винетка

Промени: Таван на глобите за пътуване без винетка и известяване при изтичане

Заради казуса с жителите на софийското село Пролеша депутатите приеха таван на глобите за пътуване без винетка. В рамките на 1 календарна година наказанията могат да бъдат максимум три, или общо 900 лв. Промяната в Закона за пътищата е безпрецедентна, защото ще важи със задна дата от 1 януари 2019 г.

Това би трябвало да опрости част от задълженията на шофьорите от Пролеша, които те натрупаха в последните две години заради пропуски и заблуждаваща информация от страна на държавната администрация. Някои от тях дължат по няколко хиляди лева, има например и жена с близо 60 000 лв. висящи задължения. 

Изненадващо, нововъведението не бе прието еднозначно от жители на потърпевшото село. Местни шофьори изчислиха, че решението на депутатите не е в техен интерес, защото ще доведе не до намаляване, а до увеличение на глобите им. Сега те ще трябва да платят по 900 лв. само за една година, въпреки че имали наложени компенсаторни такси от по 70 лв. за нарушение, а не глоби от по 300 лв.

От промяната би трябвало да се облагодетелстват обаче и други водачи, които в предходните 2 г. са получили повече от три наказания на година за ползване на платен път без електронна винетка. Според юристи те могат да поискат възстановяване на вече платените глоби.

Междувременно в социалните мрежи възникна интересен спор: защо трябва да има таван само за глобите за винетки, а не и за други нарушения?

КУПИ ЧИСТАЧКИ EINPARTS НА ЦЕНА ОТ 7.90 ЛВ. НА БРОЙ. ВИЖ ПОВЕЧЕ ТУК.

Известяване при изтичане на винетка

Другата новост е, че вече шофьорите ще бъдат известявани чрез SMS, по телефона или по електронна поща при изтичане на винетката. Първото напомняне ще е 14 дни преди крайния срок на валидност, а второто – два преди изтичането ѝ.

Закупилите тримесечна е-винетка ще бъдат предупреждавани еднократно.

Промяната влиза в сила от юни тази година.

Корекция при сгрешен ДКН

При допусната грешка при издаване на електронна винетка на не повече от три символа и/или липсващ символ от регистрационния номер ще може да се прави корекция. Промяната влиза в сила от юни тази година.

Известяване и при пътуване без винетка

От август влиза в сила друго важно нещо – при пътуване без винетка или без маршрутна карта водачите ще бъдат уведомявани за нарушението до 3 работни дни след извършването му. 

Накрая да напомням да провериш докога е валидна твоята винетка, защото само през февруари изтичат около 340 000 годишни винетки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *