паяк ми вдигна колата

Паяк ми вдигна колата и я повреди. Какво да правя?

Редовно ми пишат “паяк ми вдигна колата и я повреди” и ме питат какво следва да направят в такъв случай. И още кой трябва да изплати обезщетението. Както и възможно ли е да откажат покриване на щетите. Тези въпроси навярно си задават голяма част от шофьорите в големите градове. Особено там, където има зона. Затова отговарям по-долу. Продължи да четеш.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Няма човек, който да остане спокоен, когато завари автомобила си със „скоба“ или установи, че „паяк“ го е вдигнал заради неправилно паркиране. Още по-неприятно е да установиш, че при тези две действия колата ти е била повредена. Така за да спести лев-два за платено паркиране, собственикът може да загуби хиляди левове за ремонт на колата.

Ако и ти пишеш в Интернет “паяк ми вдигна колата” и търсиш какви са последствията, тук ще може да откриеш най-важното. Какво следва да направиш, ако паяк повреди автомобила ти? Кой трябва да изплати обезщетението? Възможно ли е да ти откажат покриване на щетите? Отговорите – в статията.

Паяк потроши автомобил за 100 000 евро: Какво следва?

Тези дни в Пловдив паяк на общинското предприятие „Паркиране и репатриране“ изпусна „Ауди 8“ за 100 000 евро, докато се опитва да го вдигне с крана върху платформата за репатриране. Видео от тази абсурдна случка може да видиш тук. Щетите по леката кола са счупен мост, ожулен калник и повредена гума. След инцидента от общинското предприятие  коментираха пред медии, че застрахователят ще покрие разходите по ремонта.

Инцидентът в Пловдив не е единствен. Само преди месец в София паяк на Центъра за градска мобилност поврежда по идентичен начин автомобила на румънец. Чужденецът спира пред магазин и оставя валиден талон за паркиране. Човекът не разбира, че мястото е обозначено със знак „Служебен абонамент“ – надписът е на български език. На връщане от магазина чужденецът вижда как при опит да вдигне колата паякът поврежда предния ѝ капак.

При друг случай общински репатриращ автомобил нанася щети за 5000 евро на Мерцедес. Заради счупен мост собственикът на колата не успява да я премести от зоната за платено паркиране. Докато търси начин как да извози автомобила си, служителите на общинската фирма му поставят скоба без да се интересуват, че повредата е по вина на техни колеги. За финал застрахователят отказва да му изплати обезщетение и му препоръчва сам да води дело.

Това са само част от публично известните случаи за инциденти с репатриращи автомобили. Не са рядкост и случаите, когато шофьори заварват автомобилите си на наказателния паркинг с ожулени джанти, изкривени или одраскани калници и други по-сериозни щети. Ако установиш повредите след дни, доказването на вината на служители става почти невъзможна.

Не винаги покриват изцяло щетите

Казусите са най-различни и не толкова лесни за разрешаване. Не винаги завършват благоприятно. Това се вижда и от прочита на съдебни решения по дела, заведени срещу общини от застрахователи или собственици на повредени автомобили. Освен че се „точат“ с години, делата не винаги завършват с осъдителни присъди. Не винаги се признават и изцяло направените разходи по ремонта. Тоест, ответната община е осъдена да заплати по-малка сума на застрахователя, отколкото той е изплатил на собственика на автомобила като обезщетение за причинените имуществени вреди. 

Съветът на Уили: Изискай протокол за щетите от паяка

Първото и най-важно нещо е още при свалянето на скобата или на наказателния паркинг водачът хубаво да огледа автомобила си. При установени повреди автомобилистът трябва да поиска, и то в присъствието на свидетели, изготвянето на констативен протокол от представител на общинското предприятие или на наказателния паркинг. В него водачът трябва да настоява да се опишат всички щети. Вероятно от другата страна ще запишат в протокола, че щетите не кореспондират с транспорта/репатрирането. Така че впоследствие пострадалият/застрахователят ще трябва да докаже вината на общинските служители. Ако шофьорът срещне отпор за съставянето на такъв констативен протокол, добре е да повика полиция.

За едно бъдещо дело задължително трябва да се пазят всички фактури от ремонта и приемо-предавателен протокол от автосервиза, извършил ремонтните дейности. В съда вероятно ще бъде назначена и съдебно-автотехническа експертиза, чието заключение също е важно за изхода на производството. Уили ти напомня също, ако имаш „Каско“, да провериш дали застрахователят поема такъв тип щети.  

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

“Паяк ми вдигна колата и я повреди”. Коментарът на адв. Росен Димитров

За да разбере повече по казуса, Уили се обърна към адвокат Росен Димитров. Ето и неговият коментар.

В случай, че бъдат нанесени щети по определена вещ, то собственикът има право да бъде обезщетен. Законът е категоричен, че тези щети, наречени вреди, подлежат на обезщетяване от причинителя на вредата. Вредите могат да са два вида: имуществени и неимуществени. В случая имуществените са повредите по автомобила, а неимуществените са дискомфорта, неудобствата, ядовете, повишеното кръвно налягане, безсънието и т.н. в резултат на повредата на собственото ти МПС.

В случая отговорността е на съответната ответна Община, която е собственик на автомобила тип „Паяк”, чийто обслужващ персонал е причинил щетата. Това е така, защото според закона този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа. В случая общината отговаря за действията на нейните служители, така както родителите отговарят за действията на непълнолетните им деца.

В случай, че собственикът на увредения автомобил има застраховка ”Каско”, то застрахователят е този, който е длъжен да изплати обезщетението за вредата. Ако това стане, то застрахователната компания ще е тази, която ще претендира изплатената на пострадалия сума от общината. Това е така, защото с плащането на застрахователното обезщетение, застрахователят встъпва в правата на застрахования срещу причинителя на вредата – до размера на платеното обезщетение.

Още шофьорски казуси може да откриеш на уили.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *