наркотестове

МВР купува ударно наркотестове и иска промяна в закона

Всеки ден КАТ хваща зад волана шофьори след употреба на наркотици, като статистиката става все по-стряскаща. Годишно с наркотестове се тестват около 8000-9000 водачи, като средностатистически почти всеки пети излиза с положителен резултат. Междувременно скача и броят на отказите – за периода януари-ноември 2022 г. има 1762 наказани шофьори за отказ от тест за наркотици. По този начин вместо с обвинение и наказателно дело те са се разминали с 2000 лв. глоба и със забрана да шофират за 24 месеца. Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Безопасното шофиране изисква пълно внимание. Трябва да сме с ясно съзнание, в кондиция и да имаме добра координация – това ни позволява да реагираме бързо и адекватно в случай на необходимост.

Алкохолът или наркотиците влияят на мозъка, намалявайки способността ни зад волана. Незаконно е да се шофира с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда или под въздействието на наркотици, като при тях няма прагови стойности.

В последните години шофирането след употреба на наркотици добива притеснителни размери не само в България. Едни от най-зловещите катастрофи у нас в последно време са причинени от дрогирани водачи – случаят с Милен Цветков, с двете загинали момичета на бул. „Черни връх“ и с френското семейство, чието такси беше помляно на Околовръстното в София.

Годишно за употреба на дрога с наркотестове се тестват около 8000-9000 водачи, като почти всеки пети излиза с положителен резултат. Междувременно скача и броят на отказите – за периода януари-ноември 2022 г. има 1762 наказани шофьори за отказ от тест за наркотици. По този начин вместо с обвинение и наказателно дело те са се разминали с 2000 лв. глоба и със забрана да шофират за 24 месеца.

Фалшивите положителни наркотестове

Шофирането след употреба на наркотици е престъпление според Наказателния кодекс. Освен за себе си, дрогираният шофьор е опасен и за околните, заради което трябва да носи отговорност. Доказването на нарушението обаче не трябва да оставя никакви съмнения за виновността на шофьора. В момента, за съжаление, това не е така.

Много се изговори за крайпътните наркотестове Dreger Drug Check 3000 и Dreger Drug Test 5000, които Пътна полиция използва. Те могат да реагират положително на редица медикаменти, изписани от лекар или приемани, например, при най-обикновена настинка. Тези тестове отчитат не само фалшиво положителни, но и фалшиво отрицателни резултати в сравнение с кръвните тестове, макар че това изобщо не се коментира, но също е проблем.

У нас законът допуска налагането на санкции и тежки принудителни административни мерки и само по показанията на полевия тест освен ако изрично не си поискал и кръвно изследване. Ако този полеви тест даде фалшиво положителен резултат, водачът търпи цялата строгост на закона: отнемане на шофьорската книжка, колата му се дерегистрира и стои на „трупчета“, той се задържа, обискира и сдобива с криминална регистрация. И така, докато не бъде оневинен с резултат от лабораторното кръвно изследване, който може да излезе след половин година и дори повече.

Според адвокати, които се занимават с подобни дела, ако откажеш полеви тест и поискаш направо кръвно изследване, търпиш същите последици с единствената разлика, че няма да бъдеш задържан и обискиран. Затова е изключително важно да се намери решение как лабораторните изследвания да се правят по-бързо.

Купи зимен пакет за колата на ПРОМО цена 30лв. до 31.01 и спечели акумулаторна стъргалка за лед Karcher

Тестове се правят в няколко лаборатории, бавят се с месеци

Медицинските изследвания на кръв и урина за наличие на наркотици при шофьорите са много по-надеждни да откриват забранени вещества спрямо полевите тестове, макар и те да не отговарят на въпросите кога е употребено и най-вече дали лицето е било повлияно към момента на проверката. Всъщност в България законът не прави разлика между „след употреба“ и „под въздействие“, но това е друга тема.

Проблемът при химико-токсилогичните изследвания е в бавната обработка на пробите.

МВР призна за тази ситуация едва когато започнаха да тестват полицаите с крайпътни наркотестове, а те се оплакаха от фалшивите положителни резултати, които дават.

Според сега действащата наредба само няколко лаборатории в страната имат право да изследват проби от кръв и урина за наличие на наркотици при водачите. Това са двете специализирани лаборатории на ВМА в София и Варна, лабораторията към Медицинския институт на МВР, в научно-техническите лаборатории към ОДМВР и в Националния институт по криминалистика при МВР. На практика в момента проби изследват само двете лаборатории на ВМА и още една. Не е ясно защо например химико-токсилогичната лаборатория към МИ-МВР, заради която през 2020 г. бе променена наредбата за пробите за алкохол и наркотици, продължава да не работи. Ако се съди от отговор на министър Демерджиев до депутата Христо Терзийски, публикуван наскоро в сайта на парламента, тя е оборудвана и напълно готова, но по непонятни причини все още не функционира.  

Според експерти лабораторните изследвания за наличие на наркотици могат да бъдат готови сравнително бързо – от няколко часа до 2-3 дни. Резултатите обаче стигат до възложителя на изследването след един, два, а понякога и шест месеца. Забавянето идва при изготвянето на протокола с резултатите, защото лекарите в тези три лаборатории са претрупани от работа.

За да реши проблема, МВР обяви, че ще предложи промени в приетата през 2017 г. Наредба за реда на установяване на алкохол, наркотици и техните аналози при шофьорите. Идеята е кръвните проби за наркотици да могат да се обработват във всеки областен град и стандартът за бързина да стане като при пробите за алкохол, а не да се чака по половин година и повече, както е в момента.  

Наказание само след кръвен тест?

Проблемът с възможните неточни резултати от полевите наркотестове от години е намерил своето решение в много други държави. Там данните от тях се ползват само като индикация. За да те изправят пред съда обаче, трябва задължително резултат от кръвен тест.

Акад. Добрин Свинаров – началник на Клиничната лаборатория в УМБАЛ “Александровска”, също е на мнение, че тестовете трябва да се извършват на две равнища, като вторият тест – кръвният – да е потвърдителен.

Неотдавна у нас Върховният административен съд по дело, заведено от шофьор с фалшиво положителен полеви наркотест, реши, че единствено стойностите от медицинското изследване са определящи за налагане на принудителна административна мярка.

КАТ ще засили проверките, поръчват тестове за 7 групи наркотици

Докато шофьори и юристи усилено коментират проблемите с наркотестовете, МВР обяви обществена поръчка за 30 000 тест-касети за проверка на наркотични вещества и 150 броя анализатори за установяване на употреба на дрога от шофьорите. Наркотестовете са за 7 групи наркотични вещества в слюнката: обикновен и дизайнерски амфетамин, опиати, кокаин, бензодиазелини, канабиониди и метадон. Стойността на поръчката е за близо 2 млн. лв.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *