PLF формуляр

PLF формуляр при пътуване в чужбина: Как се попълва?

Пътуването в чужбина вече е почти невъзможно без ваксина или тест. Освен това обаче в много държави в ЕС се изисква и попълване на PLF формуляр за локация на пътуващите. Какво всъщност представлява този документ, как се попълва и кои държави го изискват? Научи повече в този материал.

Whilli – Най-добрият приятел на колата ти

Пътуването в чужбина е почти невъзможно вече без сертификат за завършен ваксинационен курс срещу Covid-19, отрицателен антигенен, PCR тест или документ за прекарано заболяване. В много държави в ЕС, подобно на съседна Гърция, има въведен и задължителен цифров локатор на пътуващите. Това е т. нар. PLF (Passenger Locator Form). Той се попълва предварително. Използва се за по-бърз контакт с пътуващите и по-лесно проследяване на техните контактни лица в случай на зараза.

Как да провериш кои държави изискват PLF формуляр?

Независимо дали пътуваш по въздух, суша или вода първо трябва да се информираш за пълните условия за режима на влизане, включително изисква ли се PLF формуляр. Някои държави извън ЕС също са въвели предварителна онлайн регистрация за посещение, но под друго наименование.

Проверка може да се направи през интернет страницата на българското Министерство на външните работи. Там има създадена специална секция „Коронавирусът – как да пътуваме“. Друг вариант е през европейския сайт или безплатното мобилното приложение Re-open EU.

Не всички държави – членки на ЕС изискват PLF. Тези, които са въвели такъв цифров формуляр, са разработили свои национални системи с бази данни за подаване на PLF. България не е сред тях. Други използват създаденото от Европейския съюз уеб приложение dPLF. Не всички членки на Съюза обаче са се присъединили към този момент.

Национални формуляри за локация на пътуващи

Списък на държавите, които имат разработен национален формуляр за локация на пътниците, може да бъде намерен тук.

Страницата съдържа и друга важна информация – изискването за PLF според начина на пристигане в страната: по въздух, море (круиз или ферибот) или по суша. Има дадени и директни връзки към цифровия PLF портал на съответната страна.

Кой трябва да попълни PLF формуляр?

Попълването на PLF формуляр е сред най-обсъжданите теми между българите, които са се насочили към гръцкото море. Най-честият въпрос е един формуляр на семейство ли се попълва или за всеки член на семейството се попълва по един.

Всяка страна следва своя собствена политика. Някои държави задължават всеки възрастен пътуващ да подава предварително индивидуална цифрова бланка. Други следват правилото за едно семейство само един от неговите членове да попълва PLF. След това той добавя в онлайн формуляра данните и на останалите членове на семейството. Това обаче е под условие – семейството трябва да пътува заедно и да пребивава на един адрес.

Конкретно за Гърция важи точно този подход. Могат да се добавят и лица, които не са от същото домакинство. Цифров формуляр за Гърция.

Промяна при попълването на документа за Гърция

Ново! Буквално в последните часове Whilli научи, че гръцките власти са решили да въведат известно облекчение при попълване на документа. Влизащите в страната вече могат да го попълнят непосредствено преди пътуването. Досега важеше правилото, че това трябва да се случи в рамките на не повече от 24 часа. До 5 август обаче остават всички останали рестрикции и ограничения.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Какви данни се изискват за попълване на PLF формуляр?

PLF се попълва и изпраща преди влизането в страната. Някои страни изискват предварителна регистрация в системата. Други – не. Необходим е  валиден имейл адрес, на който по-късно се получава QR код от местните власти. Във формуляра се вписва информация за:

  • Транспорт за влизане в страната, информация за транспортното средство и пътуване;
  • Дата на пътуване/полет;
  • Лична информация (имена, данни от документ за самоличност, имейл, телефон, постоянен адрес и др.);
  • Информация за предишно пътуване в предходните 14 дни;
  • Временен адрес. Ако ще пребиваваш на няколко адреса, се вписва този, на който ще бъдеш поне в първите 24 часа, или основно място за престой. Whilli те съветва да провериш какво изискване е въвела съответната държава предварително;
  • Придружители по време на пътуването;
  • Лице за спешен контакт.

След попълване и изпращане на протокола за пътуване следва получаването по имейл на уникален QR код. Той служи за вход в чуждата държава и трябва да се покаже при поискване на границата.

Whilli те съветва да се информираш предварително

Whilli знае, че във време на пандемия освен проучване на хотели, маршрути, забележителности и т.н. трябва да отделиш време и да се запознаеш с най-различни изисквания заради Covid-19. Тази част едва ли ще бъде най-приятната от ваканцията. Но е задължителна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *