скоба на колата

Ако сам махнеш скоба на колата, плащаш много повече

Никак не е приятно, забързан в ежедневието, да откриеш автомобила си със „скоба“ заради неправилно паркиране. Повечето шофьори си плащат санкцията. Има и такива, които решават въпроса с агресия. Самоволно премахват блокиращото устройство, за да не плащат. В интернет дори има клипчета, които показват как се сваля скоба. Какво може да ти се случи, ако сам премахнеш скоба на колата за принудително задържане? Уили потърси коментар от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в гр. София. Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Никак не е приятно, забързан в ежедневието, да откриеш автомобила си, блокиран с жълта „скоба“ за неправилно паркиране в „синя“ или „зелена“ зона. Повечето шофьори си плащат санкцията. Има и такива, които отвръщат с агресия. Премахват я самоволно, за да не плащат или за да „покажат мускули“ пред закона. В интернет дори има клипчета, от които става нагледно ясно как можеш сам да освободиш колата си от устройството. 

В София на ден поставят „скоби“ за принудително задържане на около 400-500 автомобила. Според статистиката допреди две-три години почти всеки ден е имало по един случай на самоволно премахната „скоба“. В последната година тези инциденти са намалели драстично. За 2021 г. има едва 60 случая в столицата. От януари 2022 г. до средата на април те са само 13, съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Какви са последиците за нарушителя, ако сам демонтира скоба на колата?

Подобна самоволна акция може да излезе доста солено на нарушителя и може да го изпрати дори на съд, обясниха от ЦГМ.

Принудителното задържане на автомобила със „скоба“ е принудителна административна мярка (ПАМ). Когато шофьорът сам реши да освободи колата си, той на практика става „клиент“ на полицията. Служителите от ЦГМ уведомяват Районното управление. Образува се преписка. Полицията издирва собственика и му се изпраща призовка да се яви при тях.

Каква сума плаща нарушителят?

Нарушителят дължи сумата по принудителното задържане на превозното средство. В София цената за освобождаване от скоба на колата за неправилно паркиране в синя или зелена зона е 30 лв. Към тези пари се добавят още сумите за всеки час престой за съответната зона в рамките на нейното работно време от момента на поставяне на „скобата“ до заплащане на натрупаната сума, независимо че автомобилът вече е напуснал мястото на нарушението. Например, ако нарушението е извършено на 25 април и собственикът на автомобила бъде открит след пет дни, той ще заплати всички суми за престой за тези 5 дни за времето на действие на зоната за почасово платено паркиране. Не се включват часовете извън работното време.

Освен това при отнета или повредена „скоба“ се заплаща нейната стойност. ЦГМ използва няколко вида блокиращи устройства тип „скоба“, като средната им цена е около 200 лв.

И това не е всичко. Ако в полицията вече има образувана преписка срещу нарушителя, той подлежи на административно-наказателна отговорност.

Както вече стана ясно, за миналата година има 60 случая на премахнати „скоби“. От тях едва 21 нарушителя, които сами са демонтирали техническото устройство и после са избягали от мястото, по-късно намерени и са платили цялата дължима сума по принудителното задържане на МПС. За тази година от 13 случая само 3-ма са платили. За останалите са образувани дела в Софийски районен съд.

Нарушението се доказва с най-малко пет снимки

Столичният „Център за градска мобилност“ е оторизиран да поставя „скоба“, в случаите когато не е платена цената за паркиране в съответната зона. Проверката за наличието или липсата на заплатено почасово паркиране с SMS се извършва чрез PDA устройство. Заплащането с талон се установява чрез визуална проверка. Когато се установи нарушител и колата трябва да бъде принудително задържана, се правят най-малко пет снимки с фотоапарат. Те служат като доказателство за извършеното нарушение.

Цената за скоба няма да се вдига

От 1 юни 2022 г. Столична община вдигна двойно глобата за принудително вдигане на неправилно паркирани автомобили с „паяк“. От 60 лева цената става 120 лв. Аргументът за драстичното поскъпване е, че таксата за принудително репатриране не е променяна от 2012 г. и не може да покрие разходите по тази дейност.

Засега не се предвижда увеличаване на таксата за освобождаване на автомобила от „скобата“, независимо че тя също не покривала разходите, твърдят от общината.

ПАЯК МИ ВДИГНА КОЛАТА И Я ПОВРЕДИ. КАКВО ДА ПРАВЯ? (виж тук)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *