купих си кола, какво следва

Купих си кола, какво следва? Разходи за регистрация, данъци и такси.

След дълго търсене, огледи, консултации най-накрая си намерил своя нов автомобил. Договорил си се със собственика за цената, уговорили сте как и кога ще стане прехвърлянето. В статията ще откриеш отговор на въпроса “Купих си кола, какво следва?” Както и колко още средства трябва да предвидиш за регистрация, данъци и такси? Продължи да четеш.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Много често шофьорите питат “Купих си кола, какво следва?”.

Тъй като човек не си купува всеки ден кола, логично е да не знае как протича цялата процедура. Ето затова този кратък наръчник на купувача може да ти бъде безкрайно полезен.

В статията ще научиш какви задължения има купувачът при сключването на сделката, какви документи са нужни, още колко са съпътстващите разходи – по регистрацията, плащането на данъци, застраховки и др.?

В статията ще стане въпрос само за сделки с употребявани автомобили.

Какви са вариантите за придобиване на МПС?

Процедурата по промяната на собствеността и по регистрацията зависи от механизма на придобиване. Вариантите са няколко:

 • автомобилът се купува от частно лице или автокъща и вече има българска регистрация;
 • автомобилът е нов внос от държава в ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария.
 • автомобилът е нов внос от държава извън ЕС, ЕИП или Швейцария.

Купих си кола, какво следва? Прехвърляне на автомобил с българска регистрация

При закупуване на превозно средство с валидна българска регистрация купувачът и продавачът трябва да се явят пред нотариус. Прехвърлянето става с договор за покупко-продажба с нотариална заверка на техните подписи. Нотариусът задължително проверява за:

 • запори;
 • лични документи и документите на МПС;
 • платен данък МПС;
 • застраховка „Гражданска отговорност“;
 • валиден технически преглед на МПС;
 • гражданско състояние на страните.

Липсата на застраховка и технически преглед не е причина сделката да не се осъществи. Информацията е за сведение на новия собственик – той ще трябва да поеме и този разход.

Пререгистрация на автомобил с българска регистрация в КАТ

След прехвърлянето на автомобила следва административната процедура по регистрацията в Пътна полиция. В срок до 1 месец купувачът, вече собственик, трябва да заяви промяната в КАТ, за да получи ново свидетелство с неговото име.

Внимание: Срещу 11 лв. държавна такса купувачът може предварително да заяви новия талон на колата чрез нотариуса. Условието е превозното средство да не сменя района на постоянната си регистрация. В този случай талонът е готов два дни след изповядване на сделката. В КАТ новият собственик трябва да представи договора за покупко-продажбата, квитанция за платена такса, документ за сключена „Гражданска отговорност“.

Ако не заяви тази услуга, собственикът трябва да се яви на гише в „Пътна полиция“ и да подаде заявление по стандартния начин. Документите, които се изискват, виж ТУК.

Когато купувачът и продавачът са от различни административни области, промяната на регистрационния номер става по желание на новия собственик. Превозното средство обаче подлежи на задължителна идентификация – трябва да мине през канал.

По закон, ако собственикът не регистрира МПС до 2 месеца след прехвърлянето, следва служебна дерегистрация. Регистрационният номер става невалиден. Регистрацията може бъде възстановена след подаване на ново заявление от собственика. Издава се нов талон и нови регистрационни табели.

От 1 януари 2021 г. КАТ предлага нова услуга: Продавачът може да запази срещу такса номера на автомобила, който продава. С него той може да регистрира друго превозно средство от същата категория.

Какви са разходите по прехвърляне и пререгистрация на МПС с българска регистрация?

 1. Нотариална такса – изчислява се съгласно тарифата към Закона за нотариусите и нотариалната дейност и зависи от стойността на сделката. Ако сделката е за 10 000 лв., нотариалната такса ще е към 160 лв. Калкулатор на нотариални такси
 2. Местен данък – % от стойността на сделката. Ставката е различна в различните общини; за Столична община данъкът е 3%. 
 3. Удостоверение за застрахователна стойност на МПС – минимум 30 лв.
 4. Такса за регистрация в Пътна полиция – около 50 лв. (вкл. нов регистрационен номер, нов талон, заявления и др.) при плащане с ПОС устройство.
 5. Такса за промяна в регистрацията без смяна на табели – 20 лв. при плащане с ПОС устройство.

Съвет: Ако имаш стари глоби, трябва да ги заплатиш, защото няма да те обслужат на гише в КАТ.

Поискай да платиш на ПОС терминал, за да спестиш банковите такси.

Ако превозното средство няма:

 1. Застраховка „Гражданска отговорност“ – минимум 250 лв.
 2. Технически преглед – около 50 лв.
 3. Авариен комплект (аптечка, триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка) – около 50 лв.  
 4. Данък МПС, ако не е платен до края на годината.

Калкулатор за нотариални такси и общински данък при покупка на МПС

Придобиване на употребяван автомобил нов внос

Внесени от чужбина превозни средства, които не са регистрирани у нас, се прехвърлят с писмен договор без нотариална заверка. Те подлежат на първоначална регистрация в Пътна полиция. Там се извършва технически преглед и се поставя стикер. Изисква се валиден ЕО сертификат за съответствие, документ за придобиване (напр. договор или фактура), документи за внос и др. Всички необходими документи виж ТУК.

Превозни средства нов внос, в срок до 1 месец след придобиването им, се представят за първоначална регистрация в  “Пътна полиция” по постоянен адрес на собственика. Този срок не важи за нерегистрирани в страната МПС, внесени от търговци с цел продажба.

Собствениците, които придобиват МПС за лична употреба, заплащат продуктова такса (екотакса) при първоначалната им  регистрация. Това важи за превозни средства от категория М1, М2, М3, N1, N2, N3.

Какви са разходите по регистрацията на автомобили нов внос от ЕС?

 1. Продуктова такса (екотакса)
Възраст на МПСМПС кат. M1 и N1МПС кат. M2 и N2МПС кат. M3 и N3 Хибридни МПС и хибридни електрическиИзцяло електрически**
Нови*125 лв.625 лв.938 лв. 100 лв. 102 лв.
До 5 години194 лв.970 лв.1455 лв. 170 лв. 102 лв.
5-10 години290 лв.1450 лв.2175 лв. 240 лв.102 лв.
Над 10 години310 лв..1550 лв.2325 лв. 255 лв.102 лв.

Под нови МПС се има предвид: Такива, които не са изминали повече от 6000 км. и се пускат на пазара за първи път или се придобиват за лична употреба след внос от държава членка на ЕС или държава извън ЕС. Или такива, за които не са изминали повече от 6 месеца от датата на първата им регистрация.

За изцяло електрическите превозни средства се заплаща екотакса от 1 януари 2022 г.

Източник: Наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова таксаТакса за регистрация в Пътна полиция – около 50 лв. (вкл. нов регистрационен номер, нов талон, заявления и др.) при плащане с ПОС устройство

2. Застраховка „Гражданска отговорност“ – минимум 250 лв.
3. Авариен комплект – около 50 лв.
4. Данък МПС

Разходи по регистрацията на автомобили нов внос от трети страни

Освен изброените по-горе разходи за екотакса, табели, застраховка и др., се плаща още:

 1. Мито – най-общо леките автомобили се облагат с мито 10%.
 2. 20% ДДС
 3. Технотест, ако се налага.

Допълнителни разходи след закупуването на автомобила

След като се сдобиеш с нова кола, могат да възникнат още много разходи, например за:

 1. Застраховка „Каско“
 2. Годишна винетка – 87 лв. за леки автомобили
 3. Нови гуми
 4. Обслужване

Допълнителна екстра е изборът на специален регистрационен номер, който е и по-скъп – между 300 и 7000 лв. Виж ТУК

Съветът на Уили: Ако автомобилът вече има валидни полици „Гражданска отговорност“ и/или „Автокаско“, новият собственик трябва да информира застрахователя в 7-дневен срок. Застрахователят ще му издаде добавък за настъпилите промени по застрахователния договор. Възможно е също да поиска превозното средство да бъде представено за оглед и заснемане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *