шофиране след употреба на алкохол

Шофиране след употреба на алкохол. Какви са последиците?

Шофиране след употреба на алкохол. Колко промила ще отчете дрегерът, ако изпиеш една бира или чаша вино? Може ли да се определи количеството алкохол в кръвта преди да седнеш зад волана? Какви са допустимите граници, кога се взима книжката, кога се налага глоба и в кои случаи се стига до съд? За всичко това ще намериш отговор в статията. И не забравяй – шофирането е отговорност. Остави колата и си пийни. Но не ги съчетавай.

Уили – Най-добрият приятел на колата ти

Как да определиш колко промила ще отчете дрегерът?

Ако изпиеш една бира, едно малко уиски или една голяма водка, колко промила ще отчете дрегерът?

В интернет има т. нар. калкулатори, с които може да се изчислят промилите. Според експерти токсиколози обаче те изобщо не са надеждни. Обща формула няма. Съществуват много фактори, които трябва да се вземат под внимание: пол, тегло, вид и количество на изпития алкохол, в какъв период от време е поето това количество, дали човекът се е хранил или е пил на гладен стомах, как се усвоява етиловият алкохол от организма и др.

Дори и при минимално количество, алкохолът пречи на мозъка да функционира пълноценно. Това може да повлияе на способностите, преценката, реакциите на шофьора. Само секунда-две забавяне при натискането на спирачка може да е фатална.

Според МВР за шофьор, употребил алкохол, има 17 пъти по-голям риск от участие в ПТП, отколкото за трезвен водач. Държавите в ЕС прилагат различна наказателна политика спрямо пияните шофьори. В някои страни има нулев толеранс. В други има въведени по-ниски допустими стойности за млади и/или професионални водачи, отколкото за останалите шофьори.

У нас подобно разграничение няма. Законът за движение по пътищата (ЗДвП) предвижда толеранс до 0,5 на хиляда за шофиране след употреба на алкохол. Концентрация на алкохол в кръвта, изразена в „на хиляда“, означава „грам на литър“. За виновните предвидените санкции и наказания са по ЗДвП, Наказателния кодекс и отнемане на контролни точки.

Шофиране с под 1,2 промила алкохол

Шофиране след употреба на алкохол от над 0,5 до 1,2 на хиляда е административно нарушение, за което са предвидени административни наказания. Прилагат се и принудителни административни мерки (ПАМ).

Отговорността на водача се определя в зависимост от установеното количество алкохол.

Наказанията са следните:

  • над 0,5 до 0,8 на хиляда – книжката се отнема за 6 месеца и се налага 500 лв. глоба;
  •  над 0,8 до 1,2 на хиляда – книжката се отнема за срок от 12 месеца и се налага 1000 лв. глоба;
  • При повторност на нарушенията – до 3 г. без книжка и до 2000 лв. глоба; 
  • При отказ от проверка – книжката се отнема за срок от 2 години и се налага 2000 лв. глоба.

Наказанията се определят с наказателно постановление, на базата на издаден акт за нарушение.

Още с установяване на нарушението се прилагат и следните принудителни административни мерки (ПАМ):

  • Отнемане на книжката до решаването на отговорността на шофьора, но не повече от 18 месеца;
  • Прекратява се регистрацията на МПС за срок от 6 месеца до 1 година на собственик, който управлява с над 0,5 на хиляда, както и при отказ от проверка за алкохол.

Принудителната административна мярка не е административно наказание и има превантивен характер – да осуети възможността на дееца да извърши други незаконни действия. Книжката се взима със съставянето на акта, който пък впоследствие се вписва като основание за издаването на ПАМ.

ПАМ се обжалва самостоятелно.

Шофиране след употреба на алкохол с над 1,2 промила

Шофиране с над 1,2 на хиляда е престъпление. В този случай се образува досъдебно производство по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. Предвиденото наказание е лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 200 до 1000 лв. Ако шофьор бъде заловен зад волана с над 0,5 промила, след като вече има влязла в сила присъда за същото деяние, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 5 г. и глоба от 500 лв. до 1500 лв.

В тези случаи наказателната отговорност не може да бъде заменена с административнонаказателна. Това обаче не означава задължително затвор. Често тези производства приключват със споразумение или условни присъди.

Какъв е редът за извършване на проверка за алкохол?

Шофьорите, както и участниците в пътно-транспортни произшествия са длъжни при разпореждане от контролен орган да се подложат на проверка за алкохол и/или наркотични вещества. Проверката за алкохол на място се извършва с техническо средство (дрегер) от служител на Пътна полиция. Установяването на употребата на алкохол/наркотици става по реда на Наредба №1 от 19 юли 2017 г. При съставянето на акт контролният орган попълва и талон за изследване.

В него се отразява още изборът на водача дали установяването на концентрацията на алкохол в кръвта да се извърши с доказателствен анализатор, или с медицинско и химическо лабораторно изследване. Той трябва да се яви за изследване в срок до 45 минути, ако е в населено място, и до 120 минути – в останалите случаи.

При отказ да избере един от двата начина се приемат отчетените показания от техническото средство (дрегера).

Когато водачът е с над 1,2 на хиляда, полицай го съпровожда до мястото за проверката с доказателствен анализатор или до медицинско заведение.

При медицинското изследване водачите се вписват в дневник за регистриране на кръвни проби. Лекар описва поведението, общото психично и соматично състояние, поведенческите му реакции, степента на съзнание, ориентация, данни за заболявания и др.

Много важно е цялата процедура по спирането, тестването за алкохол, издаването на акт и наказателно постановление да става при стриктно спазване на закона и нормативните актове. Само един пропуск може да стане причина наказателното постановление да бъде атакувано и отменено от съда. В съдебната практика, например, има случаи, в които в акта е описано всичко точно и детайлно, но не е приложен документ с техническата спецификация на дрегера. И само на това основание съдът отменя наказанието на заловения с алкохол водач.

Как се обжалва наказателно постановление – виж ТУК.

Санкции за шофиране след употреба на алкохол по ЗДвП

НарушениеОтнемане на контролни точкиОтнемане на шофьорска книжкаГлобаЗДвП
Над 0,5 до 0,8 на хиляда включително106 месеца500 лв.Чл. 174, ал 1
Над 0,8 до 1,2 на хиляда включително101 година1000 лв.Чл. 174, ал1
Нарушението е извършено повторно15От 1 до 3 годиниОт 1000 до 2000 лв.Чл. 174, ал 2    
НарушениеОтнемане на контролни точкиОтнемане на шофьорска книжкаГлобаЗДвП
За отказ на водач от проверка за алкохол, изследване с доказателствен анализатор или медицинско изследване 122 години2000 лв.Чл. 174, ал. 3
Лице, което допуска или предоставя управлението на МПС на шофьор с над 0,5 промила  100-300 лв.Чл. 177, ал 1
прекратяване на регистрацията ППС на собственик, който управлява с над 0,5 на хиляда или при отказ от проверка за алкохолРегистрацията се прекратява за срок от 6 месеца до 1 година  Чл. 171 2а

Наказания за шофиране след употреба на алкохол според Наказателния кодекс

Управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хилядалишаване от свобода от 1 до 3 годиниГлоба от 200 до 1000 леваЧл. 343б, ал.1.
За управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установено по надлежния ред, след като водачът вече е осъден с влязла в сила присъда за деяниетолишаване от свобода от 1 до 5 годиниГлоба от 500 до 1500 лв.Чл. 343б, ал.2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *