манипулиран километраж

Евродепутат: 50% от колите втора ръка са с манипулиран километраж

Половината от продаваните коли втора употреба в ЕС са с манипулиран километраж. За да се пресекат опитите за измами, ще се въведе единна система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи на леките автомобили. В бъдеще платформата ще бъде надградена и с публичен потребителски модул. Така всеки ще може да провери в реално време дали данните на километража съвпадат с информацията от технически прегледи. Продължи да четеш.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

За измамите с превъртането на километража на автомобилите може би ще се намери решение с въвеждането на единна система за обмен на данни за пробега от годишните технически прегледи.

Платформата е готова и всички държави членки на ЕС могат да подават информация в нея. Активното използване на програмата би могло да допринесе значително за подобряване на пътната безопасност на територията на целия Европейски съюз. Освен това ще даде по-точна картина за автопарка и леките коли, които се препродават.

Всеки ще може да проверява за манипулиран километраж

Програмата бе създадена по идея на евродепутата Андрей Новаков. Във вторник по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург той призова страните от ЕС, включително България, да се присъединят към системата за обмен на данни, предаде БТА. Новаков цитира независими изследвания, според които 50% от продаваните коли втора употреба са с манипулиран километраж. Средната възраст на леките автомобили в Европа е 11 години.

В момента данните в платформата са достъпни само за официалните власти и контролни органи в страните от ЕС. Идеята е да има и публичен потребителски модул. Той ще позволява всеки човек, който иска да си купи употребяван автомобил, да провери дали данните от километража отговарят на данните от техническите прегледи в съответната държава. Тоест, ако миналата година колата е била с 300 000 км пробег, тази година няма как да е със 100 000 км пробег.

Безопасно ограничение на скоростта – 30 км/ч в населени райони

Европейският парламент прие резолюция за нулева смъртност по пътищата до 2050 г.

Евродепутатите настояват за по-строги мерки за пътна безопасност, като ограничение на скоростта от 30 км/ч. Според тях превишената скорост е причина за около 30% от смъртоносните катастрофи. Затова призовават Комисията да предложи начини за прилагане на безопасни ограничения на скоростта. Идеята е в населените райони и зони с голям брой велосипедисти и пешеходци да се наложи максимална скорост от 30 км/ч.

Евродепутатите настояват също за нулева толерантност към шофирането в нетрезво състояние. По техни данни 25% от всички фатални случаи стават заради употреба на алкохол.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Стимули за ползване на кола с повече системи за безопасност

Обмисля се и въвеждане на „безопасен режим на шофиране“ в мобилните и електронните устройства на водачите, за да се ограничи разсейването при шофьорите, съобщиха още от ЕК. Евродепутатите искат също да има данъчни стимули и подходящи застрахователни схеми при закупуване или ползване на автомобили с най-високи стандарти за безопасност.

Членовете на ЕП искат повече инвестиции в инфраструктура, която да допринесе за безопасността по пътищата. Те призовават държавите членки да създадат фондове за пътна безопасност, които да пренасочват сумите, получени от глобите по пътищата, към проекти за безопасност на движението.

Евродепутатите искат да се създаде Европейска агенция за автомобилен транспорт, която да допринася за устойчив, безопасен и интелигентен пътен транспорт.

В България 67 загинали при ПТП на 1 млн. жители

Около 22 700 души умират по пътищата на ЕС всяка година. Близо 120 000 са ранените в ПТП. В последните години няма напредък в намаляването на смъртността. ЕС не успя да постигне намаляване на броя на смъртните случаи по пътищата наполовина между 2010 и 2020 г. Броят на тези случаи е спаднал с 36%.

Според най-актуалните данни най-малко загинали в катастрофи има в Швеция (18 загинали на милион жители). Румъния (85 на милион) е с най-висока смъртност за 2020 г. България е с 67 фатални случая на милион жители през 2020 г. Средната смъртност за ЕС е 42 случая на милион жители. Виж тук в кои дни от седмицата стават най-много катастрофи у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *