аквапланинг

Аквапланинг – можем ли да го избегнем?

Два са основните фактори, които водят до аквапланинг: високата скорост и дълбоката вода.  Съветвам всеки шофьор да отдели малко време, да се запознае теоретично с явлението, да обмисли какво се случва, за да има решение как да постъпи. А по-долу ще ти разкажа повече за това явление. Продължи да четеш.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Есента е тук. Природата лека-полека започна да се променя, а дърветата да се обличат в злато. Дъждовете са нещо обичайно по това време на годината. За съжаление това означава по-опасни пътища и риск за пътуващите по родните пътища и магистрали. А другата седмица отново ни чакат дъждове.

Шофирането по време или след силен дъжд може да подложи уменията ти на внезапно изпитание. Особено там, където има лоша инфраструктура, коловози от тежкотоварния трафик и неравности, в които се събира вода. Локвите често стават причина за аквапланинг – едно от най-опасните явления за автомобилиста.

Всеки шофьор трябва да отдели малко време, да се запознае теоретично с явлението, да обмисли какво се случва, за да има решение как да постъпи.

Какво е аквапланинг?

Аквапланингът (водна възглавница) възниква, когато между гумите на превозното средство и пътната настилка има слой вода. Това води до загуба на сцепление. Не е задължително водата да бъде например една педя. Локвата може да е дълбока едва сантиметър и пак да се получи аквапланинг. Особено опасно става, когато и при четирите колела едновременно липсва контакт с пътната настилка. Тогава автомобилът става абсолютно неуправляем.

Често шофьорът не може да прецени колко дълбока е насъбралата се върху асфалта вода. Ако стъпи с висока скорост върху нея, гумата не може да пробие повърхността и да скъса водния филм. Просто се повдига и се плъзва по нея. Допирът с асфалта изчезва, с това и сцеплението. Когато гумите за износени, невъзможността да изтласкат водата е още по-голяма.  

Гумата има шарки, които са проектирани да отведат водата, когато автомобилът минава през нея. Според публикации в сайта на световния производител на автомобилни гуми Continental новите гуми могат да разпръснат до 30 литра вода в секунда при 80 километра в час. Ако дълбочината на протектора е 3 мм, те все още могат да изтласкат водата, но не толкова ефективно. При дълбочина на протектора 1,6 мм изместването на водата намалява драстично. Спирачният път също е по-дълъг.

Илюстрация: Continental

Според други публикации гумите с добро качество на всеки седем секунди са способни да изчистят еквивалента на кофа с вода на пътя. Това означава, че могат да издържат доста количество вода при шофиране в мокри условия.

Обичайно явлението се получава, когато автомобилът се движи със 70-90 км. в час. Скоростта обаче може да бъде и по-ниска.

Освен дълбочината на водата, скоростта, състоянието на гумите, значение имат още:

  • дизайна на протектора
  • налягането в гумите
  • теглото на превозното средство
  • състоянието на пътя и др. фактори.

Широките гуми също по-трудно изтласкват дълбоката вода. Не на последно място важно е и поведението на шофьора. Той трябва да може да реагира правилно в критичната ситуация.

Какво да направиш при аквапланинг?

Новата гума, дори и да е проектирана за мокро време, не може да те избави на 100% от аквапланинг. Електронните системи за контрол на стабилността също не са спасение и не могат да компенсират непредпазливото шофиране и избора на гуми. Могат да реагират при занасяне или при загуба на сцепление, но не при плъзване върху воден филм.

Шофьорът усеща по работата на автомобила, когато попадне в аквапланинг. Дори и да не разпознае явлението, той ще забележи промяната в колата. Инстинктивно реагира като натисне спирачката или навие волана наляво-надясно. Тези действия са абсолютно погрешни. Защото в първия момент, когато колата намери сцепление, тя ще се завърти или ще поднесе и водачът ще загуби контрол.

При аквапланинг:

  • Избягвай да натискаш газта с идеята да преминеш по-бързо през локвата. Не натискай и спирачките – това само ще увеличи налягането върху водния слой и ще направи „водната възглавница“ под гумата по-дебела.
  • Запази спокойствие. Отпусни леко газта. Дръж волана изправен и стабилен.
  • Когато усетиш контрол над автомобила, тогава намали скоростта.

Правилната маневра все пак зависи от конктретната ситуация.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Съветите на Уили

Ето трите най-важни съвета:

  • Намали скоростта и увеличи дистанцията при дъжд или след дъжд
  • Проверявай редовно налягането в четирите гуми
  • Шофирай с хубави гуми с по-голям протектор.

И още няколко препоръки от Уили: при мокри, заледени и заснежени пътища не е препоръчително да се използва круиз контрол. Дръж шофирането си гладко и стабилно – без внезапно спиране и рязко завиване. Имай предвид, че локвите обикновено се образуват отстрани на настилката. Не забравяй спирачния път – при мокро време той е по-дълъг. Наблюдавай автомобилите пред теб дали преминавайки по асфалта, изтласкват вода. Избягвай наводнените участъци. Шофирай концентрирано, с чисто предно стъкло, което осигурява добра видимост.  

Как да подготвиш автомобила си за есента – прочети ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *