Затъмнени стъкла: Каква е глобата?

Мога ли да карам моята кола със затъмнени стъкла? Отговорът е да, но в рамките на определените от закона изисквания. При отклонение от тях може да последват големи неприятности. Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Тонираните прозорци на автомобилите са екстра, която много хора предпочитат. Затъмнените стъкла предпазват очите от отблясъците на слънцето и поддържат интериора по-хладен през лятото. Има и други предимства, включително предпазване от UV лъчите, което е чудесно при пътуване с деца. Някои шофьори пък предпочитат затъмнените стъкла просто защото намират колата си за по-елегантна и с персонализиран вид.

Много нови автомобили се продават с фабрично затъмняване или пък се предлага като допълнителна екстра към оборудването. Тогава тонирането е съобразено с международните законови изисквания.

Когато колата няма затъмнени стъкла, собствениците прибягват до допълнителен монтаж на слънцезащитно фолио. Проблемът при следпродажбеното тониране е, че то може да не отговаря на международните правила и на българския Закон за движение по пътищата (ЗДвП).

Затъмнени стъкла: Какво казва законът?

Правилата за затъмняването на прозорците на автомобила са регламентирани с няколко текста в ЗДвП, като последната редакция е от 2017 година. В  чл. 105 е предвидено следното:

(1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното, задното и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.

(2) Ограничаване на видимостта, както и намаляване на прозрачността на стъкла, различни от челното и стъклата на предните странични врати, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

(3) Намаляване прозрачността на стъклата по ал. 1 се допуска само в границите на стойностите, определени в Правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на ООН.

В т. 6.3.1.1.1. от въпросното Правило № 43 е посочено следното:

Общата светопропускливост през предните стъкла и другите стъкла, които са разположени на място, което е необходимо за видимостта на водача, трябва да е минимум 70%.

За задното стъкло и задните странични прозорци няма посочени конкретни стойности за пропускливост. Затъмняването е допустимо само ако автомобилът има огледала за обратно виждане и от двете си страни.

Пътни полицаи преценяват на око видимостта

Ако имаш кола със затъмнени стъкла и се случи да те спрат за проверка, може да последват големи неприятности. За нарушение на чл. 105 от ЗДвП няма предвидена специална санкция. Полицейската практика е да се пише фиш или акт по общия текст  – чл. 185 от същия закон. Обикновено преценяват на око пропускливостта.

Глобата от 20 лв. е една от най-ниските, предвидени за нарушения на пътя. Това обаче не е всичко. Ако установят, че има поставено фолио на предното панорамно и на предните странични прозорци, могат да спрат временно автомобила от движение заради техническа неизправност. При този вариант се издава Принудителна административна мярка по чл. 171, ал. 2. Освен това шофьорската книжка и малкият талон на колата се отнемат. След това собственикът на спряното от движение возило трябва да отстрани неизправността (тоест да премахне фолиото) и да го придвижи до каналите на Пътна полиция за проверка. Ако всичко е точно, автомобилът се пуска в движение.

Ако шофьорът има официален документ за затъмняването, трябва задължително да го носи със себе си и да го представя на полицаите. Друг е въпросът доколко го взимат предвид.

Защо КАТ налага глоби, а съдът ги отменя?

Когато колата е със затъмнени стъкла, в масовия случай при пътните проверки полицаите преценяват субективно дали ограничената пропускливост отговаря на изискванията. Тестът за прозрачност трябва да се прави със специално техническо средство (Транспи-1070), с каквото катаджиите не разполагат на пътя. Това е и причината при обжалване в съда магистратите да отменят наказателни постановления, издадени за нарушения по чл. 105, ал. 1 от ЗДвП. В съдебната практика има и случаи, когато съдът застава на страната на Пътна полиция и отказва да отмени наказанието за шофьора. Причината – ако собственикът претендира, че затъмняването на стъклата е в допустимите норми, той е трябвало да носи със себе си удостоверяващ документ и да го представи на катаджиите.

Така че бъди подготвен за всякакви ситуации с неизвестен финал.

Пазарувай с Уили автопродукти на изгодни цени сега с допълнителна отстъпка от 5 лв. при първа поръчка. Виж повече ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *