зона 30

Въвеждат „Зона 30“ в част от центъра на София от февруари

Първата Зона 30 с ограничение на скоростта до 30 км/ч ще бъде въведена в част от центъра на София от 10 февруари. Къде ще се намира и какъв ще бъде ефектът от нея? Продължи на четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

Първата зона с ограничение на скоростта до 30 км/ч ще бъде въведена в част от центъра на София от 10 февруари. Така наречената „Зона 30“ ще важи първоначално само за карето между булевардите “Пенчо Славейков”, “Прага”, “Скобелев” и “Витоша”, съобщи във Фейсбук зам. кметът по транспорта Кристиан Кръстев. На по-късен етап същото ограничение ще бъде въведено и в друг централен участък, за който вече има изготвен проект – между бул. “Христо Ботев”, ул. “Алабин”, бул. “Патриарх Евтимий” и ул. “Ангел Кънчев”.

Идеята предизвика полярни мнения сред столичани. Някои възприеха нововъведението като положителна мярка за безопасна градска среда и за екологията. Други смятат, че по-ниската скорост ще доведе до още по-големи задръствания. Трети коментират, че скоростта в центъра, особено в час пик, е дори по-ниска. Четвърти са на мнение, че идеята е добра, изпълнението – лошо. Защото „Зона 30“ не е просто да поставиш два знака, а изграждане на подходяща инфраструктура за успокояване на трафика.

Малко по-късно Кръстев уточни, че в бъдеще според финансовите възможности ще бъде изградена такава инфраструктура: физически ограничители на скоростта, движение „зиг-заг“, което не позволява развиването на високи скорости, повдигнати кръстовища, острови и др.

Какво е „Зона 30“?

Успокояването на трафика се използва успешно от десетилетия в градовете в Европа. „Зона 30“ се въвежда в райони с пешеходно движение, където автомобилният трафик не може да се премахне. Затова трябва да се поддържа скорост на движение до безопасно ниво. Философията е, че улиците в тези зони са за хора, които живеят, работят, играят, учат там и като цяло е нужно да се подобри безопасността и качеството на живот.

В последните години зоните от 30 км/ч (в Обединеното Кралство 20 мили в час) набират все по-голяма популярност. Нещо повече – във все повече западноевропейски градове се работи върху концепцията за т. нар. „Град 30“ („City 30“).

Грац, Австрия е първият европейски град, който още през 1992 г. въвежда такова ограничение по всички пътища. От 1 януари 2021 г. Брюксел също е „City 30“. Там можеш да шофираш с максимална скорост от 30 км/ч по всички пътища в столичния регион. Ограничението не се отнася до някои основни пътища. Много райони в Париж, Мадрид, Швейцария, Германия, голяма част от уличната мрежа на Холандия и др. също са „Зона 30“. Преди дни Швейцария обяви, че всички големи градове ще въведат ограничения на скоростта от 30 км/ч през следващото десетилетие.

По-чист въздух и други ефекти от „Зона 30“ 

Според изследвания намаляването на скоростта в населените места води до намаляване и на нараняванията при евентуална катастрофа. Ако превозно средство, което се движи с около 25 км/ч , блъсне пешеходец, то контузиите ще бъдат леки. Ако го блъсне с 40 км, травмите ще бъдат много по-тежки, дори фатални.

Ограничението на скоростта от 30 км/ч води и до по-добро качество на въздуха. Това твърдение се доказва с резултатите от пилотен проект на Сената на Берлин. Изследването бе оповестено на 30 декември 2021 г. след анализ на данни, събрани между 2017 г. и 2019 г.

За целите на проекта в Берлин е било въведено ограничение на скоростта от 30 км/ч на пет пътища с висок трафик. На четири от пътищата това е довело до подобряване на качеството на въздуха. За да се гарантира, че по-чистият въздух не се дължи например на по-чистите автомобили като цяло, са извършени и сравнителни измервания на подобни натоварени пътища с ограничения на скоростта от 50 km/h. Там са отчетени много по-високи замърсявания на въздуха.

Според експерти друг пряк ефект от ограничаването на скоростта е и намаляването на шума, по-бързото и безопасно придвижване на хората и др., а всички положителни последици в съвкупност водят и до подобряване качеството на живот.

Как трябва да изглежда „Зона 30“ ?

Зоната трябва да е комбинация от инфраструктурни решения, пътни знаци, маркировка. Тези зони съществено се различават от останалите пътища в населените места. Освен, че важи общото ограничение от 30 км/час, в зоните се влиза и излиза през ясно означен вход като врата. Броят на достъпите до зоните е ограничен. Пътищата и прилежащите територии се проектират така че да съдействат за снижаване на скоростта. Изграждат се множество пътни гърбици, стеснения на пътя, повдигнати пешеходни пътеки и др., които не позволяват да се кара бързо. В зоната не се поставят пътни знаци за предимство – предимството за преминаване се определя по правилото на дясностоящия. Използват се и различен тип пътни покрития, за да се открояват местата за движение на различните участници в движението. Виж още в сайта на МВР.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Ще забранят и на замърсяващите коли да влизат в центъра

София ще забрани на всички замърсяващи коли да влизат в центъра. Това няма да стане тази зима, но вероятно ще бъде приложено още следващия зимен сезон. На този етап се обмисля въвеждането на две нискоемисионни зони: исторически център и втора с много по-голям обхват – мeждy бyл. “Cливницa”, Cтoчнa гapa, бyл. “Гeн. Дaнaил Hиĸoлaeв”, бyл. “Cитняĸoвo”, бyл. “Πeйo Явopoв”, бyл. “Hиĸoлa Baпцapoв”, бyл. “Чepни вpъx”, бyл. “Xeнpиx Ибceн”, бyл. “Ивaн Гeшoв” и бyл. “Koнcтaнтин Beличĸoв”.

Като първи етап от въвеждането на нискоемисионни зони в София се предвижда забрана за влизане в тях за най-замърсяващите автомобили. Това са автомобилите, които не притежават евро стандарт, тези от екологична група 1 и дизеловите Евро 2. Според проучванията те представляват около 20% от всички автомобили в града. Към момента общината предвижда забраната да важи за зимния сезон, а не само за дните с превишения на фини прахови частици (ФПЧ). На следващ етап групата от автомобили, попадащи в забранения списък, ще бъде разширена. Предложението е за живущите в зоните да няма ограничения.

По информация на bTV  всеки трети автомобил в България ще бъде ограничен да влиза в центъра на столицата след въвеждане на нискоемисионните зони в града. От въвеждането на екостикерите при техническия преглед досега близо 500 000 автомобила ( 37%) са попаднали в най-ниската екологична група. В най-високата група са малко над 2000 автомобила (0,17%).

Още за екостикерите и техническите прегледи виж ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *