Пътуване до Великобритания след 1 откомври

Пътуване до Великобритания след 1 откомври. Как ще става?

Пътуване до Великобритания след 1 откомври. Всички пътуващи до Острова трябва да се настроят за промени още този петък, 1 октомври. Тогава влизат в сила нови правила за пътуване до Обединеното кралство. По-долу ги резюмирам. Ако и ти си един от често пътуващите до бившите вече членки на ЕС (Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия), то непременно трябва да се запознаеш с този текст.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

5 години след рефендума и година след фактическото напускане на Великобритания от Европейския съюз, тази седмица влизат в сила нови правила за пътуващите до Обединеното кралство.

Пътуване до Великобритания след 1 откомври. С лична карта или паспорт?

От 1 октомври 2021 г. всички граждания на ЕС, ЕИП (Европейското икономическо пространство) и Швейцария ще трябва да представят валиден международен паспорт на влизане във Великобритания.

Важно! Българските международни паспорти се издават със срок на валидност 5 или 10 години. За младежите до 18-годишна възраст валидността е 5 години. Паспорт се издава за срок от 30 дни, 3 работни дни и 8 часа след заплатена съответната такса. Според Външно министерство пък основно правило при пътуване зад граница е паспортът да е с валидност за най-малко 6 месеца от датата на пътуването.

От друга страна, българските граждани, получили Статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще имат право да влизат на територията на Обединеното кралство само с лична карта, най-малко до 31 декември 2025г. Българското посолство в Лондон посочва още, че националните лични карти ще могат да се използват за влизане на територията на Великобритания от споменатите вече категории лица и след датата 31 декември 2025г. Картите ще трябва обаче да отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

Трябва ли да се вади виза при пътуване до Великобритания след 1 откомври?

Българските граждани ще могат да посещават Великобритания като туристи за срок до 6 месеца. В този случай няма да е необходимо кандидатстване за виза.

Ако обаче планираш по-дълъг престой по работа или с цел обучение, трябва да си извадиш и виза. Тук може да провериш при какви условия и дали е задължителна виза спрямо твоето пътуване.

Таксата за стандартна виза е в размер на 95 паунда или около 214 лв. Дългосрочните визи са за период от 2, 5 или 10 години. Таксата за издаването им варира от 361 паунда до 822 паунда.

Формуляр за кандидатстване за виза може да се попълни и онлайн тук.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Ще може ли да се шофира свободно?

Посетителите във Великобритания ще могат да шофират и със своята национална шофьорска книжка. Няма да е необходимо изваждане на международно свидетелство за управление.

Ако колата ти обаче не е застрахована там, а в страна членка на ЕС, трябва да носиш задължително сертификата “Зелена карта”. Той вече се издава към всяка застраховка “Гражданска отговорност”.

Каква ще е цената на телефонните разговори?

Според английския правителствен сайт това ще зависи изцяло от твоя мобилен оператор. Оттам съветват да провериш таксите преди пътуване.

Виж още какви документи са ти необходими при пътуване с деца в чужбина тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *