новите екостикери

Новите екостикери: Всички въпроси и отговори

Напомням ти, че новите екостикери влязоха в сила от 12 юли. Това значи, че на техническия преглед твоят автомобил вече ще получава такъв стикер за отделяните вредни емисии. С него ще бъде определена и екологичната група на колата. А в интервюто по-долу ще откриеш всички въпроси и отговори по повод промяната.

Whilli – Най-добрият приятел на колата ти

За всеки автомобил до 3,5 т. информацията от техническия преглед и определената екологична група на МПС вече ще се записва в чип. Още за новите екостикери може да откриеш тук.

Новите правила за техническия преглед логично предизвикаха и много въпроси сред автомобилистите и собствениците на технически пунктове. От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията приеха да отговорят на нашите въпроси и да внесат разяснения по някои спорни казуси.

Каква е целта на новите екостикери?

Освен за отразяване на екологична група, целта на новите стикери е и да се гарантира прегледът. Така ще се пресекат манипулациите с представяне на технически изправно превозно средство на преглед вместо това, което трябва да се проверява. Това ще се постигне, като прегледът ще започва след прочитане на данните от стикера. При опит да се свали стикерът той се поврежда и става нечетим. Ако автомобилът за първи път минава на преглед, няма нов стикер или същият поради някаква причина е повреден, в техническия пункт ще трябва да бъде заснет номерът на рамата на автомобила. Иначе прегледът не може да започне. В автомобилна администрация ще се получава информация за всички автомобили, които са преминали преглед, без да е разчетен номерът на стикера, и може да се извърши проверка дали заснетият номер на рама съответства на превозното средство, преминало на преглед.

Ако съдържанието на вредните емисии превишава граничните стойности за съответната екогрупа, ще се издава ли знак за по-ниска екологична група на автомобила? 

Не, ако автомобилът не покрива изискванията за екологичната група, в която попада според Еврокатегорията или дата на първоначална регистрация, автомобилът няма да се допуска до движение по пътищата.

Може ли автомобил от по-ниска екологична група да отиде в по-горна екологична група?

Да. Ако автомобилът има по-добри показатели от минималните за екологичната група, в която попада, ще бъде категоризиран в по-горна екологична група. С това се цели да се поощряват гражданите да поддържат автомобилите в оптимална техническа изправност.

При отказ да бъде определена екологична група в какъв срок автомобилът може да мине нов преглед? 

Ако автомобилът е технически неизправен, се запазва досегашният ред. Може да мине на повторен преглед по всяко време след отстраняване на техническата неизправност, което включва и стойностите на отработените газове.

Колко струват новите естикери?

Цената на комплект документи за извършване на технически преглед с включен знак за технически преглед с поставен чип е определена от изпълнителя на 8,80 лв. без ДДС (предишната е 5,50 лв. без ДДС). Стикерите не се заплащат от държавата. Всеки технически пункт прави заявка и заплаща цената на доставените стикери.

Издава ли се дубликат на новия стикер?

Ако автомобилът няма стикер, това може да се случи само при сменено стъкло или умишлено унищожен стикер. В тези случаи, както и до сега, автомобилът подлежи на нов преглед.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.Предвиждат ли се нови стикери и за превозните средства над 3,5 т.? 

Дизайнът на всички стикери за превозните средства, независимо от тяхната категория, ще е един и същ. Екологична група ще се отразява само на превозни средства от категория M1 и N1 до 3,5 т.

Има ли технически пунктове, които след 12 юли няма да могат да извършват прегледи за екологична група, тъй като не са изпълнили определени изисквания?

Не, няма нови изисквания към техническите пунктове. Всички, които отговарят на изискванията, към момента ще могат да продължат да работят.

Ще има ли възможност данните от проверките за екологична група да се манипулират от служители в техническите пунктове?

С предоставени на пунктовете таблети ще може да се чете информацията от стикера за съответния автомобил. След приключване на прегледа данните за чипа се генерират от информационната система и през таблета се записват в чипа. След което информацията се заключва. Информационната система на таблетите не позволява използването ѝ за други цели или за получаване на нерегламентирани данни.

Как новите автомобили ще получават екологична група?

В наредбата за прегледите е предвиден ред за проверка само на екологичната група за автомобили, които имат валиден преглед, но не им е определена екологичната група. В тези случаи валидността на екологичната група е с валидността на техническият преглед, като не е предвидено да се унищожават стикерите, поставени от МВР при регистрация.

Допълнително ще се уточни ред, по който да бъдат предоставяни новите екостикери за фабрично новите автомобили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *