прахов пожарогасител

В автомобила само с прахов пожарогасител

Автомобилите да бъдат оборудвани само с прахов пожарогасител. Това означава, че водните, пенните и пожарогасителите с въглероден диоксид ще бъдат забранени за пътните превозни средства. Това предвижда проект за изменение и допълнение в Закона за движение по пътищата. Какви други правила готвят за пожарогасителите? Продължи да четеш…

Уили, най-добрият приятел на колата ти

В настоящия Закон за движението по пътищата (ЗДвП) е записано, че всички пътни превозни средства (ППС) задължително трябва да бъдат оборудвани с пожарогасител. В предишна публикация вече информирахме читателите на Уили, че липсата на такъв уред прави автомобила неизправен. Шофьорът може да бъде глобен, а на колата може да бъде отказан технически преглед. Отделно, застрахователят може да откаже да покрие щета от пожар. Пожарогасителят трябва да минава и през ежегодна проверка в оторизиран сервиз.

В нормативната уредба обаче има и много пробойни. Проблем №1 е липсата на регламентация по отношение вида и броя на пожарогасителите, както и на количеството на гасителното вещество, с които трябва да бъдат заредени пожарогасителите, в зависимост от категорията на превозното средство. Проблем №2 е липсата на регламентация за извършване на обслужването на тези уреди.

За да запълни пропуските, служебният кабинет прие проект за промяна в ЗДвП. Документът вече е внесен в парламента и е разпределен по комисии за разглеждане. Дали той ще остане в сегашния си вариант, или не, предстои да видим.

Леките коли с поне един прахов пожарогасител, автобусите – с два

В самия проект на ЗДвП е записано, че моторните превозни средства от категориите М1, М2, М3, N1, N2, N3, О2, О3, О4, L5e, L6e и L7e трябва да бъдат оборудвани с пожарогасители, определени с наредбата по чл. 140, ал. 2 от ЗДвП. Повече информация за това какви са намеренията по отношение на пожарогасителите се съдържа в приложението „Частичната предварителна оценка на въздействието“  (ЧПОВ).

Ето накратко какво се предлага:

 1. не по-малко от един прахов пожарогасител с минимално количество на праха 1 кг., предназначен за гасене на пожари от класове A, B и C. Същото важи за:

 • МПС от категория M1 с тегло не повече от 3,5 т.;
 • категория N1;
 • категории L5e, L6e и L7e;

 2. не по-малко от един прахов пожарогасител с минимално количество на праха 2 кг., предназначен за гасене на пожари от класове A, B и C. Това ще важи за:

 • МПС от категория M1 с тегло над 3,5 т.;
 • категория М2 с не повече от 16 места за сядане, без мястото за сядане на водача;
 • ремаркета от категория О2 и О3;

3. не по-малко от един прахов пожарогасител с минимално количество на праха 6 кг., предназначен за гасене на пожари от класове A, B и C. Ще важи за:

 • МПС от категория M2 с повече от 16 места за сядане, без мястото за сядане на водача;
 • категория М3 с не повече от 16 места за сядане, без мястото за сядане на водача;
 • категория N2;
 • категория О4;

 4. не по-малко от един прахов пожарогасител с минимално количество на праха 6 кг., предназначен за гасене на пожари от класове A, B и C и един прахов пожарогасител с минимално количество на праха 2 кг. за гасене на пожари от класове A, B и C. Това се отнася за:

 • МПС от категория M3 с повече от 16 места за сядане, без мястото за сядане на водача (автобуси);
 • категория N3 (камиони).

Защо отпадат някои видове пожарогасители?

Вероятно не малко автомобилисти ще си зададат въпроса защо отпадат някои видове пожарогасители и като единствена възможност за оборудване на превозното средство се предлага праховият пожарогасител.

Още докато течеше общественото обсъждане на законопроекта, в свое становище от Асоциацията на българските застрахователи попитаха същото. Според застрахователите заради електрооборудването в превозните средства водните и пенните пожарогасители с основание не са включени в предстоящата подзаконова регламентация в наредбата по чл. 140 от ЗДвП. Те обаче смятат, че пожарогасителите с въглероден диоксид също са подходящи. Още повече, че праховите уреди при употреба и под въздействието на високата температура често оставят труден за премахване слой.

На тези забележки експертите от МВР и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) обръщат внимание, че предложенията (за вида пожарогасители и количеството гасително вещество) се отнасят до наредбата по чл. 140, ал. 2 от ЗДвП, а не до законопроекта.

Харесваш тази статия?

Абонирай се напълно безплатно за бюлетина на Уили като попълниш своя имейл по-долу. Така ще получаваш подбрана информация и най-важното за теб като шофьор. Уили ти гарантира, че няма да те спами излишно. А и може да се отпишеш по всяко време.

Прилагат Европейски стандарт за пожарогасителите

Освен това експертите се позовават на Европейския стандарт за пожарогасителите и тяхната гасителна ефективност. Според стандарта пожарогасителите с въглероден диоксид не са подходящи за гасене от клас А (пожари на твърди материали). За тези пожари е подходящо използването на пожарогасители с прах или пожарогасители на водна основа. Дори при пожари от клас В (пожари на течности или втечняващи се твърди вещества) минималната гасителна ефективност на пожарогасителите с прах е по-висока в сравнение с пожарогасителите с въглероден диоксид. Недостатък на пожарогасителите с въглероден диоксид също е, че гасителното вещество (въглеродния диоксид) излиза във вид на сняг при температура -68 градуса по Целзий и може да причини „студено изгаряне“ на тялото. Те имат и по-високо налягане (около 200 бара) в сравнение с пожарогасителите с прах (до 30 бара).

При изготвянето на проекта за изменение на ЗДвП и подзаконовата нормативна уредба е заимстван опит от страни като Белгия, Гърция, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения, Финландия и др.

Какво следва и кога е възможно промените да влязат в сила?

Две комисии в парламента ще решават за регламентацията на пожарогасителите в автомобилите и тяхното сервизно обслужване. Възможно е голяма част от предложенията в проекта, одобрен от служебното правителство, да бъдат отхвърлени и заменени с нови. Все още сме далеч от промяна в закона. Когато измененията бъдат приети, е предвидено законът да влезе в сила 6 месеца след обнародването му в Държавен вестник. За нередовните автомобилисти има предвидена 50 лв. глоба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *