това през 2021 г. има издадени 1 143 207 бр. електронни фишове за висока скорост, 234 057 акта и към 830 000 хартиени фишове – за административни нарушения, които са установени в момента на извършването им. В същото време общият брой автомобили в България, които се водят на отчет, е към 3 милиона.

Повечето шофьори са наясно какво може да им се случи, ако карат с превишена скорост, без колан или паркират неправилно. В ЗДвП обаче има и глоби за нарушения, които не са толкова известни, защото КАТ не толкова често ги налага. В статията ще припомним някои от тях.

50 лв. глоба за мръсен регистрационен номер

Глоба от 50 лв. може да отнесе шофьор (чл. 183, ал. 4, т. 11), чийто автомобил е с кални или силно замърсени регистрационни табели. Същото важи и ако номерът е закрит по някакъв начин. По-голяма част от камерите на КАТ идентифицират колите, с които е извършено нарушение, по регистрационните табели. Ако колата е с мръсни номера, тя не може да бъде установена.

20 лв. глоба, ако опръскаш пешеходец

Когато на платното за движение има вода, кал или дребни камъни, водачът е длъжен да шофира с такава скорост, че да не причини изцапване или нараняване на пешеходците (чл. 121). Може би това е един от „мъртвите“ текстове в ЗДвП – съмнително е дали в практиката от последните години има издаден фиш или акт за такова нарушение. Принципно няма предвидена специална санкционна норма. Затова глобата е 20 лв. по общия текст на чл. 185.

30 лв. глоба за хвърлен фас от колата

Знаеш ли, че ако изхвърлиш от прозореца на колата си фас, чашка от кафе, някакъв друг предмет или си почистиш пепелника, може да получиш фиш за глоба в размер на 30 лв. (чл. 184). Ако разпиляваш предмети или вещества и по този начин създаваш опасност за движението, санкцията е 150 лв. (чл. 179).

10 лв. глоба за неправилно използване на клаксон

Шофьорите много обичат на натискат клаксона, когато някой колега ги „издразни“ на пътя. Неправилно използван звуков сигнал в населено място може да ти донесе 10 лв. глоба (чл. 183, ал. 1, т. 3).

От 20 до 150 лв. глоба за пищяща без причина аларма

Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. собственик на превозно средство с аларма, която се включва без основателна причина. Същото важи и когато сигналите на алармата наподобяват на тези, подавани от автомобили със специален режим на движение (чл. 180).

30 лв. глоба за шофьор с отнета книжка, който „забрави“ да си върне международното свидетелство

Шофьор с отнета българска книжка е длъжен да върне в МВР и международното си свидетелство в случай, че има такова. Това трябва да стане в 7-дневен срок от влизането в сила на акта за отнемане на българската книжка. В противен случай водачът подлежи на 30 лв. глоба (чл. 184, ал.1, т. 3).

50 лв. глоба за антирадар

България се нарежда сред страните, които не толерират използването на антирадари, които смущават системите на Пътна полиция за засичане на превишената скорост. У нас това нарушение се санкционира сравнително леко – с фиш за 50 лв. (чл. 181). В Гърция глобата е 2000 евро и дерегистрация на автомобила за определен срок.

50 лв. глоба за работещ двигател на кола в престой

Невероятно, но факт: Ако шофьорът не спре двигателя, когато колата е в престой или е паркирана, могат да те глобят с 50 лв. Това не се отнася за онези, чиято работа е свързана с товарно-разтоварна дейност (чл. 181, т. 5).

50 лв. глоба за паркиране до зебра или кръстовище

КАТ често си затваря очите за тези нарушения. Сигурни сме, че шофьорите знаят за тези забрани, но не винаги ги спазват, затова ще припомним.

Законът предвижда 50 лв. глоба за неправилно престояване или паркиране в зоната на пешеходна пътека, спирка или кръстовище (чл. 183, ал. 4, т. 8). Престоят и паркирането са забранени:

  • на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях;
  • на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях.

150 лв. глоба, ако не дадеш път на линейка или патрулка

Автомобилистите са длъжни да осигуряват безпрепятствено преминаване на линейки, патрулки, пожарни автомобили или други превозни средства с включени звуков и светлинен сигнал. За неизпълнение законът предвижда глоба от 150 лв. Шофьорите също така са длъжни да пропускат и съпровождащите ги превозни средства (чл. 179, ал. 1, т. 6).

До 200 лв. глоба и без книжка, ако откажеш да си дадеш документите на КАТ

Наказва се с отнемане на книжката до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който откаже да предаде документите си на контролен орган или осуети проверка (чл. 175, ал. 1).

Затвор и до 15 000 лв. глоба за преправяне на идентификационен номер на МПС

Подправянето или заличаването на идентификационен номер на автомобила е престъпление по Наказателния кодекс (чл. 345а) и се наказва сурово – с лишаване от свобода от три до десет години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева. При повторност наказанието е до 15 000 лв. глоба и до 12 г. затвор. За преправяне и фалшифициране на части от возилото  се предвижда до 3 г. затвор и до 3000 лв. глоба.

От 2000 до 7000 лв. за превъртане на километраж

Сурова санкция  в размер от 2000 до 7000 лв. за всеки, който без да спазва установения ред, комплектува с основни агрегати от различни модели или изменя конструкцията на моторно превозно средство. Същото наказание се предвижда и за манипулиране на километража на всякакво превозно средство(чл. 178).

Бонус съвет

Бъди внимателен, когато даваш автомобила си на друг човек. Понякога това добро може ти донесе неприятности. Според чл. 188, ал. 1 от ЗДвП за извършено пътно нарушение отговаря собственикът или този, на когото той е предоставил автомобила си.

Наказанието се налага на собственика, ако той не посочи човека, на когото е дал автомобила си.

За още полезни съвети посети нашия сайт www.whilli.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *