добавки за моторно масло и гориво

Добавки за моторно масло и гориво: Въпроси и отговори

Добавките действат като витамини и микроелементи в различни области на автомобила. Когато обаче не използваш добавката по правилния начин, тя няма да работи както трябва. Ефектът ще е точно обратното на нейната функция. Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Добавките действат като витамини и микроелементи в различни области на автомобила. Има такива, които се добавят към горива и масла още преди да напуснат рафинерията. Има и добавки, които придават допълнителна стойност и могат да се купят от бензиностанции и специализирани магазини. За тях ще научиш в тази статия.

Добавките за двигателно масло намаляват триенето и износването, предпазват от корозия. Горивните добавки поддържат системата чиста и гарантират оптимално горене и компресия. Разгледай добавките в моя онлайн магазин.

Ползите от добавките могат бързо да се видят и усетят от шофьорите под формата на спадащ разход на гориво или по-гладка работа на двигателите, например. Техните косвени ползи са още по-важни: когато двигателят, маслената и горивната система са почистени и обгрижвани с добавки, автомобилът става по-надежден и с по-дълъг експлоатационен живот. Все пак не са някакво чудо. Експерти смятат, например, че твърдения като това, че „намаляват разхода на гориво с една трета“, са съмнителни.

От друга страна, използвайки грешните добавки, комбинирайки различни видове или добавянето на твърде малко или твърде много количество, може да донесе повече вреда, отколкото полза. Затова не се препоръчва използването на добавки на случаен принцип. По-добре се допитай до механик или разгледай сервизната книжка, за да се предпазиш от грешен избор.

Предназначение на добавките за двигателно масло

Двигателното масло смазва и намалява триенето между движещите се части на двигателя. Когато има достатъчно добро смазване, двигателят работи по-ефективно. Другите негови функции са да пази от прегряване, натрупване на утайки, корозия и др. Способността на двигателното масло да прави всички това с времето намалява.

Повечето масла съдържат добавки. С течение на времето обаче те се губят, например, поради окисляване. Ако колата използва евтино или некачествено масло, на първо място може да няма достатъчно добавки в маслото.

И тук на помощ идват допълнителните добавки. Основната им функция е да дадат тласък на производителността на моторното масло. На пазара се предлагат многобройни видове и всяко от тях има свои възможности и характеристики. Все пак трябва да се има предвид, че никаква допълнителна добавка не може да замени качественото двигателно масло.

Основни видове добавки за двигателно масло

За да подпомогнат работата на автомобила, са създадени различни видове добавки за двигателно масло. Ето някои от най-често срещаните:

  • Подобрители на вискозитетния индекс

Тези добавки могат да поддържат правилната консистенция, да подпомагат моторното масло да тече свободно и да покрива всички части, които имат нужда от защита. 

  • Добавки против износване

Покриват повърхностите и частите на двигателя, за да го предпазят от износване, а също така забавят окисляването и корозията.

  • Почистващи добавки

Премахват и неутрализират отлагания, замърсявания и киселини, така че да попречат на образуването на утайки в двигателя.

  • Добавки при загуба на масло

Ако колата загуби масло или изразходва прекомерно количество, това може да се дължи на стари уплътнения. На пазара има добавки, които регенерират гумени и пластмасови уплътнения и ги правят отново меки и еластични. Това елиминира загубата на масло. 

Добавки за гориво

Горивото вече идва от рафинериите с много добавки. Допълнителните горивни добавки, които може да използваш, се добавят директно към дизела или бензина. Те премахват отлаганията в цялата горивна система, по инжекционните клапани/дюзите, всмукателните клапани, свещите и в горивната камера и предотвратяват повторното им образуване. Те поддържат всички компоненти на системите за впръскване на бензин, защитават цялата горивна система от корозия, оптимизират емисиите на отработени газове и капацитета на двигателя и подобряват реакцията на газта. Чистите двигатели използват по-малко гориво и по този начин намаляват емисиите си.

И нещо важно за собственици, които не карат автомобилите си по няколко месеца. С възрастта бензинът се влошава. С подходящата добавка обаче процесът на стареене може да бъде забавен и горивната система да бъде защитена от корозия. Това се отнася и за други бензинови двигатели като косачки и верижни триони.

Риск съществува и за дизелови превозни средства, които не се използват продължително време, като селскостопански/строителни машини, лодки и къмпинг превозни средства. При благоприятни условия в дизеловите горива могат да се размножават гъбички, бактерии и дрожди. След като веднъж се появят, те могат да запушат филтрите и горивните линии. За да се предотврати появата на микроби в резервоара, може да се използва антибактериална дизелова добавка.

Съветите на Уили

Най-важно е да знаеш от каква добавка има нужда твоят автомобил. Повечето двигателни масла и горивата вече имат включени добавки. Ако търсиш допълнителна добавка обаче, бъди внимателен. За някои продукти няма научни доказателства за тяхната ефективност. Затова се допитай до доверен механик с опит и проучи внимателно продукта, който си избрал. Неподходящата добавка може да причини повече вреди, отколкото ползи. В моя онлайн магазин ще откриеш много добавки за масла и горива с проверено качество, които ще направят твоя автомобил изряден и готов за дълги пътувания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *