технически преглед на автомобил

Технически преглед на автомобил. Какво трябва да знаеш?

В тази статия ще откриеш отговори на редица въпроси като какво трябва да знаеш за технически преглед на автомобил. Но също и кога автомобилът подлежи на технически преглед и какви са глобите при липса на валиден стикер. И, разбира се, продължава ли да важи ГТП при закупуване на автомобил.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Автопаркът в България е най-старият в ЕС. По пътищата се движат автомобили в толкова лошо състояние, че неизменно си задаваш въпроса как е минал технически преглед. Държавата отдавна се бори с фиктивните проверки и като че ли те намаляват. В последните години най-много нарушения се правеха заради липсващ платен данък върху автомобила. Това ставаше, след като служители в технически пунктове умишлено променяха цифри от ЕГН или други данни на собственика. След свързването на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) със системите на МВР и на финансовото министерство този вид злоупотреби секнаха.

От Нова година автомобилната администрация започва да следи в реално време за вредни емисии. Това също ще ограничи измамите.

Наличието на годишен технически преглед (ГТП) обаче не е само за пред Пътна полиция – това е гаранция за сигурността на шофьора и неговите спътници. Ето защо не трябва да се неглижира.

Кое е най-важното, което трябва да знаеш – документи, срокове, глоби…?

Какви са сроковете за технически преглед на автомобил?

 Сроковете, предвидени в НАРЕДБА № Н-32, са различни за различните категории превозни средства:

 • леки и лекотоварни автомобили до 3,5 т. – преди изтичане на 3-та и 5-та години от първата регистрация, след което подлежи на ГТП всяка година; 
 • таксиметрови автомобили– веднъж на всеки 6 месеца;
 • камиони над 3,5 т. на възраст до 10 години – всяка година, след това на всеки 6 месеца;
 • къмпинг-автомобилите и къмпинг-ремаркета – веднъж на година.

От 12 юли ще се определя и екологична група. Направи проверка за валиден ГТП тук.  

Техническият преглед важи ли при смяна на собственост на МПС?

Ако си купиш автомобил с валиден технически преглед – той продължава да важи за срока, отбелязан върху документите. Това не се отнася обаче за случаите, когато новият собственик реши да смени регистрационните номера.

Какви документи ти трябват при технически преглед на автомобил?

 • Талон за регистрация на автомобила – части I и II в оригинал –това са т. нар. голям и малък талон. Може и копие на големия талон;
 • Документ за самоличност на лицето, представящо автомобила;
 • За монтирана газова уредба след 1.09. 2014 г. се изисква валиден протокол за поставяне на уредбата за вида на горивото.
 • Сключена застраховка „Гражданска отговорност“ – провери валидността на твоята полица

Изисква се платен пътен данък за МПС.

Какво обхваща периодичният технически преглед?

Технически преглед на автомобил обхваща: идентификация на автомобила, оборудване и състояние на спирачната и кормилна уредба, видимост и светлини, състояние на стъкла, огледала,  оси, колела, гуми и окачване, шаси,  аптечка, пожарогасител, авариен триъгълник; измерване на отработили газове, ниво на шума и др.

При липса на нередности се издава удостоверение и стикер за преминат технически преглед.

Кога спират МПС при техническа неизправност?

Техническите неизправности са три групи:

 • Незначителни неизправности – трябва да се отстранят без да се минава втори преглед.
 • Значителни неизправности – при сериозни неизправности и/или несъответствия (например в данните на представения за преглед автомобил с тези в талона). До 14 дни е срокът за отстраняването им и за явяване на повторен преглед в същия пункт.
 • Опасни неизправности – при вредни въздействия върху околната среда или при пряк риск за безопасността на движението. Например при повреда на спирачки МПС  не се допуска до пътища за обществено ползване.

Информацията се подава до ИААА и МВР.  

С последните промени в Наредбата за техническите прегледи се прие и следното: Автомобилът е неизправен в случай, че е изтекъл срокът на експлоатация на газовата бутилка. Когато не е посочен срок – ако са изминали повече от 10 години от датата на производство за резервоар за ВНГ*. За резервоар за СПГ** срокът е 20 години.

*втечнен нефтен газ
**сгъстен природен газ

Какви са глобите за технически преглед на автомобил?

В Закона за движение по пътищата има предвидени глоби в размер от 50 до 500 лв. за различни нарушения, свързани с техническия преглед:

 • 50 лв. глоба за пропуснат срок на техническия преглед;
 • 50 лв. глоба за шофиране на МПС с констатирани незначителни неизправности;
 • 200 лв. глоба за шофиране на МПС с констатирани значителни изправности;
 • 500 лв. глоба за шофиране на МПС с констатирани опасни изправности.

При възникване на застрахователно събитие застрахователната компания може да откаже да плати обезщетение.

Санкциите не са малки, затова съветът е да не рискуваш излишно: от една страна – заради твоя личен бюджет, от друга – заради твоята и на близките ти безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *