пожарогасител в автомобила

Пожарогасител в автомобила: Въвеждат се нови правила

Пожарогасител в автомобила – той също подлежи на задължителен периодичен преглед. Много шофьори не знаят за това изискване. Други го пренебрегват като нещо маловажно. Това устройство е част от аварийния комплект заедно с аптечката, светлоотразителната жилетка и обезопасителния триъгълник. Липсата на пожарогасител или наличието на неизправен уред може да донесе на шофьора глоба от КАТ или да му откажат заверка на годишния технически преглед. Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Пожарогасителят в автомобила не само е задължителен – той трябва да е в годност и изправност. Също както колата, този уред подлежи на задължителен периодичен преглед, който се извършва в лицензиран сервиз. При него се поставя стикер, удостоверяващ премината проверка. Маркира се датата на извършеното обслужване и крайния срок за следващата проверка.

Действително в момента има много празноти в нормативната уредба (за тях чети по-долу) по отношение на пожарогасителите в превозните средства. Все пак има достатъчно текстове в закони и наредби, по които нередовните автомобилисти могат да бъдат санкционирани.

В настоящия Закон за движение по пътищата (ЗДвП) е регламентирано, че всички движещи се по пътя три- и четириколесни моторни превозни средства следва да бъдат оборудвани с пожарогасител (чл. 139, ал. 2, т. 3).

Той е част от аварийния комплект, който включва още обезопасителен триъгълник, аптечка и светлоотразителна жилетка. Неизправен пожарогасител или липсата на пожарогасител (както и на авариен комплект изобщо) прави автомобила технически НЕИЗПРАВЕН според чл. 10, ал. 1, т. 6, б.”п” от Правилника за прилагане на ЗДвП. При пътна проверка катаджиите не винаги проверяват за задължителните части от аварийния комплект. Ако обаче те проверят – това е сигурен акт и глоба.

Освен това пожарогасителят може да стане причина автомобилът да не получи стикер за преминат годишен технически преглед. Ако уредът изобщо липсва или пък е корозирал, празен или с механични увреждания, служителите в пункта би следвало да върнат водача да дооборудва колата си.

Друга неприятност, която може да сполети автомобилиста, е застрахователят да откаже да изплати обезщетение по „Каско“ при липсващ или неизправен пожарогасител.  

Стикер с изтекъл срок се приравнява на липса на пожарогасител

Немалко автомобилисти смятат, че е достатъчно само да имат в багажника си пожарогасител и нямат задължение за сервизно обслужване на уреда. По този казус в съдебните архиви има немалко дела, заведени от шофьори. В съдебните си решения обаче съдиите са категорични: „Липсата на стикер за проведен технически контрол на пожарогасителя следва да се приравни на липса на пожарогасител. Наличието на пожарогасител, без да е проверен от компетентните органи, макар и самият той да е в състояние да функционира, го прави негоден за употреба“.

Любопитното в случая е, че въпреки тези аргументи магистрати отменят глобите. Причината е, че Пътна полиция издава наказателни постановления – забележете – по неточен текст от ЗДвП.

Каква е глобата за пожарогасител в автомобила и защо съдът я отменя?

Липсата на пожарогасител в автомобила или на нередовен уред подлежи на глоба. Големият въпрос е каква е тя? Според ГД „Национална полиция“ липсата на авариен комплект се наказва с 50 лева глоба, съгласно чл. 179, ал. 6, т. 1 от ЗДвП, който се отнася за незначителни неизправности. Виж ТУК

Интересното е, че в същата публикация във Фейсбук страницата на полицията има препратка към сайта на МВР. Там вече е посочена глоба от 20 лв. по  чл. 185 от ЗДвП. Най-общо този текст гласи следното: За нарушения на този закон, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с 20 лв.

Това дребно на пръв поглед несъответствие разкрива проблем в практиката на КАТ. В доста случаи катаджии действително налагат по-ниската санкция от 20 лв. При обжалване от страна на нарушителя обаче се стига до парадоксална ситуация, при която съдът приема, че има нарушение, но отменя глобата. Причината – Пътна полиция незаконосъобразно прилага закона, като не посочва точния нормативен акт, който задължава „водача да извършва периодични проверки на пожарогасителя в МПС“. Според магистратите наказващият орган (КАТ) неправилно издава наказателни постановления по чл. 185 от ЗДвП, вместо по чл. 139 ал.2 т.3 от ЗДвП за техническа неизправност. И това представлява сериозно нарушение на процесуалните правила.

Съдебни решения по този казус може да прочетеш ТУК и ТУК.

Спрей флаконите не са разрешени

Няма специални пожарогасители за автомобили. Има такива, които са подходящи за моторни превозни средства (без селскостопанска техника и ППС, превозващи опасни товари). Списък с одобрените от Националната пожарна пожарогасители ще намериш ТУК.

Минималният обем на пожарогасителите в зависимост от гасителното вещество е:

  • За пожарогасители, заредени с прах и халон – минималното количество е 1 кг;
  • За водни и водопенни пожарогасители – 2 л;
  • За пожарогасители СО2 (въглероден диоксид) – 2 кг.

Популярните спрей флакони не са разрешени. Те не са заредени с необходимото минимално количество вещество за погасяване и не подлежат на проверки, на презареждане и на контрол, съобщиха за Уили от Националната пожарна.

При избор на пожарогасител за автомобил водачът трябва да се посъветва със специалист или да се консултира с търговци. Много е важно уредът какъв по вид пожар може да погасява. Трябва да се знае, че според статистиката половината от пожарите (годишно възникват около 2100 пожара в ППС) възникват в двигателния обсег, а около 20% – в купето на превозното срество.

Според огнеборци и търговци най-масови са праховите пожарогасители, въпреки че оставят труден за почистване слой. Особено предпочитани са тези с обозначение АВС. Те се използват при гасене на пожари от Клас А, В или С (класификация на пожарите). Когато купуваш пожарогасител, поискай декларация за съответствие на уреда с наредбата и инструкция за ползване. Обслужването на устройството се извършва в сервизи, получили разрешение за тази дейност от Националната пожарна.

Пожарогасител в автомобила: Ще се наложи ли шофьорите да купуват нови?

Както вече отбелязахме, в нормативната уредба има празноти относно пожарогасител в автомобила. Така, например, няма поставени изисквания по отношение вида на пожарогасителите и количеството на гасителното вещество, с които следва да бъдат заредени, в зависимост от категорията на превозното средство. Липсва и регламентация за сервизното обслужване. Тези пропуски може би пречат на водачите да знаят какви точно са изискванията към тях. По този въпрос вече има изготвен законопроект. Тези дни той бе одобрен от служебния кабинет и чака да бъде внесен в парламента. Ако бъде приет в този вид обаче, може да се наложи много шофьори да преоборудват колите си с нови пожарогасители. Предвидено е, например, някои превозни средства да имат по един пожарогасител, а други – по два различни. Ще се въведе и много по-стриктна проверка на пожарогасителите при годишния технически преглед, тъй като в момента тя е само визуална.

По повод готвените промени от Асоциацията на българските застрахователи внесоха през октомври писмено становище с искане за по-строг контрол и по-високи санкции. Застрахователите посочват, че пожарите на МПС непрекъснато се увеличават. В ¾ от случаите не се погасяват от водачите с наличните на борда пожарогасители, а от пожарникари. Така щетите били по-големи.

Още по темата закони, промени и предложения виж в сайта на Уили тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *