шофиране през есента

Шофиране през есента. 7 бързи съвета за подготовка на колата

Преходът от лятото към есента предполага нещо повече от по-предпазливо поведение зад волана. Основно заради по-кратките и мрачни дни, по-ниските температури и по-хлъзгавите настилки. Автомобилът също се нуждае от внимание. Сега е моментът да подготвиш колата си за по-студените дни и нощи. Уили е готов с няколко практически съвета, които ще ти помогнат за шофиране през есента. В статията научи как да подготвиш автомобила.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Есента вече е тук. Предстоят месеци с по-кратки дни, по-ниски температури, заледявания в сутрешните часове, мъгли, дъжд, някъде и малко сняг. Пътната настилка може за кратко време от суха да стане мокра и хлъзгава. Смяната на сезоните предполага нещо повече от по-предпазливо поведение зад волана. Автомобилът също се нуждае от внимание. Сега е моментът да подготвиш колата си за по-студените дни и нощи.

За да си спокоен при шофиране през есента, Уили ти е подготвил няколко бързи съвета.

Провери гумите

Кога за последен път си сменял гумите на твоя автомобил? В добро състояние ли са, за да издържат още един сезон?

Неблагоприятното време и свързаните с него пътни условия изискват автомобилът да има качествени гуми. Ако са износени, трябва да се сменят, защото спирачният път се удължава. При шофиране през есента не ползвай гуми, които нямат необходимите характеристики да се представят надеждно в потенциално опасни пътни условия. Провери налягането в гумите, дори резервната. При по-ниски температури то спада. Правилно напомпаните гуми са важни за сцеплението и стабилността на колата като цяло. Потърси информация какви нива на налягане препоръчва производителят. Обикновено тези данни са отбелязани върху етикет, залепен на видимо място в превозното средство.

При шофиране през есента не забравяй спирачките

Добрите спирачки са решаващ елемент за безопасно шофиране. Затова е важно да провериш състоянието им още в началото на есента и преди влизането в зимния сезон, когато пътните условия са по-тежки. За целта е добре да посетиш специализиран сервиз. Специалистите там ще извършат проверка и ако се наложи, ще подменят проблемният елемент в спирачната система.

Провери състоянието на акумулатора

Ако акумулаторната батерия е по-стара, увери се, че няма признаци на корозия по клемите. Провери нивото на електролита, състоянието и зареждането му. При студен двигател трябва силен ток, за да може колата да запали. Когато акумулаторът върти трудно преди още да са паднали толкова много температурите, то най-вероятно няма да изкара зимата. Изтощената батерия е сред най-честите причини за проблеми с автомобила през студените месеци.

Провери светлините

Провери дали всички светлини по автомобила работят и са в изправност – фаровете, задните светлини, стоп светлините, мигачите, габаритни светлини, паркинг светлини. Желателно е да имаш резервни крушки в автомобила си. Увери се дали светлините са правилно регулирани, за да не заслепяват движещите се срещу теб.

Провери вентилацията и системата за подгряване на задното стъкло

За студените месеци трябва да имаш добра климатична система и добре работеща система за подгряване на задното стъкло, стига колата ти да притежава тази екстра. Това помага замръзналите прозорци на автомобила по-бързо да се размразят и да си осигуриш добра видимост.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Чистачките за по-добро шофиране през есента

Чистачките на предното стъкло са едни от най-използваните елементи от оборудването на автомобила. Често забравяме да проверим дали са в добро състояние. Рядко ги подменяме. Специалистите съветват перата на чистачките да се сменят с нови поне веднъж годишно. Есента е подходящият момент, защото от високите температури през лятото може да са вече износени или увредени. Ако при работа оставят по стъклото ивици, големи петна влага или стържат и не правят добър контакт със стъклото, време е да купиш нови за по-добър обзор. 

Провери всички нива на течностите, филтрите, маркучите

Провери нивата на моторното масло, спирачната течност, трансмисионната течност, измиващата течност за чистачките и др. При смяна на маслото добре е да се допиташ до специалист течност с какви точно параметри да избереш. Ако имаш инструкция за употреба на превозното средство, също може да провериш какво е записано в нея.

При шофиране през есента не забравяй за дистанцията

Автомобилните стандарти изискват проверката на техническото състояние да се извършва редовно и в специализирани сервизи. Не пренебрегвай профилактиката особено сега, през есента, и преди началото на зимата. Не пропускай и годишния технически преглед.

При шофиране през есента остани фокусиран върху пътя. Не се разсейвай. Съобразявай се с пътните условия и състоянието на настилката. Намали скоростта и увеличи дистанцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.