данък за автомобила

Данък за автомобила – срокове и изисквания

След закупуване на кола като собственик трябва да заплатиш дължимия данък за автомобила в двумесечен срок. Ако обаче предишният притежател го е платил до края на годината, ти си освободен от налога. Още за пътния данък ще научиш в този текст.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Наред със застраховката „Гражданска отговорност“ годишният данък за автомобила е един от задължителните разходи за всеки собственик. Невнасянето на този налог може да създаде проблем. Например, за годишния технически преглед. Ако не си платил данък на общината, проверката в техническия пункт се прекратява. Липсата на валиден стикер за ГТП от своя страна пък води до други неприятни последици – глоба от Пътна полиция или отказ от обезщетение при възникване на застрахователно събитие. За техническите прегледи научи повече тук.

Преди да продължим с най-важното относно данъка за автомобила ще напомним, че той се плаща на 2 равни части:

 • До 30 юни;
 • До 31 октомври на съответната година, за която се дължи.

Отстъпка в размер на 5% може да се ползва при плащане данъка накуп до 30 април на текущата година. 

В какъв срок след придобиването се плаща данък за автомобила?

Всички регистрирани в България превозни средства подлежат на облагане. Налогът се плаща към бюджета на общината, в която е постоянният ти адрес. При липса на такъв – в общината по регистрация на МПС.

Превозните средства се декларират служебно в общините. След закупуване на автомобил собственикът трябва в 2-месечен срок да плати дължимия данък.

Данъчна декларация за придобиване на автомобил се подава, когато:

 • е собственост на няколко лица;
 • е придобит по наследство;
 • собствениците нямат постоянен адрес/седалище в страната;
 • собственикът има право на освобождаване от данък.

В тези случаи срокът за подаване на декларация е 2 месеца от придобиването. Само при наследяване се дава по-дълъг период от 6 месеца.

Внимание: при деклариране се прави компютърна справка или се изисква документ за платен данък при придобиването на автомобила. Той се внася при прехвърлянето. Изчислява се въз основа на застрахователната му стойност. Данъчните ставки се определят от общините и са в размер от 0,1 до 3%.

Изтегли образец на ДЕКЛАРАЦИЯ от Закона за местни данъци и такси (ЗМДТ).

Как се изчислява данък за автомобила?

Законът задава рамката, по която се изчислява данъкът за автомобила. Неговият размер се определя с наредба от общините в зададените граници.

Данъкът върху автомобилите под 3,5 т. се изчислява на базата на два компонента – имуществен и екологичен. Първият зависи от мощността на двигателя и годината на производство. А вторият – от екологичната категория. Когато липсват данни за екокатегория, се приема, че такава няма.

Формулите и начинът за изчисление е описан в чл. 55 от ЗМДТ .

Изчисли данъка на своя автомобил с онлайн калкулатор.

От данък върху автомобила се освобождават:

 • Линейки, пожарни, дипломатически автомобили и др.;
  • автомобили на хора с намалена работоспособност от 50 до 100% с обем на двигателя до 2000 куб.см. и мощност до 117, 64 kW;
  • електрически автомобили, мотоциклети и мотопеди, електрически превозни средства от категориите L5e, L6e и L7e;
  • при прехвърляне новият собственик на автомобила не плаща данък, ако той вече е платен до края на годината от предходния собственик;
  • за превозно средство с прекратена регистрация данък не се дължи от месеца след прекратяването;
  • за бракувани автомобили не се дължи данък след като е прекратена регистрацията и се покаже удостоверение за предаване за скрап.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Кой може да ползва данъчно облекчение?

ЗМДТ предвижда и данъчни облекчения. Годишният данък върху превозното средство може да се намали с решение на общинския съвет с:

 • 20% за мотопеди и мотоциклети с мощност до 74kW и екокатегория „Евро 4“;
 • 60% за мотопеди и  мотоциклети мотопеди и мотоциклети с мощност до 74kW и екокатегории по-високи от „Евро 4“;
 • от 20% до 50% за автобуси, камиони над 3,5 т. и др. с екологична категория „Евро 4“ и по-високите от нея.

При определянето на данъка може да изискат и други документи. Например за удостоверяване на екологичната категория, решение на ТЕЛК и др. Съветът е да потърсиш предварителна информация в общината или в нейния сайт. В портала за електронни услуги на НАП  може да се направи справка за текущи и просрочени задължения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *