глоби кола зима

Какви са глобите, ако колата не е готова за зимата?

От 1 ноември в цялата страна започна ежегодната зимна акция на КАТ. В нея Пътна полиция проверя дали автомобилите ни са подготвени за зимата. За да си в крак с всички задължения на шофьори, прочети тази статия. В нея ще откриеш какви са глобите, които може да ти наложат.

Уили, най-добрият приятел на колата ти

От 1 ноември в цялата страна започна акция „Зима“. КАТ ще проверява автомобилите дали са подготвени за зимата и ако досега не си посетил сервиза, препоръчително е повече да не отлагаш. Ясно е, че шофьорът трябва да полага грижа за своята кола през цялата година. През зимата обаче се изисква по-специално внимание, за да бъде автомобилът в най-доброто си работно състояние, по-сигурен и безопасен.

Пътните условия през зимата изискват и по-различно поведение зад волана. Затова трябва да се съобразяваш с намалената видимост, мократа, хлъзгава или заледена настилка, по-дългия спирачен път и др. Най-важното правило е: Намали скоростта – увеличи дистанцията.

Ако не си сигурен откъде да започнеш в зимната подготовка на автомобила, запознай се с контролния списък на Уили. В статията ще си припомним и глобите, които може да ти наложи КАТ, ако колата ти не е готова за зимата.

Виж глобите, ако колата не е подготвена за зимата

Ако те спрат в рамките на акция „Зима“, виж за какво могат да те проверят и каква глоба могат да ти напишат, ако не си изряден. Разбира се, повечето правила важат по принцип, но предвид засилените проверки ги напомняме отново.

Правило: Движи се с технически изправен автомобил

Всяко превозно средство трябва да е технически изправно (чл. 139, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата). Това означава:

  • Фарове, мигачи, стопове, габарити при маневри трябва да са изправни, чисти, видими и регулирани.
  • Спирачната и стъклопочистващата система трябва да са изправни.
  • Автомобилът да е оборудван с авариен комплект и др.


Последици: При неизправно МПС следва временно спиране от движение до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2). Когато повредата е възникнала по време на движение, в зависимост от нейното естество, автомобилът може да бъде придвижван в определени хипотези на собствен ход и това не представлява нарушение (Виж чл. 10 и чл. 11 от Правилника за прилагане на ЗДвП). 

При шофиране на технически неизправен автомобил санкциите са:

50 лв. – за незначителни неизправности;
200 лв. – за значителни неизправности;
500 лв. – за опасни неизправности (напр. спирачки).

Правило: Поддържай чистачките изправни

Последици: Неработещите чистачки и стъклоумивателно устройство се приема за техническа неизправност. При незначителна техническа неизправност глобата е 50 лв. Ако не работят в дъжд и сняг, следва временно спиране от движение до отстраняване на неизправността.

Правило: Изправни светлини

Последици: Дефект в светлинния източник води до незначителни или значителни технически неизправности. Оттук и наказанието е различно. За по-маловажни случаи с неизправни светлини може да се наложи и фиш с глоба от 20 лв. по чл. 185. Същото важи и за чистачките. Общо взето е по преценка на пътния полицай.

Правило: Използвай подходящи гуми

Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март (чл. 139, ал. 1, т. 4).

Последици: Глоба от 50 лв. за водач, който управлява моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми или в нарушение на чл. 139, ал. 1, т. 4.

Правило: Вериги за сняг и гуми с шипове

Забранено е движението по пътищата с гуми с шипове. Движение с вериги за сняг е разрешено само когато пътните условия изискват това.

Последици: Глобата е 20 лв.

Правило: Поддържай фарове, мигачи, стопове, регистрационен номер и стъкла чисти и видими.

Последици: Глобата е 20 лв.

При шофиране на кола с нечетлив или закрит номер глобата е 50 лв.

Правило: Провери задължителното оборудване 

Всяко МПС трябва да има обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

Последици: Липсата на авариен комплект се наказва с 50 лева глоба, като незначителна неизправност.

Правило: Използвай светлоотразителна жилетка

При повреда или техническа неизправност, когато си извън колата, задължително трябва да си сложиш светлоотразителната жилетка.

Последици: Глобата е 20 лв.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Какво още трябва да провериш, за да е сигурен твоят автомобил?

Технически преглед: Техническият преглед не е досадно задължение, което всеки трябва да изпълни веднъж годишно. Преди предстоящия тежък зимен сезон добре е да провериш в доверен сервиз състоянието на колата си, където ще ти дадат професионални и ценни съвети. Този допълнителен разход е в името на сигурността. Глобата за изтекъл ГТП е 50 лв.

Гуми: Българският Закон за движение по пътищата (ЗДвП) не задължава автомобилите да са оборудвани със зимни гуми през зимния сезон. В чл. 139. (1) е посочено, че превозните средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март. Така че сега е времето за смяната на гумите или за тест дали отговарят на изискванията.

Специалистите, както и Европейската асоциация на производителите на автомобилни гуми, силно препоръчват все пак използването на зимни гуми през този сезон. Те са специално разработени, за да осигуряват по-добро сцепление и спиране при ниски температури и снежни условия. Правилото е, когато температурите паднат под 7 градуса, колата да се преоборудва с комплект зимни гуми. Също толкова важно е те да бъдат здрави, с дълбок грайфер и не много стари. С времето каучуковата смес може да промени показателите си и остаряването на гумите става проблем. Не забравяй да проверяваш редовно и налягането. Глобата за износени или разкъсани гуми е 50 лв.

Акумулатора: Студеното и влажно време може да натовари акумулатора. Ако не си сменял батерията наскоро и запалването сутрин е трудно, подмени с нов. Провери и за корозия по клемите.

Фаровете: Светлините на колата трябва да работят изрядно и да бъдат правилно регулирани. Носи резервни крушки.

Спирачките: Спирачките са подложени на много по-голямо натоварване през зимата. Разумно би било да бъдат проверени един-два пъти през сезона.

Течностите: Замени спирачните течности и течностите за предното стъкло с подходящи за сезона, създадени за зимата. Провери и антифриза.

Чистачките: Чистачките на предното стъкло, без значение колко са скъпи или евтини, се увреждат и подлежат на честа подмяна. Не ги подценявай – те осигуряват видимостта ти.

Оборудване: През зимата не е достатъчно само да носиш в багажника си задължителния авариен комплект – аптечка, пожарогасител, светлоотразителен триъгълник и жилетка. Вземи със себе си още: стъргалка за лед, четка за почистване на снега, буксирно въже, зимно покривало за предното стъкло, електрически кабели за подаване на ток, вериги, зимни ръкавици и топло яке в случай, че аварираш, фенерче за спешни случаи, зарядно за акумулатор, достатъчно гориво и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *