на границата с неплатена глоба

Могат ли да те спрат на границата за неплатена глоба?

Предстои ти пътуване в чужбина и имаш неплатени глоби. Могат ли да те спрат на границата с неплатена глоба и да ти вземат книжката или да свалят табелите на автомобила ти? Как стои въпросът към днешна дата – отговорите на МВР ще откриеш в този текст.

Уили – Най-добрият приятел на колата ти

Могат ли да те спрат на границата с неплатена глоба и да ти вземат книжката или да свалят табелите на колата ти?

Спорната практика на Пътна полиция да отнема свидетелства и да дерегистрира МПС заради „висящи“ глоби бе отменена през пролетта от Конституционния съд. Съдът обяви мерките за противоконституционни. Въпреки това тези въпроси вълнуват десетки българи и сега.

Как стои въпросът към днешна дата с шофьорите длъжници – правят ли се проверки за непогасени задължения и застрашени ли са от някакви санкции, ако са нередовни платци?

Следват отговорите на Министерството на вътрешните работи.

На границата с неплатена глоба: Има ли проверки на преминаващите?

Проверките за неплатени глоби, наложени по Закона за движение по пътищата (ЗДвП), по граничните пунктове не са спирали. Това става ясно от отговор на министерството. Практиката, въведена през юни 2020 г., продължава и до днес. Освен контрол на правилата за движение, на границата полицаи правят справки и за наложени наказания, които не са платени доброволно в срок. Проверките временно се преустановяват само при интензивен трафик.

Разликата е, че водачите с висящи задължения вече могат да платят по свое желание. За целта на граничните пунктове има инсталирани терминални устройства ПОС. Никой не може да ги принуди на сила, нито да ограничи пътуването им зад граница.

След решението на Конституционния съд от март 2021 г. вече не се прилагат обявените като противоконституционни разпоредби на чл. 171, т. 1, б. „д“ и чл. 171, т. 2, б. „к“ от ЗДвП, съобщиха от МВР. Те предвиждаха:

  • временно отнемане на книжката на шофьор, който има неплатена в срок глоба – до заплащане на дължимото;
  • временно спиране от движение на МПС на собственик, който шофира автомобила си с „висяща“ глоба – до заплащане на дължимата сума.

Същото важи и за пътните проверки в страната.

Как бяха премахнати мерките, прилагани на границата при неплатена глоба?

Мерките за отнемане на книжката и дерегистрацията на МПС заради неплатени в срок глоби се прилагаха спрямо шофьорите години наред.

Миналото лято МВР започна проверки по граничните пунктове за „висящи“ глоби. Длъжници бяха принуждавани да платят, за да им се разреши да напуснат страната. Други се оказаха с отнети книжки и със свалени табели на МПС. В резултат на това граждани се оплакаха, че се нарушава правото им на свободно придвижване. Обмудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу акциите на МВР. Тя сподели мнение, че глобите трябва да се плащат, но двете принудителни административни мерки са абсолютно недопустими, защото засягат граждански права. Върховният административен съд и Върховният касационен съд също излязоха със становища срещу въведената практика от Пътна полиция. Магистратите бяха категорични, че неспособността на държавата да намери начин да събира глобите не е причина да нарушава основни граждански права. В крайна сметка на това се сложи край с решение на Конституционния съд от 23.03.2021 г., който обяви двете норми за противоконституционни.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Кой има право да проверява шофьорите по ЗДвП на границата?

Не само Пътна полиция има право да извършва контрол по Закона в зоните на граничните пунктове, изградени на международни шосейни пътища. Проверки по същия закон могат да осъществуват още полицейски служители от Гранична полиция, от областните дирекции на МВР (ОДМВР) и от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), оправомощени със заповед на министъра на вътрешните работи (на основание чл. 165 от ЗДвП). Така че не се учудвай, ако и служители с униформи, различни от катаджийските, те спрат за проверка.

В заключение, казусът с глобите е победа на гражданите в опазването на техни основни права, гарантирани от Конституцията. Решението на Конституционния съд, становищата на двете върховни съдилища, позицията на Омбудсмана не трябва обаче да се приемат като адвокатска защита за нарушителите на закона. Това е защита на правовия ред. Неизрядните водачи са нарушители – те трябва да понесат своята отговорност и да изпълнят своите задължения. Засега – на добра воля. Докато държавата не измисли по-ефективен и работещ метод за събиране на глобите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *