Само КАТ ли може да глобява

Само КАТ ли може да глобява шофьорите?

В статията ще научиш само КАТ ли може да глобява шофьорите. Съответно единствено катаджии ли могат да пишат фишове и актове по Закона за движение по пътищата. Могат ли и други униформени да глобавят по същия закон? Кой още има право да те спира, кога и защо? Отговори на тези въпроси следват. Продължи да четеш.

Whilli – Най-добрият приятел на колата ти

Тийнейджър открадна катаджийската униформа на баща си и започна да прави проверки на пътя. Абсурдният случай от преди дни предизвика усмивки, но и постави на фокус някои важни въпроси. Например – караш си автомобила и внезапно срещу теб изскача униформен със стоп палка. Отклоняваш без да знаеш пътен полицай ли е, или не. Има ли право да те спира, кога и защо?

Само пътни полицаи ли могат да проверяват шофьорите и единствено те ли могат да пишат фишове и актове по Закона за движение по пътищата (ЗДвП)? Могат ли и други униформени да те отклоняват от пътя и да те санкционират по ЗДвП?

Въпросите отправихме към МВР. Отговорите следват.

Само КАТ ли може да глобява?

Пътна полиция е основно звено по отношение на пътния контрол и безопасност на движението. Т. нар. трафик полицаи извършват проверки за спазването на правилата за движение по пътищата, на техническата изправност, регистрацията на МПС, на шофьорите, както и при автомобилни инциденти.

С министерска заповед са определени длъжностните лица от МВР, които могат да издават фишове, да съставят актове за установяване на нарушения (АУАН), да издават наказателни постановления, да установяват употреба на алкохол с доказателствен анализатор и др.

Много шофьори смятат, че само КАТ може да ги спира, проверява и глобява за нарушения, което не е така. Полицаи от други звена, отдели и служби също имат възложени функции по пътния контрол. И това е регламентирано в Закона за МВР. Внимание! Едни униформени имат право да изискват документи на автомобила и водача и да санкционират. За целта те трябва да са издържали изпит по ЗДвП. Други служители на МВР обаче могат да те спират, но без да те глобяват за шофьорски нарушения. На практика всички охранителни полицаи могат да те спират за общополицейска проверка.

Кой още може да пише фиш и акт?

Службите, които могат да извършват дейност по ЗДвП, са: ГД „Национална полиция“ и ГД „Гранична полиция“ (в района на международните летища и в зоните на ГКПП, изградени на международните шосейни пътища).

Извън Пътна полиция, полицейските органи, които имат правомощия за контролна дейност по ЗДвП, да издават фишове и да съставят АУАН, са:

  • полицейски и младши полицейски инспектори от „Териториална полиция“ (т. нар. квартални полицаи);
  • служители на длъжност „командир на отделение“ от звената „Патрулно-постова дейност“ в „Охранителна полиция“;
  • полицаи на изпълнителски и младши изпълнителски длъжности от „Специализирани полицейски сили“ и от сектор „Опазване на обществения ред и охрана на обекти“ в „Охранителна полиция“/СДВР;
  • полицейски служители на младши изпълнителски и изпълнителски длъжности от „Летищна сигурност“ и граничните полицейски управления на аерогарите в София, Бургас и Варна.

Граничари проверяват и за глоби

На т. нар. „зелена граница“ гранични служители имат право да проверяват за невръчени електронни фишове. При установяване на такъв водач те му връчват наказващия документ. Оттук нататък започва да тече срок за плащане на санкцията.

Граничните служители, както и никой друг, нямат право да отнемат книжки, да дерегистрират автомобили, да ограничават пътуването на шофьорите заради неплатени глоби. Тези мерки бяха обявени за противоконституционни. Ако установят, че някой кара с висяща глоба (връчена и неплатена), могат да го поканят да плати на място чрез ПОС устройство.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

В кои други случаи могат да те спрат с автомобил на пътя?

Когато не се касае за ЗДвП, полицаи могат да извършват проверка на превозно средство, кораб, въздухоплавателно средство и на вещите, превозвани в тях, когато:

1. има данни за извършено престъпление или нарушение на обществения ред;

2. има сигнал в Шенгенската информационна система (ШИС) за извършване на специфичен контрол.

Правомощия да извършват тази дейност имат служители от Националната полиция, ГДБОП, областните дирекции, дирекция „Миграция“ и др. Жандармерията например може да участва в контрола на движението извън населените места. Гранична полиция пък има право да извършва самостоятелни проверки в автомобили при съмнения за трафик на хора и контрабанда.

Тол полицията също може да проверява

Т. нар. ТОЛ полиция, която е към АПИ, също има правомощия да спира МПС, да проверява и глобява – те са разписани в чл. 167а от Закона за движения по пътищата.

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ пък е натоварена да извършва контрол при превози на пътници и товари.

снимка: dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *