пътуване изисквания

Пътуване до Гърция, Сърбия, Турция: Ето какви са изискванията

Планираш пътуване с кола в Гърция, Сърбия, Турция или друга съседна държава. Какви документи трябва да носиш със себе си, ако си с личен, лизингов или служебен автомобил? Трябва ли да имаш пълномощно, ако колата не е твоя? Има ли специфични изисквания в местните законодателства, които е добре да знаеш? Уили попита посолствата и консулските служби, за да получиш най-точната информация. Отговорите в статията. Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Все повече българи избират съседните държави като дестинация за своята почивка или за шопинг тур.

Особено в разгара на лятото автоколони с нетърпеливи нашенци задръстват граничните пунктове с Гърция, Сърбия, Румъния, Северна Македония, Турция.

Преди да потеглиш с колата обаче добре е да се запознаеш с изискванията в съответната държава и какви документи ще изискат от теб чуждите власти още на границата. В сайта на българското Министерство на външните работи (МВнР) в рубриката „Пътувам за” има общи сведения за правилата на движение и за наказанията, за митническите изисквания и забранените за внос вещи.

В тази статия ще откриеш допълнителна информация относно документи и други специфични изисквания. Информацията е предоставена от дипломатическите представителства на България в Букурещ и Белград, както и на посолствата на Гърция, Турция и Северна Македония в България.

Провери документите и застраховките

Преди пътуването най-важното е да прегледаш документите – твоите и на автомобила – дали са изрядни и в срок на валидност. Понякога от недоглеждане пропускаш срока за техническия преглед, да си подновиш книжката или документа за самоличност. Запомни: няма изискване за остатъчна валидност на документите за пътуване на гражданите на ЕС, вкл. на българските граждани, когато се движат в рамките на съюза (виж тук). Тоест няма пречка да пътуваш, ако оставащата валидност на личната карта или паспорта е по-малка от 6 месеца, но това се отнася само за ЕС.

Провери дали застрахователната полица остава валидна на територията на страната, в която отиваш. Ако няма застрахователно покритие, посъветвай се със своя застраховател за издаването на добавък. Кога е необходима „Зелена карта“ – виж тук

Ако автомобилът е на лизинг, освен копие на големия талон, желателно е да имаш издадено изрично пълномощно за управлението на автомобила в чужбина. Обикновено то е на български и английски език. Увери се дали твоето име или името на представляваната от теб фирма е вписано в талона. 

В случай, че пътуваш със служебен автомобил, може да ти поискат пълномощно от фирмата.

Всичко това е при проверка на нашата граница.

За граничните проверки на непълнолетни деца – виж тук

Какви документи могат да изискат от теб чуждите власти на границата?

Гърция

Гръцките гранични служители проверяват най-вече талона на автомобила. Вече не е задължително да се носи големият талон (свидетелство за регистрация част 1). Може да се представи само малкият талон, стига да е от новия формат със съдържащата се информация за VIN номер и други технически данни на колата.

Ако автомобилът е на фирма, може да се изиска пълномощно на английски или гръцки език, като трябва да е упоменато, че шофьорът е служител. За лизинговите коли трябва да има копие на големия талон.

Гърция не изисква нотариално заверени пълномощни за деца, непридружени от родител. Проверката се извършва от българските власти и съответно няма нужда да се превеждат на чужд език.

Източник: Атанасиус Каранасиус, служител в гръцкото посолство в София

Сърбия

Българските граждани могат да влизат, преминават транзитно или пребивават в Сърбия с валидни лични документи – лична карта или паспорт, независимо, че държавата не е в ЕС. Водачите трябва да притежават валидно СУМПС, както и талон за собственост на превозното средство.

Ако шофьорът не е собственик, той трябва да притежава пълномощно за управление на въпросния автомобил. Този документ се представя на българските гранични власти. В тази връзка пълномощното следва да бъде изготвено на български език. Сръбските власти не изискват изрично упълномощаване в тези случаи.

При пътуване с непълнолетни зад граница без единия или двамата родители се изисква декларация за съгласие. Важно е да се отбележи, че въпросните декларации от двамата или единия родител също се изискват от българските гранични власти само за деца, които са български граждани. Декларациите следва да бъдат изготвени на български език, а подписът на декларатора/деклараторите заверен при нотариус. На граничните власти се представя оригинал на декларацията, а копие от нея се оставя при граничния служител. Препоръчва се пътуващите български граждани да притежават предварително изготвени копия към оригиналите.

Пътните такси в Сърбия, ако ползваш магистрала, се плащат на тол пунктове. Приема се различна валута в брой или плащане с карта на ПОС терминал. В Сърбия се измерва и средна скорост за движение по пътищата. Ако си я надвишил, може да бъдеш глобен още на място при плащане на тол таксата.

Източник: Тодор Тодоров, Завеждащ Консулска служба към Посолство на Република България в Белград

Северна Македония 

За влизане в РС Македония българските граждани се нуждаят от валидни паспорт или лична карта.

За всяко МПС се изисква сертификат „Зелена карта“. Ако автомобилът е служебен, се изисква пълномощно от фирмата. За всеки автомобил, който не се управлява от собственика, също се изисква пълномощно. Всяко пълномощно трябва да бъде на английски език и нотариално заверено. Нотариусът трябва да има международно пълномощно.

Непълнолетното лице също трябва да има пълномощно на международен формуляр в зависимост от това с кого пътува  – или от единия родител, или от двамата.

Източник: Посолство на РС Македония

Румъния

При пътуване с автомобил, освен валидна лична карта или паспорт, шофьорът трябва да има документ за регистрация на МПС (талон), валидна шофьорска книжка, валидна застраховка „Гражданска отговорност“ (зелена карта), документ за валиден периодичен технически преглед, винетка за времето на пътуване. Винетката може да закупиш онлайн ТУК. Тя е електронна.

Българското посолство е отправило изрично запитване за специфични изисквания спрямо българите, които пътуват с кола, която не се води на тяхно име. От румънското МВР са отговорили, че „при преминаване на националната граница шофьорът на технически изрядно превозно средство трябва да представи валидни документи за пътуване (паспорт или лична карта), СУМПС и талон за регистрация на автомобила.

Не се изисква юридически документ, доказващ връзката между шофьора и собственика на превозното средство (пълномощно, стоков договор, договор за наем, и т.н.).

Не се изисква пълномощно и за лизингов автомобил. Все пак не е излишно, ако имаш такъв документ, да го носиш със себе си, без да е необходимо да е преведен на румънски език, съветват от българското посолство. Удостоверяване с апостил не е необходимо.

Източник: Георги Воденски, Завеждащ Консулска служба към Посолство на Република България в Букурещ

Турция

В края на м. юли бе обявено, че българските граждани могат да пътуват в Турция с лична карта без да е необходимо да представят международен паспорт. Те имат право да останат там до 90 дни в рамките на 6 месеца. Все още постъпва информация обаче, че в някои случаи граничните служби изискват представяне на международен паспорт. Дори в сайта на нашето Външно министерство още стои старата информация за задължително представяне на паспорт. Шофьорите трябва да носят със себе си: свидетелството управление на МПС, свидетелство за регистрация на МПС, сертификат „Зелена карта”, валиден за Турция. Сертификатът към Гражданската се представя задължително при проверка на турските гранични служби. При вход се заплаща и такса за дезинфекция на автомобила. Добре е да имаш турски лири в брой за таксата.

Ако автомобилът е регистриран на друго лице или е лизингов, тогава е необходимо нотариално заверено пълномощно за управление и излизане/влизане с МПС в чужбина, което трябва да е преведен на турски език.

 По последна информация, получена от ГКПП-Капъкуле, легализация с апостил в този случай не е нужна. Тя е необходима само ако ще се правят някои митнически или други правни действия. Заверка с апостил е необходима например, ако шофьорът направи ПТП и се налага да се извършват някакви правни действия във връзка с произшествието.

При пътуване на лице под 18 г. с придружител, който не му е родител, трябва нотариална декларация за съгласие от страна на родителите, преведена на турски език.

В Турция също е задължително заплащане на пътни такси с т.нар HGS, което се закупува предварително и се зарежда с определена сума в зависимост от крайната дестинация. Подобни пунктове за продажба има в близост още след влизане в страната. Добре е да разполагаш с турски лири или евро в брой, защото на повечето места няма ПОС терминали за плащане с банкова карта.

Източник: Посолство на Република Турция в София

Уили ти пожелава безаварийни летни пътувания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *