За кого е глобата при шофиране на чужда кола без ГТП

За кого е глобата при шофиране на чужда кола без ГТП?

Ако те хванат да караш автомобил с изтекъл технически преглед, но той не е на твое име, за кого ще бъде глобата: за водача или за собственика? На пръв поглед това е от лесните казуси. Стигне ли се до съда обаче административно-наказателната дейност на КАТ „катастрофира“. В статията ще научиш защо. Продължиш да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Представи си, че си на купон с приятели. На връщане някой от групата те моли ти да караш, защото е пил. Качваш се зад волана. След малко те спира КАТ. Оказва се, че колата е без валиден технически преглед. Пишат ти акт. Виновен ли си и следва ли да носиш отговорност?

Възможни са, разбира се, и много други хипотези. Например – ползваш чужд автомобил. Знаеш, че е с изтекъл срок на техническия преглед, но се надяваш да „минеш метър“. Нали колата не е на твое име?

Може ли при подобни казуси Пътна полиция да те санкционира или глобата е само за собственика?

Вероятно много читатели ще кажат, че водачът – собственик или не – трябва да носи отговорност, щом е зад волана. Какво обаче казва законът? Отговорът в статията.

Какво казва законът?

Регистрираните моторни превозни средства и теглените от тях ремаркета подлежат на задължителен периодичен преглед за проверка на техническата им изправност (чл. 147, ал. 1 от ЗДвП). За всички е ясно, че те не могат да се движат по пътищата, отворени за обществено ползване, без преминат технически преглед (всичко за техническите прегледи – ще откриеш тук).

Интересното следва оттук нататък.

Във въпросната нормативна разпоредба (чл. 147, ал. 1 от ЗДвП) не се посочва чие е задължението да представи превозното средство на технически преглед. Предвидено е обаче кои лица могат да бъдат санкционирани, ако без уважителни причини не закарат в определения срок МПС за проверка на техническото състояние. Това са собственикът или длъжностното лице, на което е поверено МПС (чл. 181 т. 1, пред. 1). Глобата за тях е 50 лв. Както се вижда, законът не казва нищо за шофьори, които не са собственици.

КАТ налага глоба и на водача, и на собственика. Защо?

Поради липсата на специална административно-наказателна отговорност за водач, който не е собственик и няма статут на “длъжностно лице”, Пътна полиция изглежда си е дописала закона. За да накажат и тази група шофьори, катаджиите вкарват в действие т. нар. общ текст по чл. 185 от ЗДвП. Той се отнася за нарушения, за които не е предвидено друго наказание. Предвидената глоба е 20 лв.

Обобщено казано, Пътна полиция налага следните санкции:

  • Глоба се налага на водача (независимо дали е собственик или не) на МПС без преминат задължителен периодичен технически преглед. Разликата е в размера на глобата.
  • Няма разлика дали управляваното МПС е лизингово, или не.
  • Когато собственик управлява МПС без преминат технически преглед, санкцията е по чл. 181, т.1 от ЗДвП – глоба в размер от 50 лв.
  • Когато водач, който не е собственик, управлява МПС без технически преглед, санкцията е по чл. 185 от ЗДвП – глоба в размер от 20 лв.

Съдът отменя глоби на водачи, които не са собственици?

В съдебната практика няма много дела, заведени от шофьори, които не са собственици, но са наказани с 20 лв. глоба заради управление на МПС без технически преглед. Вероятно, защото или не са наясно със закона, или предпочитат да платят и да си спестят главоболията.

Все пак има и такива, които обжалват и делата им приключват с отмяна на наказателното постановление. В своите решения магистратите отбелязват, че ЗДвП не вменява задължение на водач, който не е собственик, да представи превозното средство за технически преглед. Затова е недопустимо да му се налага наказание по общата санкционна норма на чл. 185 за нарушение по чл. 147, ал. 1 от същия закон.  

Материалът е подготвен със съдействието на инспектор Николай Тошев от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Смолян. Използвани са и съдебни решения по такива казуси.

Още полезни статии за шофьорите ще откриеш в сайта на Уили тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *