Каквo ново очаква шофьорите през 2023?

Новата 2023 г. идва с важни промени за шофьорите. От 1 януари влизат в сила нови, по-ниски цени на електронните винетки. Засега отстъпката за гориво остава, но няма да важи за цялата следваща година. Очаква се плавно поскъпване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, а в някои общини може да има по-висок данък МПС. Ако се сформира редовно правителство, възможно е да бъдат гласувани и законопроектите за изменение на ЗДвП, които в момента отлежават в комисиите и чакат ред за разглеждане. Ето подробностите!

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Електронните винетки с по-ниски цени

От 1 януари всички видове е-винетки за автомобили до 3,5 т ще се продават с 10% по-ниски цени.

Промяната важи и за леки, и за лекотоварни автомобили, както и за прикачени към тях ремаркета/каравани.

Цените са както следва:

ВидЦени на винетките, валидни
до 23:59 ч. на 31.12.2022 г.
Цени на винетките, валидни  от 00:00 ч. на 01.01.2023 г.
уикенд10 лв.9 лв.
седмична15 лв.13 лв.
месечна30 лв.27 лв.
тримесечна54 лв.48 лв.
годишна97 лв.87 лв.

Отстъпката от 25 ст. за литър гориво отпада

Последно: От 1 януари следващата година няма да има отстъпка от 25 стотинки за литър гориво. В последния работен ден преди Коледа депутатите решиха да отпадне компенсацията за физически лица, въпреки че само ден по-рано служебният министър на икономиката обяви точно обратното – че мярката ще продължи да действа и през 2023 г.

След гласуването в парламента обаче от началото на новата година гражданите вече ще зареждат бензин, дизел и газ на цени, обявени на бензиностанциите. Остава да видим накъде ще тръгнат цените – нагоре или надолу.

„Гражданската отговорност“ може да поскъпне с до 10%

Цената на задължителната автомобилна застраховка „Гражданската отговорност“ може да поскъпне от порядъка на 5 – 10%, смятат експерти. Обичайно компаниите актуализират тарифите си в началото на всяка година. Влияние оказва оценката им за размера на изплатените през предходната година щети. През декември КФН определи по-високи вноски за финансиране на Фонда за незастраховани МПС и за Обезпечителния фонд. Общо вноската към Гаранционния фонд на всяко едно застраховано МПС по „Гражданска отговорност“ вече ще бъде 16 лв., а не 13 лв.

Отписваме стари продадени коли в КАТ до края на 2023 г.

Собственик, който е прехвърлил автомобила си до 27 декември 2017 г., но купувачът не е регистрирал придобитата кола в законоустановения срок, може в срок до 31 декември 2023 г. да подаде копие на документа за продажба в Пътна полиция и да я отпише от свое име.

След предоставянето на документа регистрацията на пътното превозно средство ще се прекратява служебно. В системата на КАТ ще се вписват данните на купувача и на документа, удостоверяващ прехвърлянето на собствеността. Старият собственик пък ще може да си вземе от Пътна полиция удостоверение за датата на прехвърлянето на собствеността и на служебното прекратяване на регистрацията.

Тази промяна в Закона за движение по пътищата бе приета още през февруари 2021 г., но законодателят даде почти три години гратисен период на собствениците да отпишат продадените вече коли.

Поправката е заради хилядите недобросъвестни купувачи, които не са регистрирали придобитото превозно средство и то продължава да се води като собственост на продавача. 

Предлагат по-висок данък МПС в някои общини

В някои по-малки общини в България обмислят по-високи данъци за МПС. Сред тях са Кюстендил и Сопот. Увеличението е от порядъка на няколко лева и засега не е ясно дали ще бъде гласувано от общинските съвети.

Целият модел на облагане бе променен през 2018 г., в резултат на което собствениците на по-стари автомобили започнаха на плащат по-висок местен данък. Оттогава досега повечето общини не са променяли ставките.

Забрана за влизане в центъра на София за замърсяващи автомобили от 1 декември 2023

В центъра на София ще има зона, забранена за най-замърсяващите автомобили, от 1 декември 2023 г. до края на февруари на следващата година. Става въпрос за най-замърсяващата първа екологична група – с бензинов двигател с първа регистрация преди 1996 г. и с дизелов – преди 2002 г.

Зоната с ниски емисии на вредни вещества във въздуха обхваща историческия център на София и се нарича Малък ринг. Малкият ринг обхваща широкия център на града, по бул. „Васил Левски“, бул. „П. Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, бул. „Опълченска“ и бул. „Сливница“. В малкия ринг се забранява достъпът на автомобили от екологична категория 1. Забраната влиза в сила от  01.12.2023 г. и ще важи за трите зимни месеци – декември, януари и февруари.  Забраната не включва движението по самите булеварди.  Забраната не важи за живущи в ринговете и за хора в неравностойно положение след уведомяване на Столичната община с електронно заявление, съдържащо данни за колата. На всички кръстовища за влизане в Малкия ринг вече са инсталирани видеокамери, които разчитат екостикера на колата от Годишния технически преглед. На нарушителите ще се налагат глоби, които започват от 50 лева нагоре.

От 1 декември 2025 г. пък се въвежда и по-голямата нискоемисионна зона. Тя е наречена Голям ринг и обхваща територията  между  бул. „Сливница“, бул. „Данаил Николаев“, бул. „Ситняково“, бул. „Михай Еминеску“, бул. „П. Яворов“, бул. „Н.Й. Вапцаров“, ул. „ Атанас Дуков“, ул. „Люба Величкова“, ул. „Сребърна“, бул. „Х. Ибсен“, бул. „П.Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“, бул. „К. Величков“. От тази дата в това градско пространство ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 г. и от втора екологична група. Забраната отново ще важи само за зимните месеци – декември, януари и февруари.

Купи зимен пакет за колата на ПРОМО цена 30лв. до 31.01 и спечели акумулаторна стъргалка за лед Karcher

Очакват се още няколко важни промени

  • Синият талон на автомобила и стикера за „Гражданска отговорност“ най-вероятно ще отпаднат. Промените чакат гласуване в парламента;
  • Да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка. Предложението вече е в парламента;
  • Да отпадне задължението, наложено от Закона за пътищата, шофьор, който не е платил винетка или тол такса, да не може да премине с автомобила си на технически преглед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *