тунелите в България

Какво е състоянието на тунелите в България?

Голяма част от тунелите в България са в лошо състояние. Много от тях не са ремонтирани отдавна, имат дефекти и са рискови. В статията ще намериш повече информация за тунелите в България и кои от тях са проблемни. Продължи да четеш.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Статията за състоянието на проходите в България ме провокира да продължа поредицата с темата за тунелите. Голяма част от тях са в лошо състояние, не са ремонтирани, имат дефекти и са потенциално опасни. Европейската комисия предупреди България, че не спазва директивата за минимални изисквания за безопасност на тунелите от Трансевропейската пътна мрежа (TEN-T).

Тунелите в България

За цялостна програма по рехабилитацията им се заговори преди пет години след тежка катастрофа с над 50 автомобила в тунела „Витиня“ на магистрала „Хемус“. През 2017 г. в тунела „Ечемишка“ на същия аутобан част от осветително тяло падна върху преминаващ автомобил и уби пътничка. Заради злощастната случка тази година АПИ бе осъдена да изплати 600 000 лв. обезщетение.

Този инцидент стана повод Върховната административна прокуратура да поиска цялостна проверка за състоянието на тунелите по републиканската пътна мрежа. В доклад бяха изброени 14 тунела, оценени със степени „много висок риск“, „висок риск“ и „съществен риск“.

Шест от рисковите тунели се намират на магистрали: тунел „Витиня“ ; тунел „Топли дол, тунел „Ечемишка“, тунел „Правешки ханове“, тунел „Траянови врата“ и тунел „Големо Бучино“. От тях напълно обновен към днешна дата е един.

От станалите осем са ремонтирани 2-3 тунела. Важно е да се отбележи също, че към момента на написването на доклада те вече са били или в ремонт, или за тях е имало готов проект за рехабилитация. Докладът от 2017 г. за състоянието на тунелите може да се прочете тук и тук.

Какво е към момента състоянието на тунелите в България – отговорите от АПИ по-долу.

Тунелът „Витиня“

Пет години продължи рехабилитацията на най-дългия тунел в България – „Витиня“, която завърши през март т.г. с пускането на тръбата за София Той е дълъг 1190 м и за обновяването му бяха похарчени 47, 5 млн. лв. Тръбата за Варна бе ремонтирана през 2018 г.

Съоръжението, което бе определено като „Тунел със съществен риск“, всъщност се оказа много опасно и пред срутване. Според АПИ през 2019 г. в хода на ремонта са били извършени обследвания с георадар и геологически сондажи на съоръжението. При тях са установени конструктивни проблеми. Открити са кухини както между първичната и вторичната облицовка, така и между първичната облицовка и планината. Пълният обем на кухините е бил запълнен с няколко хиляди тона циментов разтвор. Сега ремонтираната тръба е с нова облицовка, хидроизолация, отводнителна система и асфалт. Освен това има видеонаблюдение, система за пожароизвестяване, вентилация, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене за безопасно пътуване и за бърза реакция при инцидент. В съоръжението са монтирани 14 реверсивни вентилатора. Тръбата е с енергоефективно LED осветление.

В съответствие с европейската директива за безопасност на тунелите на „Витиня“ са били пробити три напречни галерии, които свързват двете тръби. Две от тях са пешеходни и една – шосейна. В случай на авария в някоя от тръбите тези връзки служат за евакуация на хора и автомобили, както и за достъп на линейки, пожарни, патрулки. Трите галерии са прокопани в тръбата за София. От АПИ информират, че предстои довършването им в тръбата за Варна.

Тунелът „Ечемишка“

„Ечемишка“ също бе определен „Тунел със съществен риск“. През 2017 г. завърши ремонтът на тръбата за Варна, при който бе възстановена  облицовката и хидроизолацията. Обновена бе пътната настилка, електрическата и вентилационната инсталация. В съоръжението има системи за видеонаблюдение,  пожароизвестяване и др.

До края на 2021 г. се предвижда да завърши ремонтът на тръбата за София. Предвиден е нов хидроизолационен пакет и полагане на пръскан армиран бетон. Ще бъде изградена нова дренажна система, асфалтова настилка, пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене. Изграждат се две напречни пешеходни връзки между тръбите на съоръжението, които в случай на авария в някоя от тръбите ще се ползват за евакуация на хора. Съоръжението ще е със система за отвеждане на запалими и токсични течности от пътното платно.

Други ремонтирани тунели

  • Скалният тунел в близост до с. Билка при 56-ти км на пътя Провадия – Дъскотна – Айтос (посочен в доклада като тунел с висок риск) – тече ремонт в момента
  • Тунелът при 43-ти км на пътя Плевен – Ловеч (посочен в доклада като тунел с висок риск) е рехабилитиран през 2019 г.
  • Тунел „Кричим“ на пътя Кричим–Михалково (посочен като тунел с висок риск) е рехабилитиран през 2019 г.
  • Трите тунела на пътя Асеновград – Смолян (с. Бачково и след Бачковския манастир) са ремонтирани през 2016 г.
  • Тунелът в квартал „Устово“, част от главната пътна комуникация на Смолян, е ремонтиран в края на 2016 г.
  • 5 тунела на пътя Мездра – Своге – Нови Искър са ремонтирани през 2015 г.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Три от тунелите в България чакат финансиране

Три важни тунела чакат финансиране, за да започне обновяването им. Става дума за „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на магистрала „Хемус“ и за тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“. Два от тези три тунела също попадат в доклада на АПИ от 2017 г. като рискови. До този момент за тях няма предвидено финансиране. От АПИ имат проектна готовност, но няма пари за стартиране на обществените поръчки.

Проектът за основен ремонт на тунел „Топли дол“ предвижда полагане на нова настилка, изграждане на тротоари, нова вентилационна система и др. За Тунел „Правешки ханове“ се предвижда да бъде рехабилитиран в пълната си дължина – двете тръби на тунела. Проектът включва полагане на нова настилка, изграждане на тротоари, нова вентилационна система и др. Преди дни започна смяна на осветлението на тунел „Траянови врата“. В следващия месец затворена за движение е тръбата посока Бургас. Освен това има проект, в който е предвидено да се внедри интелигентна транспортна система, която ще осигури мониторинг, контрол и управление на трафика в съоръжението. Това ще позволи при инцидент в едната тръба трафикът да се пренасочва по другата. Съоръжението ще бъде с електронни информационни табели, светофарни уредби и всички останали компоненти, осигуряващи безопасността на движение.

За да се информираш за пътната обстановка в страната, посети страницата за пътна обстановка на Уили тук.

снимка: mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *