шофьорски книжки с изтекла валидност

Шофьорски книжки с изтекла валидност – докога ще важат?

Ако си един от тези с шофьорски книжки с изтекла валидност, вероятно е била удължена заради COVID-19. Трябва да знаеш, че гратисният период на част от свидетелствата изтече на 1 юли. Също така, има държави, които не признават изтеклите български документи. Сред тях са членки на ЕС и Сърбия. Още полезна информация ще намериш по-долу.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Шофьорски книжки с изтекла валидност, които са били допълнително удължени заради пандемията от COVID-19, може да се окажат вече недействителни.  Гратисният период на част от тези свидетелства изтече на 1 юли. Затова преди път провери дали все още можеш да шофираш с твоята книжка.

Ако пътуваш в чужбина с автомобил, задължително пък виж кои държави признават изтекли български лични документи. Дори книжката или личната ти карта да са все още в гратисен период може да се окаже, че съответната страна не ги признава. Такъв пример е Сърбия. Има и държави – членки на Европейския съюз, които също не признават изтекли лични документи.

Удължени срокове за шофьорски книжки с изтекла валидност

Европейският парламент прие извънредни мерки заради пандемията във връзка с изтеклите и изтичащите лични документи.

Сроковете бяха удължавани вече два пъти – веднъж миналото лято и втори път – в началото на тази година. Според действащия в момента Регламент №267 на Европейския парламент от 16 февруари 2021 г. сроковете са, както следва:

  • Шофьорска книжка, която е изтекла или е с изтичащ срок между 01.09.2020 г. и 30.06.2021 г. се удължава с 10 месеца. Този срок започва считано от датата на края на валидността, изписана на документа. Това означава, че ако твоето свидетелство за управление важи до 30.06.2021 г., валидността се удължава до 30.04.2022 г.

Важно допълнение! Ако твоята книжка обаче веднъж вече е била удължена във връзка с предишен Регламент на ЕП от 2020 г., важат други срокове:

  • Всички документи, които вече са били удължени миналата година и са изтекли или ще изтекат между 01.09.2020 г. и 30.06.2021 г., допълнително се удължават с 6 месеца или до 1 юли 2021 г. – в зависимост от това коя от двете дати е по-късната.

Регламентът на български език е поместен на страницата на официалния вестник на ЕС.

Изтеклите личните карти и паспорти без гратисен период

Припомняме, че отпадна гратисният период за личните карти и паспорти. От 1 февруари 2021 г. документите с изтичащ срок трябва да се подновяват в едномесечен срок.

Има и една особеност: В случай, че личните документи са изтекли например ден по-рано – на 31.01.2021 г., то те ще важат до 31 юли 2021 г.

Международният паспорт не е задължително да бъде сменен. Той обаче задължително трябва да се върне в МВР до 3 месеца след крайния му срок на валидност.

Публикуваният Регламент на Европейския парламент се прилага само в страни от ЕС.

В сайта на българското Външно министерство има публикувана информация кои държави признават изтекли документи за самоличност:

Пълен списък на държави, които към момента признават изтекли български лични документи

От МВР напомнят, а от Външно министерство горещо препоръчват гражданите да сменят документите си преди да изтече удълженият им срок.

Направи справка за валидност на личните документи тук.

Нова шофьорска книжка не се издава до заплащане на глобите

Нова шофьорска книжка не се издава до заплащане на дължимите глоби за нарушения по Закона за движение по пътищата. Друго важно изискване е автомобилистът да няма друго валидно свидетелство от държава-членка от ЕС. При получаване на новите документи трябва да се върне старата книжка заедно с контролния талон. След подаване на заявление за нова книжка в сайта на МВР може да се провери кога документът е готов.

Справка за издадени и неполучени български лични документи 

А какви документи са необходими при пътуване с деца в чужбина може да откриеш тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *